Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z kominka do łazienki

agiles1978

Recommended Posts

Moim zdaniem szkoda ciepła na ciągłe grzanie łazienki.

Niedogrzaną łazienkę najlepiej, najtaniej i najszybciej dogrzać w 10 minut specjalnym łazienkowym, naściennym grzejnikiem elektrycznym z wentylatorem.

Ciepłe powietrze skierowane jest w dół, na podłogę z której unosi się do góry.

Oczywiście po wyłączeniu temperatura szybko spadnie

Drodzy forumowicze posiadam podłogówke w tej łazience, posiadam również naścienny grzejnik zasilany wodą z CO w którym jest zamontowana grzałka elektryczna, ale podłogówka grzeje jak jest kocioł włączony a grzałka w grzejniku naściennym co najwyżej ręcznik wysuszy. Na parterze jest ustawiony kominek który nagrzeje parter a na pietrze jest rozprowadzenie ciepłego powietzra z kominka do każdego pomieszczenia oprócz łazienki. Wszędzie jest ciepło oprócz wymienionej łazienki. Instalator który montował rozprowadzenie (było to 3 lata wstecz) bąknął coś że do łazienki nie będzie podłanczał rury ale dlaczego nie wiem? Teraz chciałem to skorygować i zrobić kratkę nadmuchu. W łazienkach zawsze jest wilgoć i na dodatek jest to strona północna jeżeli się pali w kominku to niech będzie ciepło wszędzie. Proszę o podpowiedź czy jeżeli to wykonam nie będzie jakiś efektów szkodliwych niebezpiecznych czy zagrazających zdrowiu. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

Mam wątpliwości czy można zainstalować nadmuch ciepłego powietrza wydostającego się z kominka do łazienki ?. Czy nie ma jakiś przeciwwskazań Proszę o podpowiedź.

bylo juz walkowane....

reasumujac

niby zaleca sie nie robic dgp do kuchni i lazienki - ze wzglegu uwaga : NA ZAPACHY

natomiast wszyscy co moga lamia ta regule i sa szczesliwi :lol: :lol:

po prostu kolejny mit

oczywiscie gdzies tam wystapi ciag zwrotny, ale to samo dot. zwyklej wentylacji i wielu wielu innych

a korzysci sa ogromne :wink:

pzdr

ps ale SONIKA jestes szybka - moj podziw :o

Drodzy forumowicze posiadam podłogówke w tej łazience, posiadam również naścienny grzejnik zasilany wodą z CO w którym jest zamontowana grzałka elektryczna, ale podłogówka grzeje jak jest kocioł włączony a grzałka w grzejniku naściennym co najwyżej ręcznik wysuszy. Na parterze jest ustawiony kominek który nagrzeje parter a na pietrze jest rozprowadzenie ciepłego powietzra z kominka do każdego pomieszczenia oprócz łazienki. Wszędzie jest ciepło oprócz wymienionej łazienki. Instalator który montował rozprowadzenie (było to 3 lata wstecz) bąknął coś że do łazienki nie będzie podłanczał rury ale dlaczego nie wiem? Teraz chciałem to skorygować i zrobić kratkę nadmuchu. W łazienkach zawsze jest wilgoć i na dodatek jest to strona północna jeżeli się pali w kominku to niech będzie ciepło wszędzie. Proszę o podpowiedź czy jeżeli to wykonam nie będzie jakiś efektów szkodliwych niebezpiecznych czy zagrazających zdrowiu. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

Moi sąsiedzi mają nadmuch do łazienki i do WC. Są z tego rozwiązania zadowoleni.

Ja niestety nie zrobiłem rozprowadzenia ciepłego powietrza do łazienki i tego żałuje. Kiedy palę w kominku łazienka jest nadal chłodna, a nie będę przecież odpalał pieca żeby grzać samą łazienkę. Kominek stanowi alternatywę dla gazu.

Jedyne przeciwwskazanie, o jakim słyszałem, co do ogrzewania tych pomieszczeń za pomocą kominka, to możliwość przenoszenia brzydkich zapachów wraz z powietrzem powracającym do salonu.

Ja też mam do łazienki i jestem bardzo zadowolony mimo, że dopiero testuję całość na sucho. Po rozpaleniu również w łazience robi się cieplutko.

Oprócz tego złamałem wszystkie zasady dotyczące GWC:

- wyloty w suficie - działa, cały pokój równomiernie się nagrzewa

- grawitacja w 3 punktach pow. 10 m - działa, że ho,ho

Co do nawiewu w łazience - lepiej mieć i zakleić, niż nie mieć i żałować.

Pozdrawiam

Ja też mam do łazienki i jestem bardzo zadowolony mimo, że dopiero testuję całość na sucho. Po rozpaleniu również w łazience robi się cieplutko.

Oprócz tego złamałem wszystkie zasady dotyczące GWC:

- wyloty w suficie - działa, cały pokój równomiernie się nagrzewa

- grawitacja w 3 punktach pow. 10 m - działa, że ho,ho

Co do nawiewu w łazience - lepiej mieć i zakleić, niż nie mieć i żałować.

Pozdrawiam

Siema,

zakładam, że chodziło Ci o DGP, a nie o "GWC".

Dobrze zrozumiałem, że masz wyloty z rozprowadzenia grawitacyjnego odległe w poziomie o 10m od kominka i działa? Na jakiej wysokości od kominka są te poziome przewody?

Ja dałem do łazienki i mam nadzieję że będę zadowolny, mnie rozprowadzenie do 1 pomieszczenia na parterze i 4 na piętrze kosztowało poniżej 1000 zł. Zapłaciłem fachowcowi. W większości rury spiro ocieplone wełną i oklejone folią aluminiową.

Jednak u mnie pójdą pod sufitem, jeśli w wylewce to raczej prostokątne.

...Siema,

zakładam, że chodziło Ci o DGP, a nie o "GWC".

Dobrze zrozumiałem, że masz wyloty z rozprowadzenia grawitacyjnego odległe w poziomie o 10m od kominka i działa? Na jakiej wysokości od kominka są te poziome przewody?

Jasne że DGP :D :oops: - niedługo w budownictwie będzie tak jak z samochodami: ABS+EBD+SRS+................... i tak połowa nie wie co to znaczy.

Z nad kominka rury idą przez strop, piętro na poddasze potem ok. 3 metrów a potem w poziomie do pomieszczeń 7, 6 i 4 metry. Działa bez zarzutu.

Pozdrawiam

to ja sie jeszcze spytam o matrial

- czego uzywacie do DGP

rury spiro? Ocieplacie?

Czy moze lepsze prostokatne?

Jak kosztowo?

Specjalne rury a'la spiro do rozprawadzenia ciepłego powietrza.

Średnica 125 mm, ocieplane wełną, o wytrzymałości do 250 st. C - b.ważne - ponieważ inaczej mogą się spalić lub będą śmierdzieć.

Jeśli dobrze pamiętam to rury kosztowały mnie ok. 500 zł - ok.40mb

Pozdrawiam