Agutek 17.10.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Wybralismy projekt i teraz w zwiazku z tym mam pytanie, gdzie go kupic? Czy bezposrednio w studiu atrium, czy w jakims biurze projektowym, gdzie architekt od razu móglby zrobic adaptacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 17.10.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Dobre pytanie. Jak uwazasz ale ja zrobilem tak: 1. Wybralem projekt. 2. Dotarlem do biura projektowego (autora projektu) - pomijając pośredników. 3. Projektanci, którzy polecają gotowe projekty z renomowanych biur mają swoje prowizje (oczywiscie wliczone w cenie projektu) od sprzedaży. 4. Dogadalem sie z architektem w ten sposób, że zaoszczędzą prowizję (nieraz nawet 20% ceny) ale za to doprojektują mi piwnice i schody do niej. 5. Udało sie . Zapłaciłem cene cennikową za projekt a dodatkowe usługi (schody + piwnica) mialem niejako gratis. Z gotowym projektem poszedłem do projektanta, wziął i nie marudził Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja kupiłam w biurze projektowym, które robiło adaptację. Cena dokładnie taka sama jak w "Horyzoncie" w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 17.10.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Wybrałam projekt "Archipelagu" i tam te z kupilam -we Wrocławiu,przysłano kurierem za pobraniem,adaptować będzie projektant z Lublina-tu mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agri_dagi 17.10.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 A my wybraliśmy projekt z lubelskiego biura Archi-projekt, a adaptacji dokonał poznański projektant. Projekt przesłano z wszelkimi zgodami na nasze propozycje zmian, a to warto przemyśleć i przesłać do biura projektowego razem z zamówieniem. Późniejsza korespondencja z biurem projektowym (czyt. po otrzymaniu gotówki) może być bardzo długotrwała.A.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agri_dagi 17.10.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 A my wybraliśmy projekt z lubelskiego biura Archi-projekt, a adaptacji dokonał poznański projektant. Projekt przesłano z wszelkimi zgodami na nasze propozycje zmian, a to warto przemyśleć i przesłać do biura projektowego razem z zamówieniem. Późniejsza korespondencja z biurem projektowym (czyt. po otrzymaniu gotówki) może być bardzo długotrwała.A.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 17.10.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Kupowałem dwa projekty. dom + gospodarczy.W siedzibie głownej tj. Wa-wa zaproponowali mi upust 10% od drugiego projektu, a u posrednika zaproponowali mi 10 % od dwóch projektów.U posrednika byłem 150 zł do przodu, moze nie duzo ale cos.Ciekawe prawda? Posrednik dał wiekszy upust niz pracownia haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 29.05.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Ależ oczywiście, że u pośrednika będzie taniej niż w danej pracowni. Pośrednik dostaje upust od sprzedaży projektów danej pracowni. Inaczej by nie sprzedawał tych projektów - normalna sprawa. 10% od projektu to w miarę dobra oferta. Ale czasem i zdarzają się większe - zależy z jakiej pracowni projekt. Ze swojej strony polecam pośrednika w sprzedaży projektów, firmę Grupa PROJCAD z Opola. Robią też zmiany, adaptację projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 29.05.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Ależ oczywiście, że u pośrednika będzie taniej niż w danej pracowni. Pośrednik dostaje upust od sprzedaży projektów danej pracowni. Inaczej by nie sprzedawał tych projektów - normalna sprawa. 10% od projektu to w miarę dobra oferta. Ale czasem i zdarzają się większe - zależy z jakiej pracowni projekt. Ze swojej strony polecam pośrednika w sprzedaży projektów, firmę Grupa PROJCAD z Opola. Robią też zmiany, adaptację projektu. Logika podpowiada że u źródła lepiej kupować z wielu względów. Cena projektu jest ta sama. Rabaty może dawać każdy z tą różnicą, że pośrednik daje je kosztem swojej marży którą ma ograniczoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 12.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 To z taką logiką zadaj zapytanie o projekt u źródła i zobaczysz ile Ci to źródło udzieli rabatu a ile Ci udzieli pośrednik (oczywiście nie wszyscy pośrednicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 12.03.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Znajdź projektanta który będzie adaptował. Niech zadzwoni do pracowni po projekt, jako nowy pośrednik dostanie pewnie z 20 % prowizji. Jak się dogadacie to tą prowizją może się podzielić bo i tak będzie kasę brał za adaptację niezależnie czy kupiłbyś projekt i z nim przyszedł i czy adapter by kupił za ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 23.03.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie wszystkie pracownie dają na pierwszy zakup prowizję ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts