Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JABKOwe komentarze

kroyena

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co sie przejmujesz - idzie ociplenie. Wszystko ma swoj czas - kazdy potrzebue troche oddechu - a sport dobrze robi na wszystko :D ZIma sie skonczy, snieg stopnieje a ty wrocisz na budowe wypoczety i z zasasem energii. Wiem co mowie- ja od poczatku budowy nie mialach chwili wytchnienia i tzw. odpoczynku od pracy i budowy. I brak jakiegokolowiek odpoczynku i oderwania sie bardzo nam teraz juz doskwiera :wink: Takze korzystaj, korzystaj! :D

Co sie przejmujesz - idzie ociplenie. Wszystko ma swoj czas - kazdy potrzebue troche oddechu - a sport dobrze robi na wszystko :D ZIma sie skonczy, snieg stopnieje a ty wrocisz na budowe wypoczety i z zasasem energii. Wiem co mowie- ja od poczatku budowy nie mialach chwili wytchnienia i tzw. odpoczynku od pracy i budowy. I brak jakiegokolowiek odpoczynku i oderwania sie bardzo nam teraz juz doskwiera :wink: Takze korzystaj, korzystaj! :D

Od czwartku poważnie wracam na budowę. Trza siać ...

witaj jabłko

fajny domek, prosty i elegancki :wink: zazdroszczę działki na takim odludziu. my też kidys byliśmy sami a teraz mamy już sąsiadów.

no i podziwiam rzetelności w prowadzeniu wydatków, co do złotóweczki wow :wink:

Witaj editta

...wiesz...dobra sąsiadka to może być skarb :lol:

• 3 weeks później...

Jabko!!!! kopę lat!!!!!!!!!! :D

cześć :D

praaawie doganiamy Cię z zaawansowaniem budowlanym :wink: za tydzień wchodzą panowie hydraulicy (teraz działają panowie tynkarze)

ogladam Twój dziennik i: nie doczytałam: ile dałeś styropianu na podłogi na parterze? i jakie warstwy? b my nie wiemy co z papą: dawać czy nie - bo kier -bud mówi, żeby nie dawać papy tylko folię, bo papa reaguje ze styropianem czyli: rury hydrauliczne będą leżeć na chudziaku w jakiejś otulinie na to folia styropian i wylewka ew jakieś folie. czy rury i ciepło nie będzie reagować z papą?

ale z papą wydaje się nam lepsza izolacja..... (teren mamy suchy piaskowy)

wypowiedz, proszę, swoje zdanie na ten temat 8)

pzdrawiam :D

Jabko!!!! kopę lat!!!!!!!!!! :D

cześć :D

praaawie doganiamy Cię z zaawansowaniem budowlanym :wink: za tydzień wchodzą panowie hydraulicy (teraz działają panowie tynkarze)

ogladam Twój dziennik i: nie doczytałam: ile dałeś styropianu na podłogi na parterze? i jakie warstwy? b my nie wiemy co z papą: dawać czy nie - bo kier -bud mówi, żeby nie dawać papy tylko folię, bo papa reaguje ze styropianem czyli: rury hydrauliczne będą leżeć na chudziaku w jakiejś otulinie na to folia styropian i wylewka ew jakieś folie. czy rury i ciepło nie będzie reagować z papą?

ale z papą wydaje się nam lepsza izolacja..... (teren mamy suchy piaskowy)

wypowiedz, proszę, swoje zdanie na ten temat 8)

pzdrawiam :D

ave!

Nie wątpię ze pędzicie ale niestety nie stać mnie na ekipy więc dam się wyprzedzic i swym spokojnym leniwym, żółwim tempem powolutku będę robił co trzeba aby w końcu zamieszkać.

Ja dałem na chudziaka papę termozgrzewalną. Zgrzałem ją z pasami papy wystającymi spod ścian.

Na to folia budowlana 0,3mm

Na to rurki wodne w otulinie.

Styropianu 2X5cm na krzyż (EPS 100) czyli w sumie 10cm

Na to folia budowlana 0,3mm

I dopiero rurki podłogówki i teraz przyjdzie wylewka.

Na Twoim miejscu nie rezygnował bym z papy.

Ale faktycznie są takie papy co "jedzą" styropian więc zamiast zastanawiać się która papa jest szkodliwa dajesz na papę folie i po kłopocie.

Ta folia nie jest tam tylko po to ale mniejsza z tym

Na styro znowu daj jakąkolwiek folię.

Faktycznie papa trmo w tym całym sposobie jest najdroższa (około 70zł za 7,5m2) ale moim zdaniem warto bo widmo pojawienia się wilgoci z gruntu w nowym domu mnie przeraża

[

ave!

Nie wątpię ze pędzicie ale niestety nie stać mnie na ekipy więc dam się wyprzedzic i swym spokojnym leniwym, żółwim tempem powolutku będę robił co trzeba aby w końcu zamieszkać.

mamy ekipy, bo jak Ci kiedys pisałam, my bardzej ... humanistyczni jesteśmy - więc skoro nie znamy sie na hydraulice czy elektryce, to dyletanctwa na i we WŁASNYM domku nie bedziemy uprawiać :) - przy wykończeniówce za to poszalejemy :wink: :D

za rady dziękujemy :D - damy tę papę (chyba sami ją położymy 8) )

p.s. may znajomych w Niwmczech, którzy się dziwili, ze my jakiekolwiek ekipy bierzemy) - wygladamy na zdolnych z natury :lol: we wszystkich dziedzinach :lol:

pozdrawiam :D

cześć w primaaprilisowy wiosenny wieczór :D :D

ja całkiem poważnie:napisz proszę jak Ci pszło z mieszaniem włókien i plastyfikatora ile moczyłeś włókna przed i ile wsypywałeś tego na betoniarkę

bo nie ma to jak samodzielne dopilnowanie sprawy - nasi tynkarze zostali ostatni dzień bez swego szefa, a my akurat też musieliśmy wyjechać- to: wytynkowali nam na ślicznie kotłownię - a miały tam być płytki prawie na całości :evil:

w łazience zażyczyłam sobie jedną ścianę do wytynkwania, to zostawiony szary tynk na płytki :evil: mam rwnież ślicznie wytynkowane pod schodami gdzie ma być spiżarnia :evil: jak przyjdą rbić wylewki, to będą poprawiać

pozdrawiam :D :D

Na betoniarkę 250L szło tak:

1,5 wiadereczka wody z rozpuszczonym woreczkiem plastyfikatora(wiadereczko po 10L dysperbicie), 2 worki cementu, piasek 30 łopat.

Uzyskujesz mieszankę taką troszkę za suchą.

Wtedy sypiałem włókna (bez moczenia, rozsypując je z ręki w kilku rzutach).

Zresztą takie dozowanie włókien opisane jest w ulotce producenta dostarczonej wraz z włóknami

Na koniec jeszcze resztka wody (około 1/4 wiadereczka) i 12 dopełniających łopat piasku.

Całkowita liczba łopat piasku to 3x liczba łopat cementu i zależy on od tego jaka masz łopatę. Ja miałem akurat małą i na worek cementu wchodziło mi 7łopat.

[Wtedy sypiałem włókna (bez moczenia, rozsypując je z ręki w kilku rzutach).

matematyczna prezycja :wink:

Zresztą takie dozowanie włókien opisane jest w ulotce producenta dostarczonej wraz z włóknami

włókna mają być wtorek środa 8) ale cztałam, że namacza się je - może to zależy od gatunku

Na koniec jeszcze resztka wody (około 1/4 wiadereczka) i 12 dopełniających łopat piasku.

Całkowita liczba łopat piasku to 3x liczba łopat cementu i zależy on od tego jaka masz łopatę. Ja miałem akurat małą i na worek cementu wchodziło mi 7łopat.

ostatnio uczyłam swego syna odróżniać łopatę od szpadla ale co wielkości... porwnam z łopatami tynkarzowymi :D

dzięki :D pozdrawiam

[Wtedy sypiałem włókna (bez moczenia, rozsypując je z ręki w kilku rzutach).

matematyczna prezycja :wink:

...

Wcześniej oczywiscie kilogramowa torba włókna była dzielona równo na 6 części co daje 166gram na betoniarkę czyli na 50kg cementu.

Tak odmierząna porcję już "sypałem z ręki"

O to mnie chodziło :wink: