Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie przed godziną wróciłem do komturii. Czekam Anesko na osobiste życzenia. :wink: :D

TOMKU

niech to miejsce na ziemi Komturią zwane, będzie przez lat 100 dla Ciebie przyjazne, kochane, dające wytchnienie, spokój i radość.

A Ty w nim zawsze młody, w dobrym zdrowiu i kondycji

wszystkiego co najlepsze tola życzy :D

Takiej może jeszcze nie piłeś? :wink:

http://www.tudor-house.pl/japonia/J03_hibiki_whisky.jpg

Tolu kochana, dzieki serdeczne. A oczy po czymś takim nie robią się skośne? :wink:

Dokładnie chcę to zrobić. Krowy na sąsiednim pastwisku są nauczone, że dotknęcie drutu jest nieprzyjemne. Przerwały jakoś ogrodzenia i wlazły na moje.

jea, Amen, czyli koniec. Piszę tak by mochery nie myślały, że "spirytus " to cos zdrożnego . Spiritus to duch. . :lol:

Jutro napiszę o mazurskiej jesieni, dziś nie ma m veny, czyli nastroju.

Spiritus sanctus - Duch święty :)

Ale spiritus sancti ? :o :evil:

Zupełnie nie znam łacińskiej gramatyki. :oops:

• 1 month później...

Sanctus - święty, sancti - świętego. :D

Fajnie, że pan Zenek Ci robi, mam nadzieję, że rzeczywiście przed mrozami zdąży skończyć. :D

Jakieś fotki mieli być, a nie widno. :o Czy ja może nie ten spiritus wypiła? Ciemno jakoś, fotek nie widzę. :roll:

DPS-ko, Pre... datorko, wybacz. Aparata w Warszawie została. :(

A tu jest tak pięknie, drzewa w różnych kolorach... i ta cisza. Nawet żutawie nie krzyczą bo odleciały, krowy wróciły do obór. Chyba taka cisza to tylko jesienią. Nie znam się, miastowy jestem. :D

Witaj Komturze :wink:

Ja tak tylko w kweseti formalnej.

Poczekaj ze dwa tygodnie i przelej wężykiem moszcz znad osadu do innego gąsiorka jeśli masz(najlepiej takiego, żeby jego wielkość była jak najbardziej zbliżona do ilości cieczy), bądź też do garnka, wypłucz gąsior z osadu i wlej z powrotem moszcz do klarowania.

Z doświadczenia wiem, że warto również posmakować, bo może trzeba dosłodzić.

A potem w jakieś ciemne i chłodne miejsce i niech nabiera mocy :wink:

Pozdrawiam :D

Metno w balonie? A jak duzy jest balon? Jakie wypelnienie? Powinno byc zawsze jakies 6/7 jesli to wino gronowe. Wowczas mniej boli glowa, gdyz mniej etanolu utlenia sie do kwasu octowego. Co do metnosci - za komuny proponowali dodac troche pokruszonego azbestu (moze byc eternit). Nie zartuje tutaj wcale, najdorbniejsze wlokna azbestu wytracaja cala zawiesine z fermentujacego moszczu. No tak, ale kto by dzis ryzykowal :( Proponuje poczekac 2 miesiace, zostawic balon w spokoju i gwarantuje ze wszystko bedzie jak trzeba.

A swoja droga to powinniscie sprobowac wlasnej roboty wina nie gronowego ale z dzikiej rozy badz glogu. Winorosl na Mazurach nigdy nie bedzie taka jak we wloszech czy we francji, po prostu okres wegetaji jest zbyt krotki. Sok jest dosc cierpki. A kto pil wino z glogu wie ze najlepsze francuskie biale wina po prosu do piet temu trunkowi nie dorastaja. Nie wiem dlaczego tak jest ale ten rodzaj jest po prostu przepyszny. Zadowoli najwybredniejsze podniebienia.

Pozdrawiam

Przemek

Pod koniec burzwiwej fermentacji, mimo, że winogrona były bardzo słodkie, dodałem trochę glukozy. Podfermentowało jeszcze trochę. Wino wyszło różowe. Niestety, troche ciemniejszych winogron zjadł... pies. Bardzo mu smakowały. Zobaczymy co wyjdzie. Pierwsze koty za płoty.

Dziekuję wszystkim za rady.

Za jakieś 2 - 3 lata jak obrodzi, to dużą beczkę muszę kupić, a nie mały gąsiorek. :D