pawcik7 16.10.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 No właśnieDopiero teraz nawiozłem ziemię na podwórko i tak sobie myślę że jeszcze przed zimą posieję trawęJak mi nie wzejdzie to trudno, ale nie chciał bym zostawić gołej ziemi do wiosnyPrognozy nie przewidują mrozów w wawie jak na razie, wiec chyba to zrobię.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 16.10.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Ja bym nie siał. Jest już chłodno i trawa wzejdzie za 3 tygodnie (daj Boże). Wtedy mogą przyjść przymrozki i część trawki wykończą. A zimowe zwały śniegu wyduszą kolejną część. Na wiosnę okaże się, że masz łysiny i należy siać od nowa. Są dwa "idealne" terminy siewu trawy kwiecień-maj i wrzesień. Nie marnuj nasion! Posiej koniec kwietnia - dużo wilgoci i rosnąca temperatura spowoduje, że trawa wzejdzie po 2 tyg. i w maju będziesz po pierwszym koszeniu, a w sierpniu możesz grać w piłkę. Darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 16.10.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 A ja bym siał. Rok temu się wstrzymałem i niepotrzebnie - było w listoadzie stosunkowo cieplo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 16.10.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Niestety już za późno. Ja siałem ok. 20 września i wyszła w miarę ale teraz już za późno, nie chodzi tylko o temp. Poza tym ziemia musi chwilę poleżeć (ze 2-3 tyg) po nawiezieniu, a i dobrze byłoby wybić chwasty. Łatwiej przed siewem (roundap) niż w trawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.10.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Gadacie - trawa to chwast, tak czy siak urośnie. Siej i się nie martw, wykiełkuje, nadaja jeszcze co najmnie 2 tyg ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 17.10.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Trawę powinno się siać do września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 17.10.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja posiałam w poprzednim tygodniu, czyli po 10 paźdź. "ryzyk-fizyk" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Za bardzo drażniła mnie goła ziemia. A teraz mam świadomość, że za 2 tyg. będę miała trawkę Mam nadzieję Mrozów jeszcze nie ma, a ziemia teraz trzyma długo wilgoć, więc jakaś nadzieja jest. Pozdrawiam i życzę owocnych wysiewów Aha, wcześniej podsypałam ziemię nawozem, może to trochę pomoże mojej trawce wzejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.10.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja posiałem i jeszcze bede dosiewać. W zeszłym roku siałem na wiosnę to był chyba błąd bo nie mogłem porządnie przygotować ziemi była brdzo mokra po zimie. Najlepiej jest chyba własnie teraz najwyżej będę dosiewał na wiosnę jak coś się nie uda. W mądrych książkach piszą że najlepszy okres wysiewu to od sierpnia do końca października. Ziemia jest teraz sucha można bardzo dobrze przygotować i wyrównać ale trzeba solidnie podlać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 17.10.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 według "norm" ogrodniczych ostateczny termin siania trawy to 15 października. Ale wszystko pewnie zależy od pogody. Ja po uporządkowaniu dalszej części działki (podstawowa część była obsiana wiosną) posiałem trawę 8 października. Zrobiłem to bo na wiosnę chcę już mieszkać w nowym domu. Jeśli nie wyrośnie to straty nie będą zbyt duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.10.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zapowiadają magicy od pogody wczesną zimę, już są przymrozki. Po 20 pażdziernika ma nas skuć mróz. Lepiej nie ryzykować. Co prawda nie ufam meteorologom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 17.10.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Siej. Co nie wykiełkuje jesienią, wyrośnie wiosną. Zazieleni się jak tylko stopnieje śnieg. A na razie w długoterminówkach (wetterzentrale.de) nijakich mrozów na najbliższe dwa tygodnie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 24.10.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 według "norm" ogrodniczych ostateczny termin siania trawy to 15 października. Ale wszystko pewnie zależy od pogody. Ja po uporządkowaniu dalszej części działki (podstawowa część była obsiana wiosną) posiałem trawę 8 października. Zrobiłem to bo na wiosnę chcę już mieszkać w nowym domu. Jeśli nie wyrośnie to straty nie będą zbyt duże. Minęło dwa tygodnie, trawa zaczęła kiełkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna Slawińska 24.10.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 nie siać wieżcie dyplomowanemu ogrodnikowi trawe sieje się do 20 września żeby nie wymarzła musi się ukorzenić a teraz nie są warunki sprzyjajaće musi być śr. tem dobowa pow. 7 stopni inaczej nie zachodza procesy fizjologiczne krótko trawa nie kiełkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.10.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 nie siać wieżcie dyplomowanemu ogrodnikowi trawe sieje się do 20 września żeby nie wymarzła musi się ukorzenić a teraz nie są warunki sprzyjajaće musi być śr. tem dobowa pow. 7 stopni inaczej nie zachodza procesy fizjologiczne krótko trawa nie kiełkuje Ale chyba jak teraz nie wykiełkuje to wykiełkuje na wiosnę ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts