Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pralka na parterze czy na poddaszu?

Recommended Posts

Zastanawiam się nad plusami i minusami obydwu wariantów:

I. na parterze:

+ pralka nie zagraca rodzinnej łazienki na piętrze

+ łatwiej wynieść pranie na taras

- z praniem lata się po schodach - żeby brudne znieść na dół, a potem czyste i suche poukładać na miejsce

- kosz na brudy i tak musi stać na górze (albo trzeba zrobić zsyp)

II. na poddaszu, w rodzinnej łazience:

+ zdejmowanie, pranie i układanie czystych rzeczy na jednej kondygnacji

- żeby wynieść na dwór, i tak trzeba biegać po schodach

- w małym domu gdzie nie ma suszarni pranie schnie w łazience lub garderobie

- łazienka zamiast miejscem relaksu staje się pralnio-brudownikiem

- pralka hałasuje

A jakie rozwiązanie sprawdza się u Was?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez sie nad tym zastanawialam, bo nie chcialam z lazienki na gorze robic pralni i pralka przewidziana jest na parterze w zabudowie drewnianej jak szafki. Ale i tak bede musiala biegac po schodach zeby zniesc brudna bielizne z garderoby :roll: I teraz sie zastanawiam czy by jednak w garderobie nie postawic tej pralki, przylega do lazienki a i tak bede tam trzymala domowe szpargaly jak odkurzacz, deske do prasowania itp bo to jedyne pomieszczenie gospodardze w chalupie.

Ale z drugiej strony, to bedzie pomino wentylacji troche wilgotno..... to moze jednak w lazience na gorze, duza jest to i taka szafke tez dalo by sie upchnac w kat :wink: ech sama juz nie wiem, a musze sie zdecydowac zanim nie zacznal kafelkowac ....

W domu mojej mamy jest pralka w piwnicy, tam też jest suszarnia, wszystko kwestia przyzwyczajenia, brudy znosimy codziennie na dół, pranie jest wywieszane tamże, pozostaje wniesienie prania na górę - na 2. piętro, ale tak jak napisałam - do wszystkiego można się przyzwyczaić.

W naszym domu pralka będzie na piętrze w łazience, była opcja by stała na samym dole w toalecie obok kotłowni, ale w razie gości - to będzie częściej odwiedzane miejsce niż nasza łazienka. Pseudo suszarnia będzie na półpiętrze (pseudo, bo max wejdą 4 prześcieradła na raz :roll:). Klamka zapadła ponieważ:

- łatwiej jest znieść miskę z mokrym praniem niż wnieść

- nikt mi nie będzie oglądał sprzętu, czyli pantalony mogą się spokojnie moczyć :wink: 8)

Łazienka wcale nie musi stać się pralnio-brudownikiem, zależy jak sobie to pomieszczenie zaaranżujesz.

Monika super 8) :lol:

ja jestem traba jerychonska do kwadratu :evil: bo mam "czysta" kotlownie, lazienke na parterze i garderobe na pietrze w tej samej lini, czyli kazde jest pod soba. W kazdym z tych pomieszczen jest z jednej strony komin spalinowy a z drugiej strony komin wentylacyjny. Pomiedzy jest wneka 45 cm gleboka i metr szeroka.... a ja to kazalam zabudowac szafkami, zamiast przebic sie przez stropy i zrobic zsyp :evil:

Nie daruje sobie mojej gloopoty do nastepnego remontu :roll: :wink:

Monika super 8) :lol:

ja jestem traba jerychonska do kwadratu :evil: bo mam "czysta" kotlownie, lazienke na parterze i garderobe na pietrze w tej samej lini, czyli kazde jest pod soba. W kazdym z tych pomieszczen jest z jednej strony komin spalinowy a z drugiej strony komin wentylacyjny. Pomiedzy jest wneka 45 cm gleboka i metr szeroka.... a ja to kazalam zabudowac szafkami, zamiast przebic sie przez stropy i zrobic zsyp :evil:

Nie daruje sobie mojej gloopoty do nastepnego remontu :roll: :wink:

ale taka przebitka to bułka z masłem- wystarczy 25 cm (kwadrat- taki kołnierz metalowy). Zrobisz jeszcze teraz, a w szafce też da się umieścić. Pamiętaj tylko że w pomieszczeniach do których dostęp mają dzieci trzeba to zabezpieczyć bo różne rzeczy mogą im wpaść do głowy.....

też mi chodzi po głowie zsyp na brudną bieliznę. :roll: Szczególnie, że przy 2 dzieciaków rzeczy do prania jest sporo, więc pralka chodzi prawie codziennie.

W blokowym mieszkaniu pralka stoi w mikrej łazience, kosz na brudy - w przedpokoju, bo w łazience się nie mieści, a pranie suszy się na salonach! Ani pięknie, ani wygodnie! :-?

Koncepcyjnie wygodniej na górze (obok sypialni, tam, gdzie się człowiek przebiera), użytkowo - na dole (obie łazienki mamy duże, dolna połączona z kotłownią i posiadająca naturalne miejsce na sprzęt pralniczy)

Jak "technicznie" zbudowaliście taki zsyp? Dziura w stropie i co - w przyszłości jakiś usuwalny łącznik? Czy też murowany "zsyp"?

Może jeszcze sobie zafunduję takie usprawnienie - łazienki są w jednym pionie :D

Gdy dogadywaliśmy projekt moja szanowna małżonka stwierdziła, że pralnię chce mieć w pobliżu drzwi zewnętrznych żeby było blisko do ogrodu (wejście do budynku jest w ścianie bocznej).

Przez przynajmniej 8 miesięcy w roku pranie suszy się w ogrodzie.

Poza tym częściej używa poczciwej Frani niż automatu (twierdzi, że się "lepiej dopiera") więc aby nie tracić kontaktu z otoczeniem z pralni jest blisko i do kuchni i do salonu.

Rzeczy do prania gromadzimy w pojemniku w łazience natomiast brudne ciuchy po pracy w ogrodzie lądują w pralni zaraz po wejściu do budynku.

Tak w ogóle mamy dom parterowy i problem - pralka na parterze czy na poddaszu - nie istnieje.

Na razie pralkę mam na dole w kotłowni ale docelowo planuję drugą na górze. A zsyp na bieliznę to super pomysł , sama żałuję , że u nas nie można było tego zrobić ( noszę stringi :wink: i gdyby tak wszystkie zostały w zsypie musiałabym świecić gołą pupą :wink: )

Pozdrowionka :)

Przepraszam Frani??? Ale samozaparcie!

A co w tym dziwnego?

Ja się na praniu nie znam ale skoro moja połowica tak robi to widocznie jej to nie przeszkadza.

Pościelowe pierze w automacie a "kolorowe" drobiazgi we Frani.

Tylko to, że jestem pełna podziwu bo we Frani się pierze ciężej niż w nowoczesnej pralce co ci nawet kawe zrobi;)

I naprawdę podziwiam, pranie napewno wychodzi ładniej wyrpane, ale troche węcej roboty to kosztuje.

Przepraszam Frani??? Ale samozaparcie!

A co w tym dziwnego?

Ja się na praniu nie znam ale skoro moja połowica tak robi to widocznie jej to nie przeszkadza.

Pościelowe pierze w automacie a "kolorowe" drobiazgi we Frani.

Tylko to, że jestem pełna podziwu bo we Frani się pierze ciężej niż w nowoczesnej pralce co ci nawet kawe zrobi;)

I naprawdę podziwiam, pranie napewno wychodzi ładniej wyrpane, ale troche węcej roboty to kosztuje.

Dzięki za miłe słowa.

Przekażę je małżonce. :)

Pozdrawiam Wszystkie Gospodynie Domowe.