Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupić projekt - bezpośrednio w biurze czy przez pośrednika?

Recommended Posts

Dobre pytanie.

Jak uwazasz ale ja zrobilem tak:

1. Wybralem projekt.

2. Dotarlem do biura projektowego (autora projektu) - pomijając pośredników.

3. Projektanci, którzy polecają gotowe projekty z renomowanych biur mają swoje prowizje (oczywiscie wliczone w cenie projektu) od sprzedaży.

4. Dogadalem sie z architektem w ten sposób, że zaoszczędzą prowizję (nieraz nawet 20% ceny) ale za to doprojektują mi piwnice i schody do niej.

5. Udało sie :) . Zapłaciłem cene cennikową za projekt a dodatkowe usługi (schody + piwnica) mialem niejako gratis.

Z gotowym projektem poszedłem do projektanta, wziął i nie marudził :)

Pozdrawiam

A my wybraliśmy projekt z lubelskiego biura Archi-projekt, a adaptacji dokonał poznański projektant. Projekt przesłano z wszelkimi zgodami na nasze propozycje zmian, a to warto przemyśleć i przesłać do biura projektowego razem z zamówieniem. Późniejsza korespondencja z biurem projektowym (czyt. po otrzymaniu gotówki) może być bardzo długotrwała.

A.D.

A my wybraliśmy projekt z lubelskiego biura Archi-projekt, a adaptacji dokonał poznański projektant. Projekt przesłano z wszelkimi zgodami na nasze propozycje zmian, a to warto przemyśleć i przesłać do biura projektowego razem z zamówieniem. Późniejsza korespondencja z biurem projektowym (czyt. po otrzymaniu gotówki) może być bardzo długotrwała.

A.D.

Kupowałem dwa projekty.

dom + gospodarczy.

W siedzibie głownej tj. Wa-wa zaproponowali mi upust 10% od drugiego projektu, a u posrednika zaproponowali mi 10 % od dwóch projektów.

U posrednika byłem 150 zł do przodu, moze nie duzo ale cos.

Ciekawe prawda? Posrednik dał wiekszy upust niz pracownia haha

• 7 years później...

Ależ oczywiście, że u pośrednika będzie taniej niż w danej pracowni. Pośrednik dostaje upust od sprzedaży projektów danej pracowni. Inaczej by nie sprzedawał tych projektów - normalna sprawa. 10% od projektu to w miarę dobra oferta. Ale czasem i zdarzają się większe - zależy z jakiej pracowni projekt.

Ze swojej strony polecam pośrednika w sprzedaży projektów, firmę Grupa PROJCAD z Opola. Robią też zmiany, adaptację projektu.

Ależ oczywiście, że u pośrednika będzie taniej niż w danej pracowni. Pośrednik dostaje upust od sprzedaży projektów danej pracowni. Inaczej by nie sprzedawał tych projektów - normalna sprawa. 10% od projektu to w miarę dobra oferta. Ale czasem i zdarzają się większe - zależy z jakiej pracowni projekt.

Ze swojej strony polecam pośrednika w sprzedaży projektów, firmę Grupa PROJCAD z Opola. Robią też zmiany, adaptację projektu.

Logika podpowiada że u źródła lepiej kupować z wielu względów. Cena projektu jest ta sama. Rabaty może dawać każdy z tą różnicą, że pośrednik daje je kosztem swojej marży którą ma ograniczoną.

• 9 months później...
Znajdź projektanta który będzie adaptował. Niech zadzwoni do pracowni po projekt, jako nowy pośrednik dostanie pewnie z 20 % prowizji. Jak się dogadacie to tą prowizją może się podzielić bo i tak będzie kasę brał za adaptację niezależnie czy kupiłbyś projekt i z nim przyszedł i czy adapter by kupił za ciebie.

• 2 weeks później...