Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna modyfikowac projekt na etapie budowy??

Richard_S

Recommended Posts

Witam!

Mam tego typu problem:

Mieszkam w pareterowym segmencie, i zamierzam wybudowac pietro/poddawsze uzytkowe na tym parterze.

Tak sie sklada, ze sąsiad tez chce rozbudowac swój segment, ale nie wzwyż, tylko wzdłuż, wzdłuż naszej granicy, a sciana jego budynku stalaby wlasnie na naszej granicy...

w urzędzie powiedzieli mu , ze nie moze tego zrobic, no chyba ze jego sąsiad ( czyli ja) tez rozubduje sobie segment wzdłuż, tak aby calosc "wspoólgrala'

Wpadlismy na pomysl, ze ja , prosząc o swoje pozwolenie na budowe w projekcie zaznacze równiez ze che rozbudowac segment wzdłuz ( tak aby sąsiadowi iśc na ręke i zeby uirzednicy dali mu pozwolenie), a potem zmodyfikuje projekt ( bo tak naprawde nie che rozbudowywac wzdłuz - nie bedzie mi sie podobalo)

Czy mozemy tak zagrac??

Czy to sie uda??

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Jestes pewna ze sie nie uda??

Musialbym naprawde od nowa skladac projekt??

a moze to kwestia tylko "widzi mi sie" urzednika??

PS

Dzieki za odpowiedz

PS II

A moze sasiad moglby odstawic sie choc troche od dzialki, i w ten sposob moglby sobie postawic co tam chce...

choc troche.. jakies 50 cm...

PS III

Swoja droga...

czy nie wystarczylaby mu tylko moja zgoda??

W pewnym sensie ocena, czy "całość współgra" zależy od widzimisię urzędnika. Są niestety przepisy, które dają Urzędowi prawo do decydowania o "charakterze i kształcie zabudowy na terenie Gminy".

Napisałam, że raczej się nie uda, bo wszystkie nietypowe przypadki wymagające odrobiny dobrej woli Urzędu udają się wyłącznie dzięki sprytowi inwestora. Trzeba podpowiedzieć urzędnikom treść uzasadnienia dla decyzji. Na ogół wymaga to niejednej rozmowy z naczelnikiem, z przepisami w ręku.

... Mieszkam w pareterowym segmencie, i zamierzam wybudowac pietro/poddawsze uzytkowe na tym parterze.

Tak sie sklada, ze sąsiad tez chce rozbudowac swój segment, ale nie wzwyż, tylko wzdłuż, wzdłuż naszej granicy, a sciana jego budynku stalaby wlasnie na naszej granicy...

ja mam taki pomysł

występujecie razem o pozwolenie na nadbudowę i rozbudowę budynku

np II etapy

I - nadbudowa

II dobudowa

(jeden projekt jedna decyzja na was dwóch) - na to na 90% dostaniecie pozwolenie - te 10% to decyzja o warunkach zabudowy)

Ty budujesz piętro Sąsiad rozbudowuje parter

występujecie do PINB o częściowe pozwolenie na użytkowanie

Ty na I etap

Sąsiad na II etap

Dostajecie pozwolenie na częściowe użytkowanie uwidaczniacie w Księgach Wieczystych zmiany

Pozwolenie na budowę wygasa po 2 latach i macie po sprawie

O!