DPS 10.08.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Tomek, jeśli to północna strona, to ja zdecydowanie za funkiami (hostami) jestem! Mają takie ulistnienie kolorowe, że trzeba je tylko ładnie obok siebie skomponować i będziecie mieli rabatę taką jakby kwitła od wiosny do jesieni! Hosta (czyli funkia) - to jest to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.08.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Wiosną tego roku, od siostry cioteczno-ciotecznej dostałem całą masę roslinek. Powtykałem je w ziemię, zielonym do góry i rosna. Te piękne floksy na zdjęciu to tez od niej. Jak zajrzała do mnie Jarkotowa to wykryła, że mam funkię w pełnym słońcu. Podobno to źle Czy to takie ziele podobne do sałaty? Oświec mnie proszę. Co mam robić? Przesadzać teraz, czy na wiosnę? Mam jeden krzaczek który kwieciem się nie pokrył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 10.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Jak zajrzała do mnie Jarkotowa to wykryła, że mam funkię w pełnym słońcu. Podobno to źle Czy to takie ziele podobne do sałaty? Tu jest sporo o hostach http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36899&highlight=hosty I tam dalej sa linki do stron. Warto wpisac "Hosta" w Szukaj na Allegro- też mnogość. Bardzo lubię hosty, bo się czlowiek nie napracuje, a ma ladne rosliny. U Komturostwa już prapolskie floksy są do kompletu z malwami, to jeszcze naparstnice z tej serii zostaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.08.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam Cię, małe mam pojęcie o roślinkach i ich wymaganiach. Nie wiedziałem nawet, że "funkia" to "hosta" , a nie sałata. Trochę inna,ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.08.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Tomku - w najwięlszym skrócie - wetknąć zielonym do góry, dać półcień lub cień, zadbać, by miały wilgotno, zimą przykryć ściętymi galązkami sosny lub świerku miejsce, w którym rosną, żeby korzenie nie przemarzły (zanikają na zimę). Wiosną wylezą z ziemi jeszcze piękniejsze! Jak wrzucisz "hosta" w forumową wyszukiwarkę, to będziesz miał mnóstwo pięknych obrazków. Tu masz jeden na zachętę - to są właśnie hosty: http://www.mobot.org/hort/images/tours/hosta2.jpg Teraz chyba widać. Przepraszam, człowiek głupkowaty taki, nawet nie sprawdzi, że głupio adres zdjęcia wkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.08.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Piękne kamyczki - ale mnie zafascynowała faktura ściany po prawej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.08.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Ta ściana po prawej to kamienno-ceglana stodoła. Niestety wali się. Przwdopodobną przyczyną był zmieniany po wojnie dach. Źle zaprojektowana więźba zaczęła rozpychać ściany. Poprzedni właściciele próbowali ratować dobudowując murki. Pomału się wali, dach nieszczelny. Kasy brak. Oglądał ją fachowiec i stwierdził, że można ją uratować, ale zakres prac ogromny, a koszty... Myślałem, że dziś wygram w totka. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.08.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Ta ściana po prawej to kamienno-ceglana stodoła. Niestety wali się. Przwdopodobną przyczyną był zmieniany po wojnie dach. Źle zaprojektowana więźba zaczęła rozpychać ściany. Poprzedni właściciele próbowali ratować dobudowując murki. Pomału się wali, dach nieszczelny. Kasy brak. Oglądał ją fachowiec i stwierdził, że można ją uratować, ale zakres prac ogromny, a koszty... Myślałem, że dziś wygram w totka. Niestety. Kurcze, piękna jest...Może przetrzyma do następnej wyranej ( trzymam kciuki).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 12.08.2007 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Pierona chopie nareszcie cóś wklejosz... kamole fajne, ino randapa se zaordynuj. a kara i riksza to z kółkami na luft plompane bo inaczyj to ... wolnygo bracie wolnygo... jeśli chodzi o totka to ...umiesz liczyć ? ...to licz ... na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 12.08.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Bardzo mi przykro, że idziesz w pismo obrazkowe. Zdjęcia owszem bardzo ważne, ale największą przyjemnością było czytanie Twojego dziennika. Siadałam sobie wygodnie i śledziłam Twoje wpisy. Proszę podziel to chociaż pół na pół, aby nadal było co czytać, proszę. Jestem fanką Twojego dziennika już bardzo, bardzo długo. Pozdrawiam Meggi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.08.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Meggi, będę pisał, obiecuję, ale teraz zafascynowała mnie nowa umiejętność Poszperam w komputerze i postaram się uzupełnić starsze wątki zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.08.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Ależ tam ładnie w tej Twojej Komturii Z powodu tych widoków wklejaj Komturze ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.08.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Bardzo ładnie u Ciebie Tomku Gratuluje nowej sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.08.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Ha, mój drogi, teraz to zobaczysz dopiero, co znaczy limit transferu danych... Witaj w klubie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.08.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Ha, mój drogi, teraz to zobaczysz dopiero, co znaczy limit transferu danych... Witaj w klubie! Hi, hi, ja mam 2 GB/miesiąc, a w EDGE średnio aż 7 KB o co mi zrobią? przełączą na GPRS? Może nawet bedzie szybciej "chodziło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 25.08.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Trochę historycznie, ale może komuś się jeszcze przyda. Kilka zasad BHP walki ze starym sufitem: 1. pracę rozpocząć od przygotowania dodatkowo następujących rzeczy a) chustki na głowę lub "bandamki b) czapki z daszkiem c) maseczki ochronnej przeciwpyłowej (ja nie umiem w tym pracować) d) gogli lub starych okularów (trzeba niestety uważać, żeby pył nie dostał się między twarz a okulary) e) szmatki lub ręcznika do częstego wyciarania rąk i twarzy (dobrze sprawdza się bawełniany podkoszulek ) f) minutnika do jajek coby dozować czas i przerwy w pracy w celu wyeliminowania części pyłu (niech w przerwach troszkę osiądzie) 2. jak ktoś posiada długie włosy radzę ściśle zawiązać w supełek, bo "opylonymi" rękami źle poprawiać uczesanie. Pozdrawiam serdecznie bo bardzo podoba mi się wasza komturia O! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.08.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Ha, mój drogi, teraz to zobaczysz dopiero, co znaczy limit transferu danych... Witaj w klubie! Hi, hi, ja mam 2 GB/miesiąc, a w EDGE średnio aż 7 KB o co mi zrobią? przełączą na GPRS? Może nawet bedzie szybciej "chodziło" Szczęściarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.08.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 I co tam nadal brak weny, czy inne okoliczności spowodowały że tak milczysz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.08.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ostatnich kilka dni łaczności z internetem prawie ZERO. Uroki korzystania z bezprzewodowego. No i odkryłem kilka niedoróbek które koniecznie trzeba naprawić. Np. warstwa ocieplającego styropianu skończyła się 2 cm nad deskami podbitki powyżej, goły mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 29.08.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Przeczytałam dziennik Komtura do deski do deski. Super lektura, bardzo przyjemnie się go czyta, lepiej niż niejedną książkę. Czekam na ciąg dalszy i oczywiście na nowe zdjęcia Twojej chałupki i podwórka. Pięknie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts