marpytka 17.10.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Witam!Proszę o informację na temat:Po jakim czasie od wymurowania komina z cegły do kotła na paliwo stałe mogę rozpocząc eksploatację (odpalić kocioł).Czekam na fachowe opinie.Pozdrawiam: marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.10.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Wiesz co? Klin nad klinami. Dlatego, gdyż jestem kotlarzem. Piszę tutaj o kominach, ale takie pytanie . Myślę sobie tak. Zaprawa jest cementowa. Prawidłowe wiązanie, a póxniej twardnienie trwa 28 dni. Beton w początkowej fazie twardnienia (tak z dwa tygodnie chociaż) potrzebuje dużo wilgoci. Paląc zbyt szybko, zbyt szybko pozbawisz go (beton) wody. Wychodzi na to, że tak ze dwa tygodnie dobrze byłoby poczekać. Widziałem sytuacje, że murarze kładli ostatnią warstwę cegieł, a instalatorzy w tym samym czasie odpalali kocioł. Jednak ja osobiscie dałbym czas na prawidłowe związanie i stwardnienie zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts