Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Braza, bardzo Cię lubię. Naszą Pre...datorkę też. :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Braza, bardzo Cię lubię. Naszą Pre...datorkę też. :D

No .... nie wiem co powiedzieć :oops: :lol:

To się uśmiechnij. :D

Praktycznie nic sie nie dzieje. Z gipsem na nodze, sam niewiele mogę zdziałać. Zimno, wiatr chyba oszalał. Drzewa połamane i przez las, jak poinformował mnie sąsiad, nie da się przejechać. Były przerwy w dostawie pradu. I leje jak z cebra. Zaraz jadę spotkać się z majstrem. Jeśli zacznie, to jakieś dwa - trzy miesiące powinien skończyć. Oby kasy starczyło.

Prosisz, masz. Trochę wiosny zimą.

http://images26.fotosik.pl/55/a1783549685969dcm.jpg

To różnie bywa z przerwami w dostawie prądu. Najdłuższą przerwę mieliśmy, kiedy złodzieję ukradli przewody od tranformatora do naszej chałupy. Obrobili 7 słupów. Ponieważ nie mieszkaliśmy na stałe ZE nie spieszył się z naprawą. Po wichurze która kilka lat temu zniszczyła Puszczę Piską jakieś dwa tygodnie. Linie energetyczne były pozrywane w wielu miejscach przez powalone drzewa. Kilka lat temu, w Sylwestra o 22 duża awaria na Mazurach spowodowana śniegiem. Gałęzie łamały się pod ciężarem śniegu. 4 dni. Zwykle wyłączenia nie przekraczają kilku godzin. Sąsiad który ma centralne ogrzewanie - sterowanie piecem i pompa obiegowa wymagają prądu, zainstalował sobie dużą baterię akumulatorów i przetwornice. (Zmiana prądu stałego 12 V na zmienny 220 V). Zastanawiam się nad agregatem do zasilania lodówki + trochę swiatła. Oczywiście w niezależnych obwodach. Płytę kuchenną mamy gazowo elektryczną i bedzie jeszcze normalna kuchnia kaflowa. Jak to w wiejskiej "komturii" :D

Brazuniu miła,

Przepytaj miejscowych, ale nie tych co od dawna mieszkaja i odpowiedzą Ci, że normalnie, ale nowych, z miasta. Myślę, że nie ma sensu wywalanie kasy na agregat lub baterię akumulatorów.

Pozdrawiam