Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawa - czy siać teraz ?

pawcik7

Recommended Posts

Ja bym nie siał.

Jest już chłodno i trawa wzejdzie za 3 tygodnie (daj Boże). Wtedy mogą przyjść przymrozki i część trawki wykończą. A zimowe zwały śniegu wyduszą kolejną część. Na wiosnę okaże się, że masz łysiny i należy siać od nowa. Są dwa "idealne" terminy siewu trawy kwiecień-maj i wrzesień. Nie marnuj nasion! Posiej koniec kwietnia - dużo wilgoci i rosnąca temperatura spowoduje, że trawa wzejdzie po 2 tyg. i w maju będziesz po pierwszym koszeniu, a w sierpniu możesz grać w piłkę.

Darek63

Ja posiałam w poprzednim tygodniu, czyli po 10 paźdź. "ryzyk-fizyk" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Za bardzo drażniła mnie goła ziemia. A teraz mam świadomość, że za 2 tyg. będę miała trawkę :) Mam nadzieję :) Mrozów jeszcze nie ma, a ziemia teraz trzyma długo wilgoć, więc jakaś nadzieja jest. Pozdrawiam i życzę owocnych wysiewów :)

Aha, wcześniej podsypałam ziemię nawozem, może to trochę pomoże mojej trawce wzejść :)

Ja posiałem i jeszcze bede dosiewać. W zeszłym roku siałem na wiosnę to był chyba błąd bo nie mogłem porządnie przygotować ziemi była brdzo mokra po zimie. Najlepiej jest chyba własnie teraz najwyżej będę dosiewał na wiosnę jak coś się nie uda. W mądrych książkach piszą że najlepszy okres wysiewu to od sierpnia do końca października. Ziemia jest teraz sucha można bardzo dobrze przygotować i wyrównać ale trzeba solidnie podlać.

Pozdrawiam

według "norm" ogrodniczych ostateczny termin siania trawy to 15 października. Ale wszystko pewnie zależy od pogody. Ja po uporządkowaniu dalszej części działki (podstawowa część była obsiana wiosną) posiałem trawę 8 października. Zrobiłem to bo na wiosnę chcę już mieszkać w nowym domu. Jeśli nie wyrośnie to straty nie będą zbyt duże.

według "norm" ogrodniczych ostateczny termin siania trawy to 15 października. Ale wszystko pewnie zależy od pogody. Ja po uporządkowaniu dalszej części działki (podstawowa część była obsiana wiosną) posiałem trawę 8 października. Zrobiłem to bo na wiosnę chcę już mieszkać w nowym domu. Jeśli nie wyrośnie to straty nie będą zbyt duże.

Minęło dwa tygodnie, trawa zaczęła kiełkować.

nie siać wieżcie dyplomowanemu ogrodnikowi trawe sieje się do 20 września żeby nie wymarzła musi się ukorzenić a teraz nie są warunki sprzyjajaće musi być śr. tem dobowa pow. 7 stopni inaczej nie zachodza procesy fizjologiczne krótko trawa nie kiełkuje

Ale chyba jak teraz nie wykiełkuje to wykiełkuje na wiosnę ??? Pozdrawiam