Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SIDING - co sądzicie o tej elewacji?

KrysTom

Recommended Posts

zapytaj JurasXR - ma siding kilka lat ale o ile wiem myszy nie widzial :)

Kiedys ukladalem siding (Vytek) zawodowo i tez o myszach od klientow sygnalow nie mialem. Jak dobrze polozony to realnie nie ma ktoredy myszka dostac sie pod deski sidingowe.

Co do estetyki takiego rozwiazania wypowiadac sie nie bede - to kwestia gustu

i znow prywatne gusta nad merytoryczna dyskusje zwyciezaja hehehehe

A widzisz - widzialem ladne stylowe chalupki wykonczone sidingiem i ciesza oko swa wyjatkowa estetyka. Wszystko zalezy od bryly budynku jak i wykonania.

Gamrat faktycznie zima kruchy jest, amerykanski nie majac zaczepow deski o deske i kladziony pomiedzy pionowe H wyglada czesto idiotycznie gdyz chalupe dzieli na pionowe listwy ni przypial ni przylatal do calosci elewacji, kanadyjski i czesc amerykanskich majacych mozliwosc laczenia desek w jedna dluga od konca do konca sciany, jesli ladnie ulozony idealnie potrafi imitowac stara chalupe deskami obita

Wszystko kwestia gustu a nie czy "stare" czy "nowe" jest :lol:

Za kilka lat docieplane chalupy w zatarte w kornik beda razic swa "staroscia" :lol:

• 5 months później...

a ja prosiłabym o informację - o ile ktoś takowe posiada jaki siding jest w dobrej jakości w stosunku do ceny ? Z wielu względów zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem . Widzielismy kilka domów obłożonych sidingiem i wygladały naprawdę estetycznie , widzieliśmy też wiele dość koszmarkowatych - sądzę, że to zalezy zarówno od dokładności położenia, jak i od sensownego "zaprojektowania" takiej elewacji.

Na pewno nie bez znaczenia jest jakość materiału - stąd moje pytanie :)

Czy ktoś mógłby coś doradzić ? ;))

Pozdrawiam :)

dokładnie.... to tak jakbyś salon wykończył blachą trapezową w kolorze białym.... wg mnie pasuje jak świni siodło....

pozdrówka

Krew wmnie zalewa jak widzę takie durne ludzkie wypowiedzi.

Nie będę się bardziej zagłębiał w te idiotyczne słowa, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.Ja również będę zakładał siding i mam gdzieś wszelkie negatywne opinie ludzi, którzy poczucie estetyki mają takie same jak ja powołanie kapłańskie.

jak widać na załączonym obrazku wielu jeszcze nie widziało pięknych elewacji wykonanych właśnie tą technologią.O zaletach praktycznych właśnie tego rozwiązania nawet nie wspomnę i z góry się śmieje z tych pożal się boże "estetyków", którzy nawet pojęcia nie mają jak łatwo jest utrzymać w ciągłej czystości siding.

Oczywiście prawdą jest, że nie można położyć byle czego, bo właśnie to wygląda wręcz ochydnie.Dlatego sam szukam naprawdę najlepszego rozwiązania i zapewne znajdę to co będzie mi odpowiadało.

Pozdrawiam

Siding potrafi opuścić właściciela tzn. ścianę domu przy sporym wietrze mimo nawet poprawnego mocowania.

No cóż - po bardzo silnych wiatrach widziałem na własne oczy ludzi zbierających w polu - dachówkę, blachę, papę, blachodachówkę, blachę trapezową - ba nawet blaszane parapety.

Jeżeli miałbym w tym temcie sugerować się opiniami "wszystkich doradców" to najlepszym rozwiązaniem byłoby wylać ołowianą kopułę na dachu - może wtedy...

Pozdrawiam

Siding potrafi opuścić właściciela tzn. ścianę domu przy sporym wietrze mimo nawet poprawnego mocowania.

No cóż - po bardzo silnych wiatrach widziałem na własne oczy ludzi zbierających w polu - dachówkę, blachę, papę, blachodachówkę, blachę trapezową - ba nawet blaszane parapety.

Jeżeli miałbym w tym temcie sugerować się opiniami "wszystkich doradców" to najlepszym rozwiązaniem byłoby wylać ołowianą kopułę na dachu - może wtedy...

Pozdrawiam

Nie pisałem o huraganowym :D - piszę co widziałem bez niepotrzebnej demagogii a miałem kilkanaście razy już wyjazdy na tego typu naprawy- nic poza sidingiem nie znalezłem leżącego w pobliżu.

Geno - z calym szacunkiem ale prawidlowo ulozony siding, prawidlowo przyciete deski, prawidlowe zaklady i luzy - NIGDY wiatr tego nie zwieje, chyba ze cala chalupa. Cale szczescie wiartow takich u nas nie ma :)

Tez widzialem nie raz zwalona cala sciane lekkim podmuchem wiatru ale wybacz, jak ktos deski mocujace na dlugosci 4 metrow mocuje tylko na trzy sruby....itd.

Siding ma wiele zalet, wrecz same zalety - jedyna i to tez watpliwa jego wada jest terazniejsze poczucie estetyki przytlumione wszechobecnym styropianem, siatka i kornikiem lub barankiem

Geno - z calym szacunkiem ale prawidlowo ulozony siding, prawidlowo przyciete deski, prawidlowe zaklady i luzy - NIGDY wiatr tego nie zwieje, chyba ze cala chalupa. Cale szczescie wiartow takich u nas nie ma :)

Tez widzialem nie raz zwalona cala sciane lekkim podmuchem wiatru ale wybacz, jak ktos deski mocujace na dlugosci 4 metrow mocuje tylko na trzy sruby....itd.

Siding ma wiele zalet, wrecz same zalety - jedyna i to tez watpliwa jego wada jest terazniejsze poczucie estetyki przytlumione wszechobecnym styropianem, siatka i kornikiem lub barankiem

Spierał się nie będę - pisze co widziałem dlatego celowo napisałem siding "potrafi" a nie siding "zawsze" albo "zwykle" np.

Alez Geno spierac sie nie zanierzam gdyz tez widzialem - ale uoglnienia jak sam dobrze wiesz nie czynia prawdy. Moze gdybym sam sidingu nie ukladal uwierzylbym w Twe slowa. Ale tez wiem ze ekip ukladajacych Siding poprawnie jest niewiele - np. VYTEC wymaga autoryzacji brygad montazowych by 50 letniej gwarancji na swoj system udzielic - a z drugiej strony pozwala by byle kto mogl deski sobie kupic i ulozyc tak jak uwaza za sluszne. Efekty tego sa oplakane gdyz jakze czesto zapimina sie o tym ze deska, narozniki, Jotki, "H". podsufitki itd. MUSZA miec luz by mogly sie rozszerzac pod wplywem temperatury itd.

Jest to sprawdzona technologia i dobra tylko niestety wykonawstwo przedstawia wiele do zyczenia

Alez Geno spierac sie nie zanierzam gdyz tez widzialem - ale uoglnienia jak sam dobrze wiesz nie czynia prawdy. Moze gdybym sam sidingu nie ukladal uwierzylbym w Twe slowa. Ale tez wiem ze ekip ukladajacych Siding poprawnie jest niewiele - np. VYTEC wymaga autoryzacji brygad montazowych by 50 letniej gwarancji na swoj system udzielic - a z drugiej strony pozwala by byle kto mogl deski sobie kupic i ulozyc tak jak uwaza za sluszne. Efekty tego sa oplakane gdyz jakze czesto zapimina sie o tym ze deska, narozniki, Jotki, "H". podsufitki itd. MUSZA miec luz by mogly sie rozszerzac pod wplywem temperatury itd.

Jest to sprawdzona technologia i dobra tylko niestety wykonawstwo przedstawia wiele do rzyczenia

Dokładnie więc może jestem w błedzie co do poziomu wykonania wymienianych przeze mnie okładzin ale ogólnie niski poziom tez jest czynnikiem negatywnym - niemniej jednak jakos specjalnie odradzał nie będe - poza czynnikami głównie estetycznymi oraz jak mówisz przypadków nieprawidłowego wykonania to raczej wielkich uwag nie mam.