pawelurb 17.10.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 mam stan surowy otwarty , kryję dach, kiedy wezwać kominiarza żeby dokonał odbioru kominów ? można już na tym etapie czy później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 18.10.2005 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 mam stan surowy otwarty , kryję dach, kiedy wezwać kominiarza żeby dokonał odbioru kominów ? można już na tym etapie czy później ? Później. Tuż przed samym zgłoszeniem zakończenia budowy. Wcześniej nie ma sensu - przecież Ci to niepotrzebne, a papierek z przeglądu nie jest chyba ważny w nieskończoność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
em_p 18.10.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 papierek od kominiarza jest ważny do konca roku kalendarzowego w którym został wystawiony, przynajmniej tak jest w Poznaniu. Przegląd zrobiony w grudniu nie przyda się do odbioru budynku w styczniu, musieliśmy robić przegląd raz jeszcze (a właściwie kominiarz musiał przepisywać na nowy druk z inną datą)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.10.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Dowiedz się najpierw czy jest on u Ciebie wymagany. U mnie przy odbiorze wystarczyło oświadczenie kierownika budowy, że kominy są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 18.10.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Pawel, Odbior kominiarskiego to nie masz na razie co robic. Natomiast jesli bedziesz chcial odpalic kociol gazowy, przed odbiorem domu, to gazownia zanim Ci gaz podlaczy( zalozy licznik i zagazuje instalacje wewnetrzna ), to bedzie chciala opinii kominiarskiej, ze kociol jest podlaczony do komina zgodnie z przepisami i jest wlasciwa wentylacja. Tak bylo u mnie. Notabene, za ta opinie zaplacilem swego czasu cos ze 300 PLN a za odbior kominiarski do zakonczenia budowy 120 PLN. Moze dal rabat za kontynuacje? )) Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.10.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 U mnie był odbiór kominiarski po rozprowadzeniu gazu.Bez tego nie podpisałbym umowy z gazownią. Kocioł został zainstalowany później.Kominiarz sprawdził czy jest wentylacja grawitacyjna (mimo mechanicznej) w pomieszczeniach gdzie są zawory gazowe. Wszystko było OK, 150 zł i potem został zainstalowany i uruchomiony kocioł bez żadnego odbioru. Pewnie przyjdzie jeszcze raz jak będę zgłaszał dom do użytkowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 19.10.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 mam stan surowy otwarty , kryję dach, kiedy wezwać kominiarza żeby dokonał odbioru kominów ? można już na tym etapie czy później ? protokół jest ważny 1 rok - wynika to co prawda nie wprost, ale z art. 62 Prawa budowlanego jest wymagany przed odbiorem instalacji gazowej przez gazownię i do zgłoszenia zakończenia budowy do PINB-u Protokół badania szczelności wewnętrznej instalacji gazowej - ważny 1 rok protokoły badania wewnętrznej instalacji elektrycznej 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts