ekoprom 04.02.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Posiadam do udostępnienia za darmo niezły projekt hydrobotanciznej oczyszczalni ścieków. Można szczegóły na PW bo gg nie używam. ... w sieci można znaleźć darmowy poradnik na ich temat. ten: http://www.oczyszczalnieogrodowe.pl/files/przewodnik.pdf a jeśli nie ten to poprosimy o linka do strony. to nie ten wiec warto looknąć http://www.ekoprom.com.pl/poradnik.htm warto wejść na http://www.przydomowe-oczyszczalnie.pl Jest ktoś, kto jako odbiornik końcowy ma jezioro ? o ile mi wiadomo do jezior nie można nic zrzucac - czy w takiej sytuacji konieczny jest staw denitryfikacyjny ? czy staw jest problemem? jeśli tak to można zrobić studnie chłonną lub drenaż albo jakieś rozlewisko poprostu - jaka wtedy kolejność - czy najpierw zgłoszenie do Starostwa, a później uzupełnić o niezbędne dokumenty, czy najpierw zezwolenie na zrzut od zarządcy wody i pozwolenie wodnoprawne i dopiero z tym do Starostwa ? - czy poletko i ew. staw są obiektami budowlanymi w myśl Prawa Budowlanego, czy można je umieszczać poza nieprzekraczalną linią zabudowy ? tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 05.02.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 ekoprom a jaki jest koszt takiej oczyszczalni gruntowo-roślinnej. Rozsądek mi podpowiada, że jest ona najbardziej skutecznym i najmniej obsługowym, a przy tym bardzo estetycznym rozwiązaniem do oczyszczania ścieków.Martwią mnie dwie rzeczy: jaką należy zachować odległość od wód gruntowych? Czy też 1,5 m jak w drenażowych? Jaką powierzchnię one zajmują? Wyczytałam, że dla 4 mieszkańców ok 30 m2. Czy to prawda?Zanim rośliny się ukorzenią i zacznie to dobrze działać to jak z jakością ścieków? Trzeba to jakoś wspomagać. Jesteś chyba dystrybutorem więc jak nie chcesz pisać o cenach tu to proszę o info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.02.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 dwa pytania: 1. co robisz z oczyszczoną wodą ? 2. jak to działa przy -20 tak jak ostatnio było ? Witam. Użytkuję taką oczyszczalnię od 9 mies. Mimo wysokiego poziomu wód gruntowych (0-0,7m) działa bez zastrzeżeń. Osadnik wykonany z zbiornika betonowego ponieważ znajduje się na wjeździe. Zbiornik z tworzywa byłby kłopotliwy w montażu i żaden producent nie zezwalał na montaż w takim miejscu. Powierzchnia filtra ok. 24 m2. Działka posiada niewielki spadek więc wszystko ,,chodzi" grawitacyjnie. Oczyszczone ścieki odprowadzam do gruntu- rów, a w zasadzie niewielkie zagłębienie terenu. Nie mam potrzeby zagospodarowywania wody. Koszt ok 4500 zł + własna praca 3-4 dni. Wszystkie materiały z atestami. Przy -15 bo więcej nie było, żadnych problemów. Pod śniegiem powierzchnia filtra nie zamarznięta. Jeżeli nastąpiłyby temp - 20 trwające powyżej tygodnia wystarczy filtr zabezpieczyć, ja np mam siano z koszenia działki. Jednak tej zimy nie zostanie wykorzystane i pójdzie na kompost. Na dzień dzisiejszy kosztów eksploatacyjnych brak. Zużycie wody ok. 12-14m3/mies. Zapomniałem, bakterie 4 zł/mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1008 29.07.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 WitamPlanuję budowę biologicznej oczyszczalni ścieków, i chciałbym by z takiej oczyszczalni woda zamiast do studni chłonnej była rozlewana na poletko trzcinowe, czy ktoś wie jak takie poletko powinno zostać wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Skoro ścieki są już oczyszczone to chyba nie muszę wykładać go folią tylko raczej samą geowłókniną? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1008 03.08.2013 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 czyżby nikt tu już nie zaglądał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przem_ki 20.06.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Prawda jest taka, że nie są popularne tylko dlatego, że nie stanowią gotowych wytworzonych urządzeń, które w całości można kupić w sklepie a wymagają indywidualnego zaprojektowania i etapowej realizacji. Pisałam o nich pracę dyplomową, starałam zebrać się wszelkie dostępne materiały na ich temat - i z wszystkich publikacji oraz obserwacji jak działają w praktyce wynikało jedno - są warte polecenia, działają sprawnie i niezawodnie Witam! Czy temat z projektowaniem jest aktualny? Chętnie nawiążę współprace dla mojego projektu domu. Temat cały czas mało popularny, w związku z tym ma ły dostęp do informacji . pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts