Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mazurskiej Chałupy Komtura

bodzio_g

Recommended Posts

Pomysł zmiany obudowy oczywiscie wyszedł od Majki,

Nie ma sprawy :lol: :wink:

A z innej ... hmmm ... beczki ... :wink:

Przerobiłem jakieś 100 kg własnych jabłuszek zapełniając dwa gąsiorki. Matka drożdżowa, rurka fermentacyjna i pożywka, i gotowe. Zaczęło bulgotać.

Zazdroszczę i sam się doczekać nie mogę ... Ja też "winiarz" domorosły ... W domu to na strychu w kółko będzie coś bulgotać ... 8)

pozdrawiam, majki

Moja żona, Majka czyli w papierach Maria, była tak nazywana od dziecka. I tak zostało. Nawet w oficjalnych wystąpieniach jest... Majką. :)

A wracając do gąsiorków. Już nie bulgoczą. Teraz dojrzewają i klarują się. Dwa gąsiorki z sokiem winogronowym ;) ładnie się klaruje. Jabłkowe ciągle mętnawe.

W tym roku jabłek praktycznie nie będzie. Mam stare, odziedziczone po poprzednich właścicielach odmiany które owocują co drugi rok. Winogron zaś powinno być więcej. :)

Pozdrawiam

Tomek

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje córki drugie imiona dostały po swoich prababciach. Olga i Zuzanna. :)

Komturze, gratuluję efektu ! Bardzo swojsko i ciepło ten kominek się prezentuje :D

A ciepły jest brazuniu jak się ogień pali, że hej. :)

A rano cieplutki.

Musi być ciepły, i to nie tylko z ogniem ... w końcu (temi własnemi rencami) go robiłeś, to jak ma być inaczej :D

Akurat ten z kamienia murował "majster". Nich go cholera weźmie. :evil:

Widziałem jego poprzednią pracę, kapitalny remont domu u mojego kolegi. SUper zrobione. Starannie, czysto, szybko, zero wad. A u mnie to ca zrobił woła o pomstę do... siódmego nieba. Niech go diabli wezmą.

Mam dwa kominki. Pierwszy, otwarty, zbudowałem całkowicie sam. Muszę go jednak przebudować i będzie z wkładem. Kształt jednak zachowam. Taki prosty, otynkowany, trochę krzywy. Pasuje do starej chałupy.

To ja czegoś nie zrozumiałam, przepraszam, ale na zdjęciu to on nie wygląda na taki o wołanie o pomstę do nieba :D

Niestety. Obudowa nie powinna dotykać do wkładu, a "majster" tego nie przestrzegał. Efekt na dziś, drobne spekania pomiedzu kamieniami. Może się nie rozleci. :o Widoczna z przodu kratka miała pełnić funkcję rewizji do rury spalinowej. A otwór rewizyjny w rurze jest w innym miejscu. Doprowadzenie gorącego powietrza na poddasze, tragedia. Wyrąbana dziura i wetknieta kratka.

Niech tego "majstra" piekło pochłonie. A miało byc tak dobrze.

I co ja biedny komtur mam robić? Kolejnemu wykonawcy patrzę bez przerwy na ręce. Też jest "wynalazcą" nowych technologii w budownictwie, ale ustępuje przed argumentami "Muratora", a nawet czyta te numery które posiadam w dużej ilości.

Obawiam się, że to Twoja spolegliwośc i dobroć spowodowały takie działania "majstra"... :(

Ja Cię pocieszę - za parę lat i tak zacznie się to rozlatywać, wtedy będzie okazja, żeby zrobić to jeszcze raz isamemu. :lol:

U nas też tak było, ale my sami źle zrobiliśmy, więc się tylko śmialiśmy teraz.

Po prostu wtedy wielu rzeczy nie wiedzieliśmy. :wink: :lol:

To nie moja dobroć. Miałem do "majstra" pełne zaufanie. Podobnie jak kolega dałem mu klucze, omówilismy co ma zrobic i zostawiłem go samego z ekipą. Tą samą.

Witaj Gosiek, witaj. Bardzo się cieszę, że wróciłaś i się odezwałaś. Tylko proszę nie piskaj, a wal pełnym głosem. :D

nio prooosze jak ładnie komenty ozyły witam..choc padam na chełm.. :)

To coś Ty w nocy robił? :o