Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddaje krytyce LMP 63 Lipińskich :)

Recommended Posts

Dla mnie ma dwie wady : dach i ściankę kolankową. Dach - nie dosyć, że bardzo skomplikowany, to jeszcze przez duży kąt nachylenia - 45 stopni - tragicznie duży. Ścianka kolankowa zdaje się jest szczątkowa - skosy na poddaszu zaczynają się prawie nad podłogą, pokoje robią się małe. Dach jak na prawdziwym dworku, pokoje jak w blokach...

Ale za to bardzo ładny z zewnątrz :lol: :lol:

Pozdrawiam, akacja

Witam

Z krytycznych uwag dorzucam:

-pokój dzienny i pokój kominkowy.... nie ustawne, nie przemyślane... ja bym nie chciał mie takich powierzchni w domu w ten sposób rozplanowanych... Ustawianie czegoś do siedzenia w takim kształcie w wykuszu jest nadużyciem... pozatym sidamy do rozmów tuz przy kuchni - otwartej i co??? gapimy się w gary???? czy może podziwiamy perspektywe korytarza z drzwiamy do łazienki 1.9 w oddali? Zostaje pokój kominkowy, w którym może udało by się postawic coś do siedzenia gdyby na ścianie vis a vis wykusza nie było... czego??? no czego??? no kominka właśnie

-wielka łazienka na dole... niepotrzebna chyba... za to po małych korektach dało by się powiększy pomieszczenie gospodarcze, które mozna by jednoczesnie skomunikowac z garażem... a łazienka mogła by byc mniejsza

-co do skosów juz tu omawianych to napewno... tak zaprojektowany dach zmniejsza pomieszczenia na poddaszu, to fakt, jednak jesli wierzyc liczbom, są one w tym przypadku do zaakceptowania

-antresola.... jak dla mnie coś super nie przydatnego... ale to subiektywny pogląd

Konkluzja... jesli dom ma byc w "takim " charakterze wydaje mi się, że na rynku jest kilka lepszych projektów

Pozdrawiam

Nie czepiałam się rozkładu pomieszczeń, bo to kwestia gustu i potrzeb, ale co tam, jak szaleć to szaleć :lol:

Wejście do pom. gosp. zrobiłabym nie z wiatrołapu a z korytarza, do wiatrołapu powędrowałaby duża szafa, bo teraz nie ma w nim miejsca nawet na małą. Pralkę wygoniłabym do pom. gosp., albo na strych - byłaby pralnia razem z suszarnią. Nie jestem zwolenniczką antresoli, ale co się komu podoba :) Wiem, że to fajnie wygląda, ale jest kiepskie w użytkowaniu - u mojej siostry każde malowanie takiego salonu wymaga rozstawiania rusztowań, zabezpieczania przed nimi podłogi itp. Nie mówiąc o zwykłym odkurzaniu pajęczyn...

Uważam też za niepotrzebne wyjście na taras z sypialni - przecież nawet żeby wypić tam poranną szybką kawkę trzeba ją najpierw zrobić w kuchni... No, ale likwidacja tych drzwi tarasowych zaburzy elewację, a dom jest bardzo symetryczny :cry:

Nie czepiałabym się dużej łazienki na parterze, jeśli ma służyć na codzień mieszkańcom dolnej sypialni. Jeśli ma tam być jednak pokój gościnny, rzadko używany, to faktycznie jest za duża.

A pokoje na poddaszu uważam za za małe. Jeśli rodzice na parterze mają sypialnię 18 m, w której praktycznie nie przebywają w ciągu dnia, a na górze dzieci mają pokoiki po ok. 10 m, w których uczą się, bawią, przyjmują kolegów, mają wszystkie swoje skarby - to mnie się to niezbyt podoba :cry: