Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy jest szansa na nieco wiecej fotek komturii? Sugestywne opisy sa doskonale ale chcialbym skonfrontowac moje wyobrazenia z rzeczywistoscia, jesli to nie problem oczywiscie.

Pzdr.

Problem jest w tym, że większość zdjęć mam w formie papierowej. Dopiero od niedawna posługuję się cyfrówką. Muszę je zeskanować, a oba komputery, od jakiegoś czasu odmawiają współpracy ze skanerem :evil:

Solennie obiecuję, że jak uporam się z tym problemem, to "okraszę" wpisy zdjęciami. A mam ich naprawdę dużo.

Czy jest szansa na nieco wiecej fotek komturii? Sugestywne opisy sa doskonale ale chcialbym skonfrontowac moje wyobrazenia z rzeczywistoscia, jesli to nie problem oczywiscie.

Pzdr.

Problem jest w tym, że większość zdjęć mam w formie papierowej. Dopiero od niedawna posługuję się cyfrówką. Muszę je zeskanować, a oba komputery, od jakiegoś czasu odmawiają współpracy ze skanerem :evil:

Solennie obiecuję, że jak uporam się z tym problemem, to "okraszę" wpisy zdjęciami. A mam ich naprawdę dużo.

Czekam wiec z niecierpliwoscia, tym bardziej, ze z emigracyjnej perspektywy Mazury wydaja mi sie rajem poki co nieosiagalnym dla mnie. :cry:

To już nie te Mazury co 20 czy trzydziesci lat temu. Latem Giżycko, Pisz, Ruciane Nida, Wegorzewo pełne są ludzi. Na jeziorach więcej żagli niż wiatru. W wielu miejscach kilometry zabudowy letniskowej. Dziś Polański nie nakręciłby "Noża w wodzie". Na szczęście "komturia" położona jest na uboczu. Do lasu jakieś 200 m, do cichego i pustego jeziora około 500, do najbliższego sąsiada kilometr. I oby tak zostało.

Aga, nie. Cały urok tego miejsca to właśnie cisza i brak ludzi. To dzikie zwierzęta przychodzące na podwórko, to możliwość pływania w jeziorze jak Pan Bóg stworzył, albo wyjścia z sauny na śnieg bez wlepionych oczu sąsiadów... i tak dalej, dopisz co chcesz i niech tak jak jest zostanie.

Wiem pazerny jestem, ale najchętniej wykupiłbym wszystko w promieniu kilometra i miał swięty spokój. Tylko kasy nie mam żeby to zrobić.

Aga, nie. Cały urok tego miejsca to właśnie cisza i brak ludzi. To dzikie zwierzęta przychodzące na podwórko, to możliwość pływania w jeziorze jak Pan Bóg stworzył, albo wyjścia z sauny na śnieg bez wlepionych oczu sąsiadów... i tak dalej, dopisz co chcesz i niech tak jak jest zostanie.

Wiem pazerny jestem, ale najchętniej wykupiłbym wszystko w promieniu kilometra i miał swięty spokój. Tylko kasy nie mam żeby to zrobić.

Proszę mi zostawić kawałek z dostępem do jeziora ( tego 500 metrów dalej) , dziękuję :)

Nefer, niedaleko jest jedna wolna działeczka, więc jeśli byś chciała zakupić to nie bedę Cię podczas licytacji przebijał. Raz tylko zalicytuję 10 kg pszenicy, aby licytacja doszła do skutku. :wink: :D

Nefer, niedaleko jest jedna wolna działeczka, więc jeśli byś chciała zakupić to nie bedę Cię podczas licytacji przebijał. Raz tylko zalicytuję 10 kg pszenicy, aby licytacja doszła do skutku. :wink: :D

oki :) Ale przedtem sprawdzimy ile ta pszenica stoi, żebym się nie przewinęła :)

Podobno drożeje na potęge, ale nie sądzę by obecnie kosztowała więcej niż 600 - 700 zł za tonę.

To jak wchodzisz w ten interes? :)

Jeśli tak to będzie trzeci forumowicz muratorowy we wsi! :D

Podobno drożeje na potęge, ale nie sądzę by obecnie kosztowała więcej niż 600 - 700 zł za tonę.

To jak wchodzisz w ten interes? :)

Jeśli tak to będzie trzeci forumowicz muratorowy we wsi! :D

Ja jeszcze muszę trochę poczekać - aż mi dzieci podrosną. Ale plan jest taki, że gdzieś jeszcze 10 lat i wio.... na Mazury. I zamierzam otworzyć we wsi pub :):) Nawet jeśli będę tam jedynym gościem :)

O nie, gości to bedziesz miała cały pub. Miejscowi bardzo lubią takie miejsca. Tylko musi być dobre tanie piwo. :"Tanie piwo jest dobre, bo jest dobre i tanie"

I wódeczka musi być.

Do piwa oczywiście.

A jak będą pierogi to w sezonie masz oblężenie.

Jestem w tej chwili w "komturii". Przywiozłem trochę gratów i mam zamiar zrobić "inwentaryzację" - co jeszcze trzeba zrobić. W tym roku zamierzamy jesienią tu osiąść na stałe. I będziemy Mazury pełną gębą :) jest do zrobienia trochę grubszych robót i sporo drobiazgów. Nawet bardzo sporo.

Pogoda całkiem barowa.

Wieczorkiem trzeba coś SPECJALnego. ;)

jak to się mówi - robota zawsze w domu była jest i będzie. Jak skończysz jedno to kobieta stwierdzi, że już chce mieć inaczej :lol:

Gratuluje, że już na stałe osiądziecie w swoim gniazdku - chyba czas najwyższy bo więcej jesteś tu jak w W-wie :D

Tylko jak z netem? Tylko plus ?

Chyba sobie zastrzeżemy nazwę SPECJALnych Wieczorów 8)

jak to się mówi - robota zawsze w domu była jest i będzie. Jak skończysz jedno to kobieta stwierdzi, że już chce mieć inaczej

Twoja kobieta ma tak samo? :o :D :wink:

chyba czas najwyższy bo więcej jesteś tu jak w W-wie

Bo mam cholernie dużo wolnego czasu :evil: Zbyt dużo :evil:

PostWysłany: 11 Sty 2007 15:36 Temat postu:

jak to się mówi - robota zawsze w domu była jest i będzie. Jak skończysz jedno to kobieta stwierdzi, że już chce mieć inaczej

Gratuluje, że już na stałe osiądziecie w swoim gniazdku - chyba czas najwyższy bo więcej jesteś tu jak w W-wie

Tylko jak z netem? Tylko plus ?

Teraz testuję pomarańczkę. Modem podobny. Optiroc Fusion +. No nie Optiroc tylko Option. :wink: W Warszawie działa bardzo szybko (HSDPA. Tutaj znacznie wolniej EDGE lub nawet GPRS. Jest szybszy niż Plus. Oczywiście to odczucie subiektywne.Jeślichodzi o telefony to + ma w komturii najsłabszy zasęig. Niiestety nie mam możliwosci przetestowania Ery.

A telekompromitacja nie ma możliwości technicznych... Kilka lat temu zmienili sieć napowietrzną na kabelek podziemny. I... g....

jeżeli łapie czasem coś szybkiego jak GPRS to już jest nieźle - co wcale nie znaczy że dobrze - sam testujesz to wiesz.

ja swego czasu miałem przez dzień możliwość sprawdzenia u siebie plusa - porażka- tylko gprs i prędkości takie że można było się przespać i jeszcze nie otworzyłoby

co do tepsy to znasz wybitnie moje zdanie - a dziś właśnie mam zamiar znów zadzwonić na szlachetne 9393 bo oczywiście nie zrobili czegoś jak trzeba - powiedziałem że będę ich nękał - aż wczoraj mnie pani zapytała czy nie mógłbym tak czasem mniej reklamacji żeby zdążyli odpisywać 8) - oni zdają sobie sprawę, że ....ale - no to znowu trzeba po łbie

jeżeli łapie czasem coś szybkiego jak GPRS to już jest nieźle - co wcale nie znaczy że dobrze - sam testujesz to wiesz.

ja swego czasu miałem przez dzień możliwość sprawdzenia u siebie plusa - porażka- tylko gprs i prędkości takie że można było się przespać i jeszcze nie otworzyłoby

co do tepsy to znasz wybitnie moje zdanie - a dziś właśnie mam zamiar znów zadzwonić na szlachetne 9393 bo oczywiście nie zrobili czegoś jak trzeba - powiedziałem że będę ich nękał - aż wczoraj mnie pani zapytała czy nie mógłbym tak czasem mniej reklamacji żeby zdążyli odpisywać 8) - oni zdają sobie sprawę, że ....ale - no to znowu trzeba po łbie

Ja mam z firmy do centrali TPSA 200 metrów a nie mogą mi podłączyć 2 ISDNów, a DSL hula co drugi dzień :):) Ale nadzieję trza mieć. Od 2 lat nie płacimy rachunków- bo nie przychodzą :):) Za dużo reklamacji :)

Neferko - ja mam słupek 5 metrów do domu i pełna infrastruktura na osiedlu w ogóle - walczyłem z cymbałami od czerwca. Wyliczyli mi wtedy, że za paręnaście metrów kabla i puszkę na ścianę powinni zapłacić 5.000 zł podwykonawcy w związku z czym brak możliwości technicznych :D paranoja - koszt kabla i puszki plus wykop - nie wiem - może z 400 zł.

W końcu w listopadzie stwierdzili, że oni jednak chętnie wykopią bo już są możliwości techniczne - po czym znowu miesiąc cisza - ale ja już im nie dałem spokoju. Nienawidzą mnie już w każdym BOKu w Olsztynie plus jakieś 10 pań na błękitnej linii - ale w końcu od początku stycznia jestem szczęśliwym (póki co) posiadaczem NEO w wersji 1024