robertb 17.10.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Mam Junkersa i wskaznik cisnienia wody na nim pokazuje wartosc bliska zero. Zaraz po montarzu pieca, cisnienie byl o wiele wyzsze, na wskazniku, bylo w obszarze zaznaczonym na zielono. Dlaczego teraz mam nizsze . Czy to cos przeszkadza, a jesli tak to jak podniesc to cisnienie? Pomozcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 17.10.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Aby podnieść ciśnienie w instalacji wystarczy dolać wody. Otwierasz ostrożnie zawór wodny i obserwujesz wskaźnik.Ale nic nie dzieje się bez przyczyny - ten spadek ciśnienia w układzie. Albo odpowietrzałeś instalację, albo - co gorsza - gdzieś jest nieszczelność. Musiz to zbadać. A tak przy okazji - jaki to Junkers? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertb 17.10.2005 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Mam 1 funkcyjny CERANORM + zasobnik 120 l tez z Junkersa. Powiedz mi kurcze gdzie mam szukac tego zaworu wodnego przy piecu. TYle tych rurek ze dla mnie to czarna magia. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertb 17.10.2005 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Aha czy niskie cisnienie czyms grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 17.10.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 A nie zostawiono Ci dokumentacji (instrukcji) kotła? Ja mam inny, więc Ci nie powiem KTÓRA to rurka. Noo taka, która zasila z instalacji wodnej Ponieważ zakładam, że instalacja jest nowa, a Ty niedoświadczonym użytkownikiem to wal do swojego instalatora. On zresztą powinien po założeniu instalacji udzielić Ci pewnych instrukcji - tych najważniejszych. A niskie ciśnienie nie powinno czymś zagrozić - najwyżej spadkiem wydajności - ale mogę się mylić, też nie jestem fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertb 17.10.2005 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Czy chodzi Ci o zawór odcinajacy doplyw zimnej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 17.10.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Jest zawór zasilający system w zimną wodę. Służy do napełniania instalacji. Na co dzień jest on zamknięty. Pozostałe dwa (w moim przypadku - bez zasobnika) to zasilanie instalacji grzewczej w ciepłą wodę oraz powrót do kotła wody już ostudzonej. I one zazwyczaj muszą być otwarte. Tak więc u mnie są tylko trzy zawory, u Ciebie domyślam się są jeszcze dwa do zasobnika. Ale chodzi cały czas o ten pierwszy - odcinający dolot zimnej wody do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.10.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 robertbNie dostałeś instrukcji obsługi kotła?Tam powinien być podany zakres właściwego ciśnienia wody w instalacji c.o. i zalecenia jak postępować w razie niezgodności.W stanie zimnym ciśnienie w instalacji jest nieco niższe niż w stanie gorącym (u mnie ok. 20%). Uważam, że powinieneś wezwać fachmana, który robił instalację niech sprawdzi co się dzieje. Od tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts