Patras 18.10.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 26 br. września weszła w życie nowelizacja prawa budowlanego. Wprowadzono w niej zmiany ułatwiające inwestorowi prowadzenie niektórych robót budowlanych.Podobno nie ma już potrzeby starania się o pozwolenia na przyłączenie energii, wody, kanalizacji, gazu, ciepła, telefonu. Czy ktoś może mi powiedzieć o co w tym chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 18.10.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Powiem tak: "jest super!!" Staram się akurat o pozwolenie na budowę i starostwo nie wie co ma robić. Jest ustawa a nie ma przepisów wykonawczych. Na nic to ze połowa starostwa pojechała na szkolenie w tym celu 10.10.2005r i wrócili dalej nic nie wiedząc. ZUDow ma nie być a są. Jak zlozylismy papiery do starostwa bez uzgodnień w ZUDzie to nam cofnęli że niekompletne, jak zaniosłem do ZUDu to mi powiedzieli ze oni juz sie tym nie zajmują. Mają się uzgodnieniami zająć geodeci powiatowi ale tez nie mają aktualnych map (o tym wiecej pisze w muratorze ostatnim)Poprostu to jakaś paranoja, w moim przypadku lepiej jakby zostało po staremu - w Twoim (o ile jeszcze nie skladales wniosku o PnB) lepiej jak to zrobisz za jakieś 6 miesiecy , może do tej pory cos urzędasy będą wiedzieć. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 18.10.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Oto Polska właśnie. Ustawa sobie Urzędasy sobie.O zgrozo czy będziemy kiedyś żyć w normalnym kraju.Gdzie urząd będzie user-friendly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 18.10.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 No właśnie, wczoraj pani z gazowni baaardzo się zddziwiła, gdy ją powiadomiłam, że nie doniosę aktualnego ZUD-u, bo ZUD-ów juz nie ma. "Jak to, nie ma ? To co teraz mamy wymagać?" Wyszłam z niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb37 18.10.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 No właśnie, wczoraj pani z gazowni baaardzo się zddziwiła, gdy ją powiadomiłam, że nie doniosę aktualnego ZUD-u, bo ZUD-ów juz nie ma. "Jak to, nie ma ? To co teraz mamy wymagać?" Wyszłam z niczym. JAKO NOWICJUSZKA MAM PYTANIE CO TO JEST- ZUD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.10.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 W ostatnim numerze Muratora nowelizacja jest obszernie opisana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 18.10.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Witaj:) JAKO NOWICJUSZKA MAM PYTANIE CO TO JEST- ZUD Nic innego jak Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej czyli inaczej grupa zbierających sie branżystów z ZE, ZG, Wodociagi, MPEC, TPSA i innych włascicieli istniejących urządzeń nad i podziemnych. zespół ten uzgadnia projektowaną inwestycję w zakresie kolizji z istniejącym uzbrojeniem. Z takich uzgodnień pisany jest protokół ZUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 18.10.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 witam:) 26 br. września weszła w życie nowelizacja prawa budowlanego. Wprowadzono w niej zmiany ułatwiające inwestorowi prowadzenie niektórych robót budowlanych. Podobno nie ma już potrzeby starania się o pozwolenia na przyłączenie energii, wody, kanalizacji, gazu, ciepła, telefonu. Czy ktoś może mi powiedzieć o co w tym chodzi?? W innym wątku napisałem: Sprawa wygląda następująco. Ostatnia nowela PB wprowadziła art. 29a Art. 29a. 1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. 2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. 3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30."; I pies zdechł gdy zjadł ust. 2 Art. 29a. Otóż ani w prawie energetycznym ani w prawie o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków nie ma mowy o zgłoszeniach, pozwoleniach na budowę przyłączy. Wobec powyższego art. 29a noweli PB jest matrwy do czasu noweli prawa energetycznego i prawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Mamy więc kolejnego bubla legislacyjnego. Sztab prawników Sejmu, wielkie Posły i Senatory zapomnieli o tym, że jakaś tam ustawa PB jest powiązana z innymi aktami prawnymi które należało znowelizować. Nic dodać nic ująć. Szkoda słów, klawiatury i kasy wydawanej z naszych podatków utrzymanie szeroko rozumianego Parlamentu. Przyłącza dalej na zgłoszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb37 18.10.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Witaj:) JAKO NOWICJUSZKA MAM PYTANIE CO TO JEST- ZUD Nic innego jak Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej czyli inaczej grupa zbierających sie branżystów z ZE, ZG, Wodociagi, MPEC, TPSA i innych włascicieli istniejących urządzeń nad i podziemnych. zespół ten uzgadnia projektowaną inwestycję w zakresie kolizji z istniejącym uzbrojeniem. Z takich uzgodnień pisany jest protokół ZUD. Dzięki za odpowiedź. No to zaczynam bieganie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patras 19.10.2005 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Wielki dzięki to jest wyczerpująca odpowiedz na moje pytanie. Bałagan był Bałagan jest i Bałagan bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etrala 20.10.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Witam,a powiedzcie mi co w takim razie z projektem gazu wewnątrz lokalu ?Gazownia kazała mi zrobić projekt i uzyskać pozwolenia na niego, prawde mówiąc projekt mam w moim projekcie domu, ale nie wiem, czy takie cus wystarcza, czy pozwolenia juz nie są potrzebne ??Jeżeli ktoś wie co po kolei to baardzo proszę, bo juz mnie wykanczają te papierzyska.PozdrawiamEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 20.10.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Witam, a powiedzcie mi co w takim razie z projektem gazu wewnątrz lokalu ? Gazownia kazała mi zrobić projekt i uzyskać pozwolenia na niego, prawde mówiąc projekt mam w moim projekcie domu, ale nie wiem, czy takie cus wystarcza, czy pozwolenia juz nie są potrzebne ?? Jeżeli ktoś wie co po kolei to baardzo proszę, bo juz mnie wykanczają te papierzyska. Pozdrawiam Ewa Zajrzyj do postanowienia o wydaniu pozwolenia na budowę, jeżeli jest dopisane że pozwolenie obejmuje równeż instalację gazową wewnętrzną to masz spokój z pozwoleniem. Jeżeli nie, obawiam się że musisz wystąpić o pozwolenie na budowę instalacji wewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etrala 20.10.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No właśnie zaglądam do wszystkich papierów i się trochu dziwię, bo we wniosku o pozowlenie na budowę pisaliśmy o pozwolenie na budowę budynku z garażem i przyłączami, a pozwolenie jest wydane na budowę budynku z garażem. jak to rozumieć ? czy jeżeli pozwolenie jest na projekt, to równiez na te przylącza które się w nim znajdują ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 20.10.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Przyłącze to nie to samo co instalacja. na przyłacza w tej chwili wystarczy tylko zgłoszenie rozpoczęcia robót, ale na instalację wewnętrzną gazową, czyli to co jest od gazomierza aż do odbiorników (kocioł, kuchenka), jest potrzebne nadal pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etrala 20.10.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No dobra, ale jeżeli w projekcie była ta instalacja a projekt został zatwierdzony i zostało wydane pozwolenie na budowę, to czy obejmuje ono również tą instalację gazową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 20.10.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Jeżeli w decyzji pozwolenia jest napisane : "Wydaje się pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego" i koniec, to moim zdaniem nie obejmuje to inst. gazowej, ale możesz się upewnić pytając swojego kierownika, albo dzwoniąc do urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 20.10.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No dobra, ale jeżeli w projekcie była ta instalacja a projekt został zatwierdzony i zostało wydane pozwolenie na budowę, to czy obejmuje ono również tą instalację gazową ? Miło byłoby, ale nie słyszałem o takim przypadku. Większośc projektów (przynajmniej tzw gotowych) ma jakis tam rzucik z projektem instalacji. Niestety na instalację gazową trzeba robić PNB........własnie jutro jadę odebrać - bite 2 miesiące czekania a oczywiście pewnie jeszcze 2 tygodnie na uprawomocnienie......PARANOJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.10.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 witam:)Moim skromnym zdaniem jeżeli do architektury złożona była kompletna dokumentacja zawierająca minnymi instalację gazową wewnętrzną to w decyzji pozwolenia na budowę powinna być wymieniona. Ja bym raczej domagał się przepisania decyzji zgodnie ze złożonym wnioskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 20.10.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 w zatwierdzonym projekcie mam ogrzewanie CO kotłem na olej, który strasznie zdrożał i chcę zamienić na kocioł na ekogroszek - czy mogę tak zrobić czy trzeba robić projekt zamienny czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 15.11.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam, ...a powiedzcie mi co w takim razie z projektem gazu wewnątrz lokalu ? Gazownia kazała mi zrobić projekt i uzyskać pozwolenia na niego... No właśnie jak to teraz jest ? Przyłącze (przekopanie ulicy, wcinka w gazociąg, itp) moge robić nawet bez żadnego zgłoszenia (!!) a na położenie kilku metrów rurki gazowej na moim prywatnym terenie + przbicie ściany do kotłowni - wielki projekt, mapy uzgodnienia pozwolenie na budowę ??? Toż to czysta paranoja !!! Mam wrażenie, że nasz jak zwykle precyzyjny ustawodawca, pisząc przyłącze do budynku, miał na myśli całość, od gazociągu do odbiornika. Dzwoniłem do GUNB - ale nie potrafili mi nic konkretnego powiedzieć w tym temacie, oprócz zacytowania prawa budowlanego. A gazownia, aby "puścić gaz" w rurę potrzebuje tylko protokół szczelności i opinię kominiarską. W wydziale architektury w starostwie, mówią, że im projekt nie jest potrzebny... To czy ktoś naprawdę wie, co i komu jest potrzebne i po co? Pzdr Olmiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts