Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

tomek ja wiem ze klimat ma wieksze znaczenie niz gleba, ale wlasnie glebowe wlasciwosci daja ten kick w winie... nie na darmo sprowadzaja ziemie na zbocza z konkretnych rejomow zeby uzyskac to "cos" co sie nazywa abgang... a podobno czuje sie to na bokach jezyka juz po przelknieciu :wink:

Ja takim koneserem nie jestem i na dobre wino zawsze sie pisze... to ja bede juz zakladac skladzik i jak juz sie przeprowadzicie na mur a ja bede w tamtych rejonach rekreacyjnie to zrobimy degustacje 8) :lol:

Zapraszam więc do komturii. :D Obecnie degustacja tylko win bedących w sklepach. Niezłe hiszpańskie znalazłem w Plusie w Piszu. O ile pamietam 17 zł.

Z gleba i odmianami będę eksperymentował. Zobaczymy co z tego wyjdzie :o

Miał mi sasiad zaorać pod te winogrona, ale się nie pojawił :evil:

Poproszę innego sąsiada.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ależ dawkujesz nam przeżycia ;-)

:D Trochę napięcia. Budowa, czy remont to bardzo często duży stres. Miałem napisać, że dostałem kredyt i już? :D

tomku, a to hiszpanskie to czerwone ? mniam.... ja stwierdzilam latami degustacji hihi ze jak lubie wloskie i francuskie biale, to czerwone tylko hiszpanskie 8) tym bardziej ze mam nawyk picia wina z Gasseosa, ktory wpojono mi doslownie kupe lat temu wlasnie w Hiszpani :wink: dobrze ze we Wloszech tez istnieje ta dolewka pod nazwa Gasosa i sasiad przywozi dla mnie ekstra pare zgrzewek na raz :wink:

prosze o c.d. opowiesci, bo cos zimnawo sie na dworze robi :lol:

Czerwone zdrowsze, działa dobrze na serce, na mózg, na nerki, wątrobę. Qurcze co ja piszę. Czytający tak się będą kurować, że w nałóg wpadną.

Hiszpańskie wina mają to do siebie, że w zasadzie niezaleznie od rocznika są jednakowo dobre. A już Francja, Niemcy to duże różnice w zależności od tego jak słoneczne i ciepłe było lato.

Czerwone zdrowsze, działa dobrze na serce, na mózg, na nerki, wątrobę

pewnie ze zdrowsze, szczegolnie do nadziewanego sliwkami pieczonego karczku z karamelizowanymi ziemniaczkami 8) :wink:

Za niemieckimi i austiackimi nie za bardzo przepadam, chyba ze jest to spaetlese mniam, bo terminowe sa dla mnie za "zywe" :lol:

Ostatnio wpadl do nas nasz "nowy sasiad" z za sciany po prawej, przyniosl orzechy laskowe i morele ze swojego ogrodka.... a ze u mnie jest chyba z piec jablonek, to wczesniej mowilam zeby sobie zerwal i powiedzial ktore dobre do zostawienia a ktore mozna wy... ten tego :wink: No i stoimy w oknie, sasiad pokazuje ktora jablonka sie nada a ktora nie i naraz mowi... a wie sasiadka ze ma sasiadka pigwe ktora juz owocuje :o Widzialam ze tam jakis krzak rosnie, ale ze to pigwa to bym nie wpadla hihi a ze na ogrodku jest rozpiernicz, bo kupa piachu lezy, schody z przyziemia wyrabane do wymiany, to nawet tam nie wlazilam zeby sie zachwycac roslinnoscia........ no to mowie do sasiada ze pigwe zostawimy i bedziemy po sasiedzku pigwowke robili na dlugie jesienne wieczory :lol: bosh chyba za naduzywajaca mnie nie wezmie :roll: :wink:

A próbowałaś Eiswein? Robione z winogron zbieranych dopiero po pierwszych mrozach. Dość drogie. Pigwówki nie piłem, więc jak... to... jak zrobisz... i ona dojrzeje... to... no chętnie spróbuję :)

A jabłonek mam też kilka tylko miejscowe menele w tym roku mi strząchnęli prawie wszystkie jabłka. Szacowałem, że będzie jakieś pół tony. Zostało kilkadziesiąt kg.

uhu Eiswein jest oki.. mam jeszcze chyba Hafner-a austryjackiego w piwnicy 8) fakt jest drozszy, ale bardzo malo winnic decyduje sie na produkcje takiego wina moze dlatego.

Pigwowki tez nie pilam, ale podobno moja Mam zrobila... tylko to jakos musi dluzej postac :roll: :wink: Moja Mam ogolnie robi dobre nalewki, orzechowke, wisniowke, mietowke nie mowiac o gorzkiej czekoladzie zalewanej spirytusem 8) Moze dlatego Jej wychodzi, bo jest calkiem anty alkoholowym czlowieczkiem i nalewki robi jak drzem czy kompot :lol: pozniej rozdaje po calej rodzinie hihi Ja juz tez mam maly skladzik, nabiera mocy urzedowej... bo ja cos do mocniejszych alkoholi tez nie mam serca :wink:

Podobnie jak Ty, w mocniejszych specjalnie nie gustuję. Czasami jakiś whiskacz, koniaczek lub brendy, beherowka. Zastanawiam się czy ja jestem aby Polak? :)

Przepraszam, już więcej nie bedę walił kartonem :)

Problem był taki, że śmietnika nie było. A karton to cenny surowiec wtórny. :)

Nie rozumiem. Co ma karton do herbaty? "gupi"jakis jestem ;)

Jakby Aga miala herbate, to by monitor oplula :wink:

Tez przewozilam bezkartonowo armature sanitarna, brodzik itp nawet wanne kombikiem na wcisk.... nie wiem dlaczego we Wrocku jest to zawsze tansze niz u mnie, chociaz miasto duzo mniejsze :roll: moze jak zaglebie miedziwe to mysla ze moga wiecej z ludzi zedrzec :wink: ale nie chcialam o tym... chcialam powiedziec ze tez kazali mi walnac kartony pod sciana :lol:

Pewnie kupowałaś w hipermarkecie tej samej sieci co ja. ;) :)