niciacia 18.10.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 wymienić koła w aucie na zimowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 18.10.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 A co, 1szy raz zmieniasz? A tak poważnie, to jeżeli temp. osiąga max 7st. C, to zimówkom nic nie zaszkodzi, wtedy jest optymalny okres do użytkowania. Ale patrząc na innych, to nawet w lecie widziałem auta na zimówkach. Ja zmieniam za ok. 2 tygodnie, jak chcesz to myślę że już możesz zakładać, unikniesz kolejek w warsztatach, a upałów już raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.10.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Odkąd rozpowszechniły się opony zimowe, te letnie nie nadają się już do jazdy zimą. Ale, jesli ktoś mało i ostrożnie jeździ, można kupić opony całoroczne n.p. znanej firmy Dobry Rok.Trzeba tylko uważnie montować na felgach i nie przekładać ich z lewej strony na prawą, ale tylko z przodu na tył.Mają określony kierunek obracania koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 18.10.2005 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Fakt, zakładam 1 raz - zawsze jeździłem na letnich, ale teraz żona jeździ i wolałbym, żeby były pewniejsze (tym bardziej że wozi moje dzieci ) Apropo opon całorocznych to nie ma takich - to, że na nich tak pisze nic nie oznacza. Kiedyś na zwykłych ludzie jeździli cały rok i też było dobrze W kwestii kolejek myślę, że rozsądniej jest mieć całe koła - szybciej, taniej i nie drze sie opon przy przekładaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 18.10.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 A ja zmieniam kiedy zima zacznie dawać się we znaki. Mam koła zimowe w garażu i jak chcę to rano nawet jestem w stanie wymienić. Gorąco polecam takie rozwiązanie. Felgi stalowe można kupić za niewielkie pieniądze a wygoda i komfort jest niesamowity. Po za tym nie niszczą się tak szybko opony przy przekladaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 18.10.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 A ja nie zmieniłem opon po ostatniej zimie na letnie i tak oto dojechałem do kolejnej zimy bez konieczności zmiany Faktem jest, że samochód mało jeździł w lecie - w zasadzie stał pod domem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 18.10.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ... Apropo opon całorocznych to nie ma takich - to, że na nich tak pisze nic nie oznacza. Kiedyś na zwykłych ludzie jeździli cały rok i też było dobrze .... Bo kiedyś był inny sklad mieszanki używanej do produkcji opon. Takiej, która w miarę dobrze miała się zachowywać w szerokim zakresie temperatur. I tak w rzeczywistości było. Teraz kiedy jest podział na "letnie" i "zimowe" sklad mieszanki ( i wzór bierznika ) do produkcji opon jest tak dobierany aby dobrze pracował w danym zakresie temperatur czyli "letnie" w dodatnich "zimowe" w około 0st. i poniżej. Co do opon całorocznych zdają one obecnie egzamin jak ktoś nie jeździ w ekstremalnych warunkach, czyli nie zaopatruje sklepiku na Gubałówce w sezonie zimowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.10.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Fakt, zakładam 1 raz - zawsze jeździłem na letnich, ale teraz żona jeździ i wolałbym, żeby były pewniejsze (tym bardziej że wozi moje dzieci ) Apropo opon całorocznych to nie ma takich - to, że na nich tak pisze nic nie oznacza. Kiedyś na zwykłych ludzie jeździli cały rok i też było dobrze W kwestii kolejek myślę, że rozsądniej jest mieć całe koła - szybciej, taniej i nie drze sie opon przy przekładaniu. Widzę jak było dobrze we Wrocławiu jeśli akurat "z zaskoczenia" pojawia się mżawka i przymrozek - Wrocławianie tego (zmiany opon) często unikają więc oglądam sobie te stłuczki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 18.10.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 a to te formu czy pomyliły m,i sie adres:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 18.10.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 a to te formu czy pomyliły m,i sie adres:) A język Ci się nie pomylił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 18.10.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 no ździebko ale chyba nie na tyle JM zebys nie wiedział o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 18.10.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ja przyjąłem taką zasadę: zakladam zimowki w okolicach 1 litopada, a sciagam w okolicach Swiat Wielkanocnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.10.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 zakładamy za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 18.10.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Sprawa jest prosta: opony zimowe zakłada się, kiedy średnia dobowa temperatura spadnie poniżej 7 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.10.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Możesz już spokojnie założyć zimówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.10.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 A skoro o oponach mowa to powiedzcie, czy takie rozwiązanie ma sens:jako, ze nie uznaję opon używanych chcę kupić (z braku kasy) tylko 2 szt i założyć na przód (auto przednionapędowe) na tyle zostawić letniaki. Czy to ma sens czy grozi jakimiś gorszymi kłopotami niż pozostanie na letnich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.10.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 bedzie ci d..ę wozić bokami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.10.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 A skoro o oponach mowa to powiedzcie, czy takie rozwiązanie ma sens: jako, ze nie uznaję opon używanych chcę kupić (z braku kasy) tylko 2 szt i założyć na przód (auto przednionapędowe) na tyle zostawić letniaki. Czy to ma sens czy grozi jakimiś gorszymi kłopotami niż pozostanie na letnich ? To lepsze rozwiązanie, niż jazda na 4 letnich w zimie. Ja też jestem przeciwnikiem kupowania używanych opon i ponieważ moje letnie już są w strasznym stanie (Dębica Vivo), to kupiłem w tym roku na wiosnę 2 nowe letnie i założyłem na przód. Okazało się to świetnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.10.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 bedzie ci d..ę wozić bokami No nie wiem, chyba że ma hamulce tarczowe na wszystkich kołach. Jeśli z tyłu są bębny, to one dużo słabiej hamują niż przód, więc nie powinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 18.10.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Jeśli zakładać zimówki dwie to tylko na koła napędowe. Więc przy przednim napędzie na przód, przy tylnym napędzie na tył.Co do jazdy zimą, mnie osobiście lepiej jeździ się z przednim napędem.Ale to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts