mfuchs 17.10.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Witam, Mam problem z oknami połaciowymi: Na szybach i ramach uparcie skrapla mi się woda. Latem było ok., ale już przy obecnych temperaturach nad ranem rama i framuga (głównie w dolnej części okna) jest wilgotna a nawet mokra. Kilka razy pociekło nawet na płytę gipsową z wnęki okiennej (( Okna Fakro, budynek oddany w gru 2004, tynki jesień 2004. Zeszłej zimy było fatalnie - rano ramy, szyba, wnęki mokre (nawet obszar poza wnękami). Firma sprawdziła po zimie - okazało się, że uszczelki piankowe (oblachowanie - dachówka) nie wszędzie zostały poprawnie założone - wymienili wszystkie. Dziwne jest to, że problemy te dotyczą w różnym stopniu nie wszystkich okien. Nie sprawdza się raczej także koncepcja, że to sprawa wilgotności pomieszczenia - w takim przypadku w łazience powinna być "ulewa" - a tak nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 17.10.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Wg mnie wina leży po stronie niedostatecznego lub niedokładnego ocieplenia okien w warstwie izolacji. Powstaje spory mostek termiczny, a skropliny są tego wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfuchs 17.10.2005 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Wg mnie wina leży po stronie niedostatecznego lub niedokładnego ocieplenia okien w warstwie izolacji. Powstaje spory mostek termiczny, a skropliny są tego wynikiem. Tego się właśnie obawiam - jak to obecnie sprawdzić? Przekrój dachu: dachówka bet., folia paroprzepuszczalna 1200, wełna 15 cm, folia paroizolacyjna, płyta g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 17.10.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Instalator CO przy wykonywaniu instalacji przewidział kaloryfer bezpośrednio pod oknami połaciowymi co według Niego powino zapobiegać opisanemu zjawisku. Czy tak będzie jeszcze nie wiem. Kaloryfery będą instalowane w przeciągu tygodnia. Też mam okna Fakro ale tylko dwa więc problem nie jest zbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 17.10.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja osobiście przeniosłem grzejnik co. pod okno i jest OK. Miałem podobnie, próbowałem poprawić ocieplenie wokół okna, dużo poprawiłem ale i tak było źle. W zimę na łebkach śrub od płyty był lód. Zrobiłem w domu ruinę ( mam cztery połaciowe w pokoju) zdejmowałem płyty od spodu i dach od góry, prościej by było zburzyć i wybudowac od nowa.Streszczając się okazało się, że źle wpuścili powietrze pod dach. Dwa lata ćwiczeń a i tak grzejnik powinien być pod oknem bo samo okno wyziębia pokój. Ważną rzeczą jest też wentylacja ale najpierw musisz ogrzać okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 17.10.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Grzejnik to faktycznie dobre i zalecane rozwiązanie ale to lekarstwo na objawy, a nie na przyczynę. Najprościej dobrać się do ocieplenia od spodu. Dałbym warstwę 10cm styropianu do okoła ościeżnicy okna. Styropian zostanie dociśnięty przez wełnę, a w miejscach trudnodostępnych pianka montażowa. To w połączeniu z grzejnikiem (może być nawet mały elektryczny) zapewni sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfuchs 17.10.2005 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja osobiście przeniosłem grzejnik co. pod okno i jest OK. ... Dwa lata ćwiczeń a i tak grzejnik powinien być pod oknem bo samo okno wyziębia pokój. Ważną rzeczą jest też wentylacja ale najpierw musisz ogrzać okna. Zlitujcie się - teraz nie będę załączał CO - kominek w tym okresie starczy całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts