Piskoor 17.10.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 No właśnie..Mam już położone tynki gipsowe. Sciany wyglądaja jak lustro ale tynkarze powiedzieli że warto i tak pojechać cekolem bo: farba się lepiej trzyma, zaszpachluje się wszystkie ewentualne nierówności i dziury które pewnie jeszcze powstaną. Teraz więc nie wiem czy cekolować bezpośrednio na tynk czy czymś ten tynk wzmocnić i polepszyć jego przyczepność.to raz..a dwa po cekolowaniu... będzie malowanie. Farby wybrane ( Benjamin Moore ) ale czy należy przed malowaniem, po tym cekolu czymś przelecieć? Kolory jeszce nie wybrane więc może jakąś białą farbą ? Czekam na rady... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 17.10.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Lekko przetrzyj potem grunt i malowanie docelowym kolorem (tak mawiali nasi od tynków, sama jeszcze nie przetestowałam bo nie doszłam do tego etap) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitels 13.10.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Mam pytanie: tynki gipsowe przecierac przed czy po zagruntowaniu??? Tynkarze mi mówili zeby po bo dopiero wyjdą nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazb 13.10.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 z tynkami gipsowymi to musisz potestować bo farba może zostawać w różnych grubościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 13.10.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 GRUNT-CEKOL-GRUNT-FARBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 13.10.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Pogoń tego fachmajstra Skoro ściany wyglądają jak lustro to po jaką cholerę pakować kolejne pieniądze w coś co jest już zupełnie zbędne ?? Lepiej tę kasę przeznacz na wysokiej jakości grunt typu putz czy capa (takie znam z Caparola ale inni dobrzy producenci farb na pewno mają podobne) który lekko podbarwiasz pod przyszły kolor i jedziesz dobrą farbą Farba gruntująca tupu Putzgrund itp. ma leciutką fakturkę (kamyczki - każdy producent ma inną grubość), farby gruntujące typu Capagrund nadają się tam gdzie chcesz mieć ściany gładziutkie. Zresztą... wszystkie podpowiedzi są na stronach producentów farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voltage 17.06.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Malgoss nigdy tynki gipsowe sa idealne, ewentualne dziurki, rysy czy też inne nierówności odbiegają od idealności i trudno je wyrównać po pierwszym zamalowaniu. Gdy przemalujesz tynki gipsowe po zagruntowaniu na kolor zawsze wyjdą nierówności, z praktyki wiem że tego typu roboty wymagają poprawy przez fizyczne niechcące uszkodzenia. natomiast od gładzi wymaga się idealnej równej gładzi w postaci lustra, kiedy to ewenualne nierówności stosunkowo łatwo wyrównać. Jestem bespośrednim wykonawcą tego typu wykończenia i mam wieloletnia praktykę, więc szlifowanie szpachlowanych nierówności na tynku gipsowym wiąże się z zarysowywaniem (poprzez kamyczki w gipsie) obrabianych powierzchni. Wykonuję między innymi prace dle invest komfortu w trójmieście (sea towers, trefl sopot, benisławskiego gdynia, toruńska gdańsk, orłowo gdynia itp.) gdzie odbiory sa bardzo regorystyczne pod halogen. Z praktyki wiem że taniej jest tynki gipsowe raz przeszpachlowac i wymalować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voltage 17.06.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Znając wielu z całej Polski wysoko cenionych wykonawców drobniutkich lub wielkich firm nie spotkałem się z twierdzeniem że grunt jest w stanie uzupełnic ubytki w tynku gipsowym nie wspominając o cementowo-wapiennym. Grunt ma inne zadanie z natury. Przepraszam za te stwierdzenia właścicieli innych praktyk. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.06.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 tynki maja byc calkowiecie suche,nie szlifuj tynku gipsowego,nanies bezposrednio na tynk gladz,nanies przed malowaniem farbe gruntujaca,maluj, ciesz sie i korzystaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 18.06.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Z praktyki wiem że taniej jest tynki gipsowe raz przeszpachlowac i wymalować. Pozdrawiam. 1.Ok ale mam pytanie jesli na scianie sa tylko małe nierownosci to uzupelniam je tylko w tych miejscach czy na calej powierzchni i czy trzeba przed ta operacja gruntowac sciane? 2.pytanie to czy jesli mam tynko "dolina nidy" to trzeba ich wyrobami czy mozna cekolem itd , slyszalem ze mozna takze rzadkim cekolem przeciagnac sciane (cokolwiek to znaczy ) ale czy to bedzie dobrze wygladalo ? jezli szlifowac to jakim papierem sciernym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts