Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zmienić opony???

niciacia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:roll: :o :roll: :o :o :o

A co, 1szy raz zmieniasz? :D :D

A tak poważnie, to jeżeli temp. osiąga max 7st. C, to zimówkom nic nie zaszkodzi, wtedy jest optymalny okres do użytkowania. Ale patrząc na innych, to nawet w lecie widziałem auta na zimówkach. :lol:

Ja zmieniam za ok. 2 tygodnie, jak chcesz to myślę że już możesz zakładać, unikniesz kolejek w warsztatach, a upałów już raczej nie będzie.

Odkąd rozpowszechniły się opony zimowe, te letnie nie nadają się już do jazdy zimą.

Ale, jesli ktoś mało i ostrożnie jeździ, można kupić opony całoroczne n.p. znanej firmy Dobry Rok.

Trzeba tylko uważnie montować na felgach i nie przekładać ich z lewej strony na prawą, ale tylko z przodu na tył.

Mają określony kierunek obracania koła.

Fakt, zakładam 1 raz - zawsze jeździłem na letnich, ale teraz żona jeździ i wolałbym, żeby były pewniejsze (tym bardziej że wozi moje dzieci :) )

Apropo opon całorocznych to nie ma takich - to, że na nich tak pisze nic nie oznacza. Kiedyś na zwykłych ludzie jeździli cały rok i też było dobrze :wink:

W kwestii kolejek myślę, że rozsądniej jest mieć całe koła - szybciej, taniej i nie drze sie opon przy przekładaniu.

A ja zmieniam kiedy zima zacznie dawać się we znaki. Mam koła zimowe w garażu i jak chcę to rano nawet jestem w stanie wymienić. Gorąco polecam takie rozwiązanie. Felgi stalowe można kupić za niewielkie pieniądze a wygoda i komfort jest niesamowity. Po za tym nie niszczą się tak szybko opony przy przekladaniu.

... Apropo opon całorocznych to nie ma takich - to, że na nich tak pisze nic nie oznacza. Kiedyś na zwykłych ludzie jeździli cały rok i też było dobrze :wink:

....

Bo kiedyś był inny sklad mieszanki używanej do produkcji opon. Takiej, która w miarę dobrze miała się zachowywać w szerokim zakresie temperatur. I tak w rzeczywistości było. Teraz kiedy jest podział na "letnie" i "zimowe" sklad mieszanki ( i wzór bierznika ) do produkcji opon jest tak dobierany aby dobrze pracował w danym zakresie temperatur czyli "letnie" w dodatnich "zimowe" w około 0st. i poniżej.

Co do opon całorocznych zdają one obecnie egzamin jak ktoś nie jeździ w ekstremalnych warunkach, czyli nie zaopatruje sklepiku na Gubałówce w sezonie zimowym :D

Fakt, zakładam 1 raz - zawsze jeździłem na letnich, ale teraz żona jeździ i wolałbym, żeby były pewniejsze (tym bardziej że wozi moje dzieci :) )

Apropo opon całorocznych to nie ma takich - to, że na nich tak pisze nic nie oznacza. Kiedyś na zwykłych ludzie jeździli cały rok i też było dobrze :wink:

W kwestii kolejek myślę, że rozsądniej jest mieć całe koła - szybciej, taniej i nie drze sie opon przy przekładaniu.

Widzę jak było dobrze we Wrocławiu jeśli akurat "z zaskoczenia" pojawia się mżawka i przymrozek - Wrocławianie tego (zmiany opon) często unikają więc oglądam sobie te stłuczki....

A skoro o oponach mowa to powiedzcie, czy takie rozwiązanie ma sens:

jako, ze nie uznaję opon używanych chcę kupić (z braku kasy) tylko 2 szt i założyć na przód (auto przednionapędowe) na tyle zostawić letniaki. Czy to ma sens czy grozi jakimiś gorszymi kłopotami niż pozostanie na letnich ?

A skoro o oponach mowa to powiedzcie, czy takie rozwiązanie ma sens:

jako, ze nie uznaję opon używanych chcę kupić (z braku kasy) tylko 2 szt i założyć na przód (auto przednionapędowe) na tyle zostawić letniaki. Czy to ma sens czy grozi jakimiś gorszymi kłopotami niż pozostanie na letnich ?

To lepsze rozwiązanie, niż jazda na 4 letnich w zimie. Ja też jestem przeciwnikiem kupowania używanych opon i ponieważ moje letnie już są w strasznym stanie (Dębica Vivo), to kupiłem w tym roku na wiosnę 2 nowe letnie i założyłem na przód. Okazało się to świetnym rozwiązaniem.