Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cisnienie wody na Junkersie?

robertb

Recommended Posts

Aby podnieść ciśnienie w instalacji wystarczy dolać wody. Otwierasz ostrożnie zawór wodny i obserwujesz wskaźnik.

Ale nic nie dzieje się bez przyczyny - ten spadek ciśnienia w układzie. Albo odpowietrzałeś instalację, albo - co gorsza - gdzieś jest nieszczelność. Musiz to zbadać. A tak przy okazji - jaki to Junkers?

A nie zostawiono Ci dokumentacji (instrukcji) kotła? Ja mam inny, więc Ci nie powiem KTÓRA to rurka. Noo taka, która zasila z instalacji wodnej :wink: Ponieważ zakładam, że instalacja jest nowa, a Ty niedoświadczonym użytkownikiem to wal do swojego instalatora. On zresztą powinien po założeniu instalacji udzielić Ci pewnych instrukcji - tych najważniejszych.

A niskie ciśnienie nie powinno czymś zagrozić - najwyżej spadkiem wydajności - ale mogę się mylić, też nie jestem fachowcem.

Jest zawór zasilający system w zimną wodę. Służy do napełniania instalacji. Na co dzień jest on zamknięty. Pozostałe dwa (w moim przypadku - bez zasobnika) to zasilanie instalacji grzewczej w ciepłą wodę oraz powrót do kotła wody już ostudzonej. I one zazwyczaj muszą być otwarte. Tak więc u mnie są tylko trzy zawory, u Ciebie domyślam się są jeszcze dwa do zasobnika. Ale chodzi cały czas o ten pierwszy - odcinający dolot zimnej wody do instalacji.

robertb

Nie dostałeś instrukcji obsługi kotła?

Tam powinien być podany zakres właściwego ciśnienia wody w instalacji c.o. i zalecenia jak postępować w razie niezgodności.

W stanie zimnym ciśnienie w instalacji jest nieco niższe niż w stanie gorącym (u mnie ok. 20%).

Uważam, że powinieneś wezwać fachmana, który robił instalację niech sprawdzi co się dzieje. Od tego jest.