Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana w prawie budowlanym dot. mediów

Patras

Recommended Posts

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30.

26.IX.2005 weszła nowelizacja prawa budowlanego słyszałem ,że dzięki temu do pozwolenia na budowe nie są wymagane decyzje dotyczą mediów (energii, wody, kanalizacji, gazu, ciepła, a także telefonu). Jaka jest prawda??

Mam następujący problem:

posiadam działkę przeznaczoną w planie zagospodarowania jako budowlaną. W planie jest zapis o wydania pozwolenia na budowę pod warunkiem uzbrojenia działki (mam już prąd , telefonn, gaz -wszystko w postaci zezwoleń i planów, umów) ale niestety gmina (a dokładnie zakład WodKan. zwalający wine na gminę) niechce wydać mi warunków miejscowych dla sieci wodociągowej oraz kanalizy, bez podania przyczyny, wykręcają sie stwierdzeniem iż "siec jest w fazie projektowania". Niemogę również otrzymać jednoznacznej odpowiedzi w kwestii bicia studni i budowy szamba "tymczasowego" (do chwili zaistnienia sieci kanalizacyjnej). Czy ta nowelizacja może mnie uwolnić choć częściwo od problemu.