Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

Tomek, jeśli to północna strona, to ja zdecydowanie za funkiami (hostami) jestem! Mają takie ulistnienie kolorowe, że trzeba je tylko ładnie obok siebie skomponować i będziecie mieli rabatę taką jakby kwitła od wiosny do jesieni! Hosta (czyli funkia) - to jest to! :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiosną tego roku, od siostry cioteczno-ciotecznej dostałem całą masę roslinek. Powtykałem je w ziemię, zielonym do góry i rosna. Te piękne floksy na zdjęciu to tez od niej. Jak zajrzała do mnie Jarkotowa to wykryła, że mam funkię w pełnym słońcu. Podobno to źle :evil:

Czy to takie ziele podobne do sałaty?

Oświec mnie proszę.

Co mam robić?

Przesadzać teraz, czy na wiosnę?

Mam jeden krzaczek który kwieciem się nie pokrył. :o

Jak zajrzała do mnie Jarkotowa to wykryła, że mam funkię w pełnym słońcu. Podobno to źle :evil:

Czy to takie ziele podobne do sałaty?

Tu jest sporo o hostach

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36899&highlight=hosty

I tam dalej sa linki do stron.

Warto wpisac "Hosta" w Szukaj na Allegro- też mnogość.

Bardzo lubię hosty, bo się czlowiek nie napracuje, a ma ladne rosliny.

U Komturostwa już prapolskie floksy są do kompletu z malwami, to jeszcze naparstnice z tej serii zostaly. :wink:

Witam Cię, małe mam pojęcie o roślinkach i ich wymaganiach.

Nie wiedziałem nawet, że "funkia" to "hosta" :o , a nie sałata. Trochę inna,ale... :wink:

Tomku - w najwięlszym skrócie - wetknąć zielonym do góry, dać półcień lub cień, zadbać, by miały wilgotno, zimą przykryć ściętymi galązkami sosny lub świerku miejsce, w którym rosną, żeby korzenie nie przemarzły (zanikają na zimę). Wiosną wylezą z ziemi jeszcze piękniejsze! Jak wrzucisz "hosta" w forumową wyszukiwarkę, to będziesz miał mnóstwo pięknych obrazków. Tu masz jeden na zachętę - to są właśnie hosty:

http://www.mobot.org/hort/images/tours/hosta2.jpg

Teraz chyba widać. Przepraszam, człowiek głupkowaty taki, nawet nie sprawdzi, że głupio adres zdjęcia wkleja. :evil:

Ta ściana po prawej to kamienno-ceglana stodoła. Niestety wali się. Przwdopodobną przyczyną był zmieniany po wojnie dach. Źle zaprojektowana więźba zaczęła rozpychać ściany. Poprzedni właściciele próbowali ratować dobudowując murki. Pomału się wali, dach nieszczelny. Kasy brak. Oglądał ją fachowiec i stwierdził, że można ją uratować, ale zakres prac ogromny, a koszty... :evil:

Myślałem, że dziś wygram w totka. Niestety. :evil:

Ta ściana po prawej to kamienno-ceglana stodoła. Niestety wali się. Przwdopodobną przyczyną był zmieniany po wojnie dach. Źle zaprojektowana więźba zaczęła rozpychać ściany. Poprzedni właściciele próbowali ratować dobudowując murki. Pomału się wali, dach nieszczelny. Kasy brak. Oglądał ją fachowiec i stwierdził, że można ją uratować, ale zakres prac ogromny, a koszty... :evil:

Myślałem, że dziś wygram w totka. Niestety. :evil:

Kurcze, piękna jest...Może przetrzyma do następnej wyranej ( trzymam kciuki)..

Bardzo mi przykro, że idziesz w pismo obrazkowe. Zdjęcia owszem bardzo ważne, ale największą przyjemnością było czytanie Twojego dziennika. Siadałam sobie wygodnie i śledziłam Twoje wpisy. Proszę podziel to chociaż pół na pół, aby nadal było co czytać, proszę. Jestem fanką Twojego dziennika już bardzo, bardzo długo.

Pozdrawiam

Meggi

Meggi, będę pisał, obiecuję, ale teraz zafascynowała mnie nowa umiejętność :D

Poszperam w komputerze i postaram się uzupełnić starsze wątki zdjęciami.

Ha, mój drogi, teraz to zobaczysz dopiero, co znaczy limit transferu danych... Witaj w klubie! :lol: :lol: :lol:

Hi, hi, ja mam 2 GB/miesiąc, a w EDGE średnio aż 7 KB :evil: :D o co mi zrobią? przełączą na GPRS? Może nawet bedzie szybciej "chodziło" :D

• 2 weeks później...

Trochę historycznie, ale może komuś się jeszcze przyda.

Kilka zasad BHP walki ze starym sufitem:

1. pracę rozpocząć od przygotowania dodatkowo następujących rzeczy

a) chustki na głowę lub "bandamki

b) czapki z daszkiem

c) maseczki ochronnej przeciwpyłowej (ja nie umiem w tym pracować)

d) gogli lub starych okularów (trzeba niestety uważać, żeby pył nie dostał

się między twarz a okulary)

e) szmatki lub ręcznika do częstego wyciarania rąk i twarzy

(dobrze sprawdza się bawełniany podkoszulek :wink: )

f) minutnika do jajek :wink: coby dozować czas i przerwy w pracy w celu

wyeliminowania części pyłu (niech w przerwach troszkę osiądzie)

2. jak ktoś posiada długie włosy radzę ściśle zawiązać w supełek, bo "opylonymi" rękami źle poprawiać uczesanie.

Pozdrawiam serdecznie bo bardzo podoba mi się wasza komturia O! :p

Ha, mój drogi, teraz to zobaczysz dopiero, co znaczy limit transferu danych... Witaj w klubie! :lol: :lol: :lol:

Hi, hi, ja mam 2 GB/miesiąc, a w EDGE średnio aż 7 KB :evil: :D o co mi zrobią? przełączą na GPRS? Może nawet bedzie szybciej "chodziło" :D

Szczęściarz... :evil: :wink:

Ostatnich kilka dni łaczności z internetem prawie ZERO. Uroki korzystania z bezprzewodowego. No i odkryłem kilka niedoróbek które koniecznie trzeba naprawić. Np. warstwa ocieplającego styropianu skończyła się 2 cm nad deskami podbitki :evil: powyżej, goły mur.