Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

praca zagranicą

Xena z Xsary

Recommended Posts

Nie wiem czy to już było, czy nie

Czy macie może namiary gdzie szukać pracy umysłowej (inżynieria, ekonomia) zagranica - w Skandynawii ew. w superpopularnej Anglii, Irlandii? Tylko nie piszcie o Wyborczej poniedziałkowej, mają samych spawaczy i inzynierów budownictwa oraz farmaceutów....

Nie wiem czy to już było, czy nie

Czy macie może namiary gdzie szukać pracy umysłowej (inżynieria, ekonomia) zagranica - w Skandynawii ew. w superpopularnej Anglii, Irlandii? Tylko nie piszcie o Wyborczej poniedziałkowej, mają samych spawaczy i inzynierów budownictwa oraz farmaceutów....

Zanim zdcydujesz sie , gdzie wyjechac za chlebem , powiedz jakim jezykiem obcym wladasz .

To zawezi odpowiedzi do rejonu swiata .

Moja propozycja znania :

- czytanie

- pisanie

- rozumienie co ludzie mowia

- mowienie

Luc jasne

bardzo dobrze angielski, tłumacz hiszpańskiego, dobrze rosyjski, ucze sie suomi.

No to dawaj do USA .

Marnujesz sie w Pl ze swoimi umiejetnosciami .

Tzn. hiszpanski i rosyjski sie raczej nie przyda .

Problem ze znalezieniem odpowiedniej pracy dla Ciebie lub kogos takiego jak Ty , polega na tym ,ze przebic sie musisz przez konkurencje nie tylko miejscowa ale tez miedzynarodowa .

Robi sie to w dwojaki sposob :

1 poprzez udowodnienie , ze posiada sie lepsze kwalifikacje niz konkurenci .

2 poprzez zgodzenie sie na nizsze wynagrodzenie , niz pozostali .

Jestes widze rezolutna , to poradzisz sobie .

Proponuje miasto New York .

Jak statystyka glosi , bezrobocie praktycznie , nie istnieje .

70% mieszkancow urodzilo sie poza granicami US .

30% mieszkancow nie mowi po angielsku .

Robi sie to w dwojaki sposob :

1 poprzez udowodnienie , ze posiada sie lepsze kwalifikacje niz konkurenci .

2 poprzez zgodzenie sie na nizsze wynagrodzenie , niz pozostali .

Wiesz, w PL robi sie to troche inaczej

1. przez znajomego

2. przez podanie niższej stawki

3. znowu przez znajomego,dalszego tym razem

4. jeszcze nizsza stawka

Nowy York to fajne miejsce.

A ma ktos pomysl na Skandynawię?

PS.hiszpański w usa jednak chyba jest popularny o tyle, że posługuje się nim duuuuża częśc "amerykanów"z południa.

rosyjski to chyba dla szpanu;)

A ja twardo reklamuje US.

Lubisz chlody.Swietnie sie sklada .Alaska .Zarobki sa tam sporo wieksze ze wzgledu na dodatek klimatyczny .

Hiszpanskim nikomu nie zaimponujesz , bo jak trzeba tlumacza , to wystarczy reka pomachac i masz ich dziesiatki .Nie ktorzy zlosliwcy mowia ,ze niedlugo w US bedzie ich wiecej niz bialasow.

:evil:

Ostatnio czytałam w pismie kobiecym, że nawet Jasiu Głeboki uciekł z USA, a Ty mnie wkręcacsz w Alaske;)

Pytałam o konkretne adresy portali z pracą;)

Ja Tobie tylko zyczliwie doradzam .

Po skandynawsku nie gadasz , to sie tam nie pchaj .

Portale portalami . A jak chcesz konkretna robote , to na interview osobiste stawiennictwo obowiazuje .

• 1 month później...

W Skandynawii powiadasz... a Holandia moze byc?

http://www.agriholland.nl

Co prawda wiekszosc ofert jest po holendersku, ale podaja tez po angielsu, czasami po hiszpansku, wystarczy sledzic. Czasem mozna sie tez domyslec...ja tak robie i...jestem w trakcie rozmow. Poszukuja tez czasami osob z polskim i rosyjskim, wlasnie do zagadnien ekonomicznych.

Podatki tez niestety cus miedzy 40 a 50%, ale idzie wyzyc. Cholernie drogi jest podatek drogowy- tu placi sie go osobno, a nie w paliwie, tak ze doradzam rower :wink: Chyba ze auto powyzej 25 lat - podatku sie nie placi wogole, bo sie je uznaje za cus w rodzaju zabytku. :D

Xena, polecam Norwegię :D

Tu możesz znaleźć trochę info o pracy http://www.aetat.no/cgi-bin/aetat/imaker?id=106

A tu są oferty pracy, tyle, że po norwesku https://www.aetat.no/sbl/as/stillingssok/enkelt.do

Tu się czasami trafia coś po angielsku,

są za to linki do firm zajmujących się rekrutacją http://www.dn.no/dnJobb/

• 8 years później...
Osobiście mogę polecić pracę w Wielkiej Brytanii. Przed wyjazdem do pracy tam dowiedziałam się też, że mogę uzyskać zwrot podatku z Anglii. Dzięki temu po powrocie do kraju mogłam uzyskać dodatkowe kilkaset złotych. I warto się zwrócić z tym do profesjonalnej firmy, żeby nie popełnić błędu, bo niestety Urząd Skarbowy nie zna litości.