Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bidet pod skosem

Joasia

Recommended Posts

W łazience na poddaszu mam w projekcie sedes i bidet pod skosem. Ścianka kolankowa ma wysokość 82 cm, a potem zaczyna się skos pod kątem 60 stopni.

Muszę oczywiście odsunąć bidet od ścianki kolankowej. Ale nie wiem o ile.

Jaka jest (dla osób ok. 170 cm wzrostu) minimalna wysokość pionowej ścianki, przy której może stać bidet?

Czy ktoś wie?

Dzięki.

Joasia.

No to, Holender, nie będę miała bidetu - bo mi wejdzie w światło drzwi.

Nie mam bidetu, nie mam kominka - kurcze, czy ja w ogóle mam ten dom?

Jak każdy prawnik uważam, że porządni ludzie do sądu nie chodzą :wink: , ale chyba pozwę architekta...

:evil:

Dzięki, xavi, że się pofatygowałaś zmierzyć.

Pzdr.

Joasia.

W łazience na poddaszu mam w projekcie sedes i bidet pod skosem. Ścianka kolankowa ma wysokość 82 cm, a potem zaczyna się skos pod kątem 60 stopni.

Muszę oczywiście odsunąć bidet od ścianki kolankowej. Ale nie wiem o ile.

Jaka jest (dla osób ok. 170 cm wzrostu) minimalna wysokość pionowej ścianki, przy której może stać bidet?

Czy ktoś wie?

Dzięki.

Joasia.

oj.... Joasia.... nie pytaj...... tylko wez taborecik... o tej wysokości.... usiądź . i po kolei wykonuj czynności......zamiast przed kompem. siadaj na taborecie. i doświadczaj..... i powiadom o wynikach... pozew zawsze zdążysz..... im po te stresy, ... myśl. logicznie.....

No pewnie, że najprościej byłoby samej pojechać na budowę i sprawdzić jak bardzo ten skos wali mnie w głowę, ale ostatnio w sprawach budowlanych uczestniczę raczej tylko wirtualnie i telefonicznie, czyli generalnie na odległość: nowy domek - nowy potomek :wink: :D Więc skoro jest Forum, to pytam. 8)

Stosownych pomiarów w domu i "na sucho" już dokonałam i wyszło mi 120 cm. To też za wysoko, więc chcę się upewnić, jak to inni mają...

Najłatwiej obliczyć wzrost (najwyżego w rodzinie) minus te 50cm wysokości siedziska.

Troche zle liczysz

Wysokosc muszli to ok 40 - 42cm , jesli juz liczymy centymetry to roznica jaka wychodzi z Twoich obliczen a norm /50-42=8/ to duzo.Nalezy zobaczyc jaka jest wysokosc do sufitu od krawedzi muszli wg obliczen :lol: wysokosc w tym miejscu wynosi 105cm + 60cm/B/*tg40st= 155cm/A-5cm/. 60 cm to odleglosc krawedzi muszli od sciany kolankowej. Jesli najwyzszy w rodzinie ma 160 cm to da sie korzystac :lol: w przeciwnym wypadku musi zainteresowany wysunac muszle do przodu. Dla statystycznego Polaka odleglosc frontu stelazu geberitu /albo leja miski w.c./od sciany, przy tym kacie nachylenia dachu , powinna wynosic min. 35cm , wowczas da sie usiasc, splukiwanie niestety z lekkim "uklonem". Wstaw sobie do tego wzoru za A wzrost najwyzszego domownika i oblicz ile od sciany /B/ musi byc zamocowana muszla. tg40st. przyjmij 0,84 niby nic a przy tych centymetrach sie to przyda :lol:

a wątek o skosach jest tutaj:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53282&postdays=0&postorder=asc&start=0

może coś Ci pomoże w obliczeniach i przeliczeniach :wink: :D