Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Postaram sie zaraz coś napisać, ale wesołe to nie będzie.

Zrobiłem dziś zdjęcia tego co zastałem :o :evil: ale fotosik mi sie nie otwiera. Ludzkie słowa nie są w stanie tego opisać. Przynajmniej mój język jest zbyt ubogi. Może dlatego, że brzydko klnę na wykonawców? :oops:

O! Żesz w morde... A mówiłam, że budowlane syny. :evil: :evil: :evil: Jednak nie ma to jak samemu zrobić. Powierzasz komuś, płacisz pieniądze... i co? I to, co u Ciebie widać! :evil: No, po prostu... E, brak słów. :evil: Teraz masz robotę ze zrobieniem tego... :roll:

Może bym i tego nie ruszył, ale każde okno było obrobione inaczej i każde krzywo. Zrobię też zdjęcia w podczerwieni i zobaczę co dalej. Warstwa styropianu to 2 x 10 cm.

Problem w tym, że ekipy już nie ma. Tyle mojego, że jak pod koniec prac się pobili i ganiali z siekierą to wynieśli się bez pożegnania i trochę mieli niedopłacone. Ocieplenie robione było kilka lat temu.

Trudno, uczymy się całe życie i ciągle jesteśmy głupi.

Jeśli chodzi o zdjęcia w podczerwieni to z tego co pamiętam, mój aparat może takowe zrobić. Potrzebny jest tylko filtr. Niedoczytałem tego rozdziału w instrukcji obsługi, ale coś tam na ten temat było. Normalnym aparatem na film tez takie zdjęcie można zrobić. Potrzebny tez jest filtr IR i film na podczerwień. Ostrość ustawia się na czerwoną kreskę na obiektywie.

Jeśli chodzi o zdjęcia w podczerwieni to z tego co pamiętam, mój aparat może takowe zrobić. Potrzebny jest tylko filtr. Niedoczytałem tego rozdziału w instrukcji obsługi, ale coś tam na ten temat było. Normalnym aparatem na film tez takie zdjęcie można zrobić. Potrzebny tez jest filtr IR i film na podczerwień. Ostrość ustawia się na czerwoną kreskę na obiektywie.

Teżmam lumixa fz-30.

Chyba też muszę doczytać :wink:

A'propos jeszcze roślinek do cienia przy schodkach-pamiętaj że funkie są widoczne "sezonowo" i tracą potem liście (do nastepnego roku-bylina), więc żeby mieć ładnie cały rok mógłbyś połączyć je z np golterią (było powyżej) jako podszyt, obie lubią gleby kwaśne-będzie im dobrze razem, a golteria jest zimozielona (bardzo ładne błyszczące listki). Np pasy funkii wzdłuż schodów a na reszcie golteria.. a w ogóle jak tam będziecie chcieli - zawsze będzie ładnie :D !

Chwilowo (?) jest gleba. Decyzję podejmie "komturowa". Pokażę Jej w internecie, jak one roślinki wyglądają. Ja chcę chodzić po "Swych własnych schodach" bez zaburzeń. :D

Dzięki za rady. Ja jestem techniczny. :D

A dziś miejsce gdzie będą "kfiatki" zostało bezceremonialnie zdeptane :D przez przemiłe psie łapy :D :D

Od wczoraj towarzyszy mi Dinar. :D

Jest suuuuuuuuuuuuuper, tylko jedną rękę mam zajętą, bo muszę go ciągle głaskać. :D