Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy wzywać kominiarza na odbiór kominów ?

pawelurb

Recommended Posts

mam stan surowy otwarty , kryję dach, kiedy wezwać kominiarza żeby dokonał odbioru kominów ? można już na tym etapie czy później ?

Później. Tuż przed samym zgłoszeniem zakończenia budowy. Wcześniej nie ma sensu - przecież Ci to niepotrzebne, a papierek z przeglądu nie jest chyba ważny w nieskończoność ?

papierek od kominiarza jest ważny do konca roku kalendarzowego w którym został wystawiony, przynajmniej tak jest w Poznaniu. Przegląd zrobiony w grudniu nie przyda się do odbioru budynku w styczniu, musieliśmy robić przegląd raz jeszcze (a właściwie kominiarz musiał przepisywać na nowy druk z inną datą)...

Pawel,

Odbior kominiarskiego to nie masz na razie co robic. Natomiast jesli bedziesz chcial odpalic kociol gazowy, przed odbiorem domu, to gazownia zanim Ci gaz podlaczy( zalozy licznik i zagazuje instalacje wewnetrzna ), to bedzie chciala opinii kominiarskiej, ze kociol jest podlaczony do komina zgodnie z przepisami i jest wlasciwa wentylacja. Tak bylo u mnie. Notabene, za ta opinie zaplacilem swego czasu cos ze 300 PLN a za odbior kominiarski do zakonczenia budowy 120 PLN. Moze dal rabat za kontynuacje? :)))

Pozdrawiam

Jankes

U mnie był odbiór kominiarski po rozprowadzeniu gazu.

Bez tego nie podpisałbym umowy z gazownią. Kocioł został zainstalowany później.

Kominiarz sprawdził czy jest wentylacja grawitacyjna (mimo mechanicznej) w pomieszczeniach gdzie są zawory gazowe. Wszystko było OK, 150 zł i potem został zainstalowany i uruchomiony kocioł bez żadnego odbioru. Pewnie przyjdzie jeszcze raz jak będę zgłaszał dom do użytkowania.

Pozdrawiam

mam stan surowy otwarty , kryję dach, kiedy wezwać kominiarza żeby dokonał odbioru kominów ? można już na tym etapie czy później ?

protokół jest ważny 1 rok - wynika to co prawda nie wprost, ale z art. 62 Prawa budowlanego

jest wymagany przed odbiorem instalacji gazowej przez gazownię i do zgłoszenia zakończenia budowy do PINB-u

Protokół badania szczelności wewnętrznej instalacji gazowej - ważny 1 rok

protokoły badania wewnętrznej instalacji elektrycznej 5 lat