agiles1978 17.10.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Mam wątpliwości czy można zainstalować nadmuch ciepłego powietrza wydostającego się z kominka do łazienki ?. Czy nie ma jakiś przeciwwskazań Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.10.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Gdzieś czytałam, że do łazienki nie powinno się robić, ale dlaczego niestety nie pamiętam.Chyba chodziło o wentylację i ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 17.10.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 ci co mają to sobie chwalą, a ci co nie mają są bardzo smutni,czytałem wiele wątków na ten temat, tak ze ja takie nawiewy wykonam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.10.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Moim zdaniem szkoda ciepła na ciągłe grzanie łazienki.Niedogrzaną łazienkę najlepiej, najtaniej i najszybciej dogrzać w 10 minut specjalnym łazienkowym, naściennym grzejnikiem elektrycznym z wentylatorem. Ciepłe powietrze skierowane jest w dół, na podłogę z której unosi się do góry. Oczywiście po wyłączeniu temperatura szybko spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 17.10.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 W łazience - podłogówka! Jak przyjemnie stanąć na ciepłej podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiles1978 18.10.2005 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Drodzy forumowicze posiadam podłogówke w tej łazience, posiadam również naścienny grzejnik zasilany wodą z CO w którym jest zamontowana grzałka elektryczna, ale podłogówka grzeje jak jest kocioł włączony a grzałka w grzejniku naściennym co najwyżej ręcznik wysuszy. Na parterze jest ustawiony kominek który nagrzeje parter a na pietrze jest rozprowadzenie ciepłego powietzra z kominka do każdego pomieszczenia oprócz łazienki. Wszędzie jest ciepło oprócz wymienionej łazienki. Instalator który montował rozprowadzenie (było to 3 lata wstecz) bąknął coś że do łazienki nie będzie podłanczał rury ale dlaczego nie wiem? Teraz chciałem to skorygować i zrobić kratkę nadmuchu. W łazienkach zawsze jest wilgoć i na dodatek jest to strona północna jeżeli się pali w kominku to niech będzie ciepło wszędzie. Proszę o podpowiedź czy jeżeli to wykonam nie będzie jakiś efektów szkodliwych niebezpiecznych czy zagrazających zdrowiu. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.10.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Póki co znalazłam to: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1636&highlight=nadmuch+%B3azience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 18.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ja mam w łazience i podłogówkę i grzejnik naścienny i nadmuch powietrza z kominka. Wszystkie z wyżej wymienionych można najzwyczajniej w świecie zakręcić jak będą niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.10.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 I to: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19184&highlight=dgp+%B3azience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 18.10.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Mam wątpliwości czy można zainstalować nadmuch ciepłego powietrza wydostającego się z kominka do łazienki ?. Czy nie ma jakiś przeciwwskazań Proszę o podpowiedź. bylo juz walkowane.... reasumujac niby zaleca sie nie robic dgp do kuchni i lazienki - ze wzglegu uwaga : NA ZAPACHY natomiast wszyscy co moga lamia ta regule i sa szczesliwi po prostu kolejny mit oczywiscie gdzies tam wystapi ciag zwrotny, ale to samo dot. zwyklej wentylacji i wielu wielu innych a korzysci sa ogromne pzdr ps ale SONIKA jestes szybka - moj podziw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 18.10.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Drodzy forumowicze posiadam podłogówke w tej łazience, posiadam również naścienny grzejnik zasilany wodą z CO w którym jest zamontowana grzałka elektryczna, ale podłogówka grzeje jak jest kocioł włączony a grzałka w grzejniku naściennym co najwyżej ręcznik wysuszy. Na parterze jest ustawiony kominek który nagrzeje parter a na pietrze jest rozprowadzenie ciepłego powietzra z kominka do każdego pomieszczenia oprócz łazienki. Wszędzie jest ciepło oprócz wymienionej łazienki. Instalator który montował rozprowadzenie (było to 3 lata wstecz) bąknął coś że do łazienki nie będzie podłanczał rury ale dlaczego nie wiem? Teraz chciałem to skorygować i zrobić kratkę nadmuchu. W łazienkach zawsze jest wilgoć i na dodatek jest to strona północna jeżeli się pali w kominku to niech będzie ciepło wszędzie. Proszę o podpowiedź czy jeżeli to wykonam nie będzie jakiś efektów szkodliwych niebezpiecznych czy zagrazających zdrowiu. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam. Moi sąsiedzi mają nadmuch do łazienki i do WC. Są z tego rozwiązania zadowoleni. Ja niestety nie zrobiłem rozprowadzenia ciepłego powietrza do łazienki i tego żałuje. Kiedy palę w kominku łazienka jest nadal chłodna, a nie będę przecież odpalał pieca żeby grzać samą łazienkę. Kominek stanowi alternatywę dla gazu. Jedyne przeciwwskazanie, o jakim słyszałem, co do ogrzewania tych pomieszczeń za pomocą kominka, to możliwość przenoszenia brzydkich zapachów wraz z powietrzem powracającym do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.10.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ps ale SONIKA jestes szybka - moj podziw lata wprawy... i dzięki za uznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.10.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ja też mam do łazienki i jestem bardzo zadowolony mimo, że dopiero testuję całość na sucho. Po rozpaleniu również w łazience robi się cieplutko.Oprócz tego złamałem wszystkie zasady dotyczące GWC:- wyloty w suficie - działa, cały pokój równomiernie się nagrzewa- grawitacja w 3 punktach pow. 10 m - działa, że ho,hoCo do nawiewu w łazience - lepiej mieć i zakleić, niż nie mieć i żałować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.10.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ja też mam do łazienki i jestem bardzo zadowolony mimo, że dopiero testuję całość na sucho. Po rozpaleniu również w łazience robi się cieplutko. Oprócz tego złamałem wszystkie zasady dotyczące GWC: - wyloty w suficie - działa, cały pokój równomiernie się nagrzewa - grawitacja w 3 punktach pow. 10 m - działa, że ho,ho Co do nawiewu w łazience - lepiej mieć i zakleić, niż nie mieć i żałować. Pozdrawiam Siema, zakładam, że chodziło Ci o DGP, a nie o "GWC". Dobrze zrozumiałem, że masz wyloty z rozprowadzenia grawitacyjnego odległe w poziomie o 10m od kominka i działa? Na jakiej wysokości od kominka są te poziome przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiles1978 18.10.2005 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Dzięki za uwagi w sobotę zabieram się do montarzu kolejnego wlotu ciepłego powietrza oczywiście w łazience. Oj będzie gorąca kąpiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 18.10.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 to ja sie jeszcze spytam o matrial- czego uzywacie do DGPrury spiro? Ocieplacie?Czy moze lepsze prostokatne?Jak kosztowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 18.10.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ja dałem do łazienki i mam nadzieję że będę zadowolny, mnie rozprowadzenie do 1 pomieszczenia na parterze i 4 na piętrze kosztowało poniżej 1000 zł. Zapłaciłem fachowcowi. W większości rury spiro ocieplone wełną i oklejone folią aluminiową. Jednak u mnie pójdą pod sufitem, jeśli w wylewce to raczej prostokątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.10.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ...Siema, zakładam, że chodziło Ci o DGP, a nie o "GWC". Dobrze zrozumiałem, że masz wyloty z rozprowadzenia grawitacyjnego odległe w poziomie o 10m od kominka i działa? Na jakiej wysokości od kominka są te poziome przewody? Jasne że DGP - niedługo w budownictwie będzie tak jak z samochodami: ABS+EBD+SRS+................... i tak połowa nie wie co to znaczy. Z nad kominka rury idą przez strop, piętro na poddasze potem ok. 3 metrów a potem w poziomie do pomieszczeń 7, 6 i 4 metry. Działa bez zarzutu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.10.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 to ja sie jeszcze spytam o matrial - czego uzywacie do DGP rury spiro? Ocieplacie? Czy moze lepsze prostokatne? Jak kosztowo? Specjalne rury a'la spiro do rozprawadzenia ciepłego powietrza. Średnica 125 mm, ocieplane wełną, o wytrzymałości do 250 st. C - b.ważne - ponieważ inaczej mogą się spalić lub będą śmierdzieć. Jeśli dobrze pamiętam to rury kosztowały mnie ok. 500 zł - ok.40mb Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 18.10.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ważne są jeszce atesty, rury bez atestu są jak igranie z ogniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts