Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynnik przenikania ciepła

Jasiu

Recommended Posts

Witam.

Chciałem się ostatnio trochę podciągnać z teorii i zacząłem szukać definicji współczynnika przenikania ciepła (U) i znalazłem coś takiego:

Współczynnik przenikania ciepła (U) określa ilość ciepła, która w jednostce czasu przeniknęła przez przegrodę o powierzchni 1m2, przy różnicy temperatury po obu stronach równej 1 K.

I mam problem :sad:

W jakiej jednostce czasu !?

Jeśli okno ma U = 1,1 W/m2K to znaczy że przy różnicy temperatur 20 st.C (20 wewnątrz, 0 na zewnątrz) kazdy metr kwadratowy okna będzie przepuszczał energię równą 22W. Ale w jakim czasie ? Godzina ? Doba ?

współczynnik przenikania ciepła U

Ilość ciepła, jaka przechodzi w ciągu jednej sekundy przez 1 m2 przegrody budowlanej przy różnicy temperatury po obu stronach tej przegrody wynoszącej 1 K (1 kelwin), mierzona w W/(m2.K). Im mniejszy współczynnik U, tym lepsza izolacyjność przegrody.

Wymiar czasu się poprostu skraca. Ciepło to energia a energię mierzymy np. w Ws lub kWh. Natomiast próbę wsp. U wykonuje się przez 1s (na przykład, bo dokładność takiego pomiaru nie była by imponująca, zwykle pewnie dłużej to mierzą) i wychodzi np 1Ws/1s*1m2*1K no i dostajemy 1W/m2K czyli moc/powierzcznię*różnica temperatur czyli chyba (o ilę się nie mylę) to natężenie :smile:

współczynnik przenikania to ilość ciepła (Juli) przenikająca przez powierzchnię 1m2 ściany w ciągu 1 sekundy przy różnicy temperatur z obu stron ścianek równej 1stopień (Kelwin). Daje to J/sm2K ale J/s=Wat (W), a więc zostaje W/m2K. To po prostu jednostki podstawowe w układzie SI. W Watach podaje się moc, czyli ilość ciepła w J (Julach) na jedn.czasu sek. (W=J/s)

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-12-27 14:11 ]

No dobra - to pociagne temat dalej :wink:

Skoro wsp.U to strata 1 Wata ciepła na 1 m.kw przegrody przy róznicy temperatur 1 Kelvin w ciągu jednej sekundy to przez mur o wsp.U=0,3 o łacznej powierzchni 150 m.kw. przy róznicy temperatur 20 st.C, w ciągu sekundy "odparowuje" 0,3*150*20* = 900 Watów

Coś mi się to nie widzi :sad:

No tak, ale te 900 Watów to zaledwie sekunda. Przez minutę będzie to już 54000, przez godzinę 3240000, a przez dobę 77760000, a przecież nie uwzględniłem strat przez otwory okienne (U=1,1) i przez wentylacje.

To jak to się ma do 15MW rocznego zapotrzebowania na ciepło przeciętnego 150 metrowego domu (np.: http://www.kolmet.com.pl/Press/Dlaczego_gaz.htm) ?

Coś musze robić źle, tylko nie mogę skubnąć co :sad:

Tia

Tylko, że 150 m.kw. to na ogół zaledwie powierzchnia murów, do tego należy dodać powierzchnie podłóg (na gruncie, nad nieogrzewaną piwnicą), powierzchnie dachu, oraz skorygować wsp 0,3 (dla muru) o straty przez otwory okienne (w najlepszym razie U=1,1), wentylacje, mostki termiczne, itp.

Mnie wyszła łączna powierzchnia przegród zewnętrznych ponad 500 metrów kwadratowych, a wsp.U przyjąłem 0,4 i teraz wychodzi (jak należało się spodziewać) około 100 KW/doba przy różnicy temperatur 20 st.C. Można więc przyjąć, że sezon grzewczy dla typowego domu jednorodzinnego to 15-20 MW

A tak wogóle bawię się w te rachunki, żeby obliczyć sobie opłacalność zwiększania ciepłochronności domu. I wyszło mi ,że zmniejszenie wsp U o 0,1 W/m2K daje dzienne oszczędności (w sezonie zimowym, ogrzewanie gazem) w okolicach 2-3,- PLN czli prawie 100,- PLN miesięcznie, a więc około 500-600 w sezonie grzewczym. Teraz trochę łatwiej mogę ocenić czy 2 kPLN więcej za lepsze okna to dużo, czy mało :smile:

Jasiu ze Szczecina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2002-12-27 18:56 ]

On 2002-12-27 17:17, Jasiu wrote:

No tak, ale te 900 Watów to zaledwie sekunda. Przez minutę będzie to już 54000, przez godzinę 3240000, a przez dobę 77760000, a przecież nie uwzględniłem strat przez otwory okienne (U=1,1) i przez wentylacje.

Pierwsza liczba jest ok, później już źle. 900 Watów oznacza ucieczkę 900 J w ciągu jednej sekundy. Przez dobę przez przegrodę przeniknie 77 MJ. Czyli można przyjąć że teoretycznie ogrzewanie pomieszczenia piecykiem o mocy 900 W zapewni żądaną różnicę temperatury. Przez dobę piecyk zużyje 0.9 * 24 = 21.6 kWh.