Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia trzciniowa

kwarc

Recommended Posts

Posiadam do udostępnienia za darmo niezły projekt hydrobotanciznej oczyszczalni ścieków.

Można szczegóły na PW bo gg nie używam.

... w sieci można znaleźć darmowy poradnik na ich temat.

ten:

http://www.oczyszczalnieogrodowe.pl/files/przewodnik.pdf

a jeśli nie ten to poprosimy o linka do strony.

to nie ten wiec warto looknąć

http://www.ekoprom.com.pl/poradnik.htm

warto wejść na http://www.przydomowe-oczyszczalnie.pl

Jest ktoś, kto jako odbiornik końcowy ma jezioro ?

o ile mi wiadomo do jezior nie można nic zrzucac

- czy w takiej sytuacji konieczny jest staw denitryfikacyjny ?

czy staw jest problemem? jeśli tak to można zrobić studnie chłonną lub drenaż albo jakieś rozlewisko poprostu

- jaka wtedy kolejność - czy najpierw zgłoszenie do Starostwa, a później uzupełnić o niezbędne dokumenty, czy najpierw zezwolenie na zrzut od zarządcy wody i pozwolenie wodnoprawne i dopiero z tym do Starostwa ?

- czy poletko i ew. staw są obiektami budowlanymi w myśl Prawa Budowlanego, czy można je umieszczać poza nieprzekraczalną linią zabudowy ?

tego nie wiem

• 1 year później...

ekoprom a jaki jest koszt takiej oczyszczalni gruntowo-roślinnej. Rozsądek mi podpowiada, że jest ona najbardziej skutecznym i najmniej obsługowym, a przy tym bardzo estetycznym rozwiązaniem do oczyszczania ścieków.

Martwią mnie dwie rzeczy: jaką należy zachować odległość od wód gruntowych? Czy też 1,5 m jak w drenażowych? Jaką powierzchnię one zajmują? Wyczytałam, że dla 4 mieszkańców ok 30 m2. Czy to prawda?

Zanim rośliny się ukorzenią i zacznie to dobrze działać to jak z jakością ścieków? Trzeba to jakoś wspomagać.

Jesteś chyba dystrybutorem więc jak nie chcesz pisać o cenach tu to proszę o info na priv.

• 2 years później...
dwa pytania:

1. co robisz z oczyszczoną wodą ?

2. jak to działa przy -20 tak jak ostatnio było ?

Witam.

Użytkuję taką oczyszczalnię od 9 mies. Mimo wysokiego poziomu wód gruntowych (0-0,7m) działa bez zastrzeżeń.

Osadnik wykonany z zbiornika betonowego ponieważ znajduje się na wjeździe. Zbiornik z tworzywa byłby kłopotliwy w montażu i żaden producent nie zezwalał na montaż w takim miejscu. Powierzchnia filtra ok. 24 m2. Działka posiada niewielki spadek więc wszystko ,,chodzi" grawitacyjnie. Oczyszczone ścieki odprowadzam do gruntu- rów, a w zasadzie niewielkie zagłębienie terenu. Nie mam potrzeby zagospodarowywania wody. Koszt ok 4500 zł + własna praca 3-4 dni. Wszystkie materiały z atestami. Przy -15 bo więcej nie było, żadnych problemów. Pod śniegiem powierzchnia filtra nie zamarznięta. Jeżeli nastąpiłyby temp - 20 trwające powyżej tygodnia wystarczy filtr zabezpieczyć, ja np mam siano z koszenia działki. Jednak tej zimy nie zostanie wykorzystane i pójdzie na kompost.

Na dzień dzisiejszy kosztów eksploatacyjnych brak. Zużycie wody ok. 12-14m3/mies.

Zapomniałem, bakterie 4 zł/mies.

• 5 months później...

Witam

Planuję budowę biologicznej oczyszczalni ścieków, i chciałbym by z takiej oczyszczalni woda zamiast do studni chłonnej była rozlewana na poletko trzcinowe, czy ktoś wie jak takie poletko powinno zostać wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Skoro ścieki są już oczyszczone to chyba nie muszę wykładać go folią tylko raczej samą geowłókniną? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

• 5 years później...
Prawda jest taka, że nie są popularne tylko dlatego, że nie stanowią gotowych wytworzonych urządzeń, które w całości można kupić w sklepie a wymagają indywidualnego zaprojektowania i etapowej realizacji. Pisałam o nich pracę dyplomową, starałam zebrać się wszelkie dostępne materiały na ich temat - i z wszystkich publikacji oraz obserwacji jak działają w praktyce wynikało jedno - są warte polecenia, działają sprawnie i niezawodnie

Witam! Czy temat z projektowaniem jest aktualny? Chętnie nawiążę współprace dla mojego projektu domu. Temat cały czas mało popularny, w związku z tym ma ły dostęp do informacji .

pozdrawiam

Przemo