Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JABKOwe komentarze

kroyena

Recommended Posts

Jabko, my się skądś znamy. Ano już wiem skąd się znamy, gadaliśmy sobie kiedyś o paleniu owsem :wink: a teraz zakładamy piec na eko-groszek :lol: . Ale nigdy nic nie wiadomo, zawsze palnik można dorzucić.

Dołączam do grona wpisujących się do Twych komentarzy, dziennik czytam od dawna. Pozdrawiam i życzę cierpliwości do tego gruzu. Gdy zostanie go za dużo, zawsze można jakiś skalniak zmontować :D :wink: .

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anka mój kolega od paru miesięcy przekonuje się do Linga z dodatkową przystawką na owies.

Ponoć jego znajomi przekonują go że sie super opłaca bo już tym palą.

Z tym że on mieszka jakieś 80km ode mnie więc go często nie widuje i w dodatku teraz sezon troszke nie grzewczy.

Ale jak coś bedę wiedział z pierwszej ręki (a nawet sam popale w tym piecu jak go odwiedze) to napiszę o tym.

Napisz, oczywiście, że jestem ciekawa. My kupiliśmy Sasa z podajnikiem na eko-groszek. W tym tygodniu go odpalimy. Na Linga mieliśmy chętkę, ale sami sprzedawcy w kilku sklepach nam go odradzali :o .

Same szuje w około. Każdy chce od jabka kasy !!

Może zamiast kasy starczyłby jabcok no może trochę przepędzony :wink:

A tak na poważnie to przypomniała mi się rozmowa z włąścicielem betoniarni gdzie się zaopatrzywałem w materiał... "nie mam czasu, bo ludzie się budują, a ja chcę im pomóc... pozbyć się pieniędzy".

Tak to już jest każdy uważa, że jeśli stawiasz dom to i nie wiesz co zrobić z pieniędzmi.

Pozdrawiam

Jabko, to się tylko tak wydaje gdy wytyczysz budynek (jeszcze gorzej, gdy wykopiesz fundamenty albo poustawiasz stemple pod strop), że chałupa mniejsza od kibelka. Obiektywnie ocenisz dopiero gdy będziesz miał ściany i sufit a najlepiej jeszcze tynki. Po tynkach pomieszczenia znacznie się powiększają.

:lol:

Będzie dobrze.

Disiaj po południu wykonałem zbrojenie jednej ściany.

Ściana 9.5m a pręty 12m także akurat było na zakład po około 1.25m i 1,75m.

Kupno prętów 12m to dobry wybór.

Cięcie ograniczy się do minimum.

Doszła w końcu moja cyfrówka więc po weekendzie wrzuce już normalne fotki a nie z komórki. I będzie ich więcej jak tylko znajde jakiś pojemny portal. :lol:

:lol:

Będzie dobrze.

Disiaj po południu wykonałem zbrojenie jednej ściany.

Ściana 9.5m a pręty 12m także akurat było na zakład po około 1.25m i 1,75m.

Kupno prętów 12m to dobry wybór.

Cięcie ograniczy się do minimum.

Doszła w końcu moja cyfrówka więc po weekendzie wrzuce już normalne fotki a nie z komórki. I będzie ich więcej jak tylko znajde jakiś pojemny portal. :lol:

To jeszcze sobie poszukaj czegoś co ma 5 cm wysokości na podkłądki dystansowe :wink: albo sam wykonaj jeśli masz jakąs betoniarkę.

A co powiesz na cegłe 150 roztrzaskaną na części tak żeby tylko na poziomych kawałkach można było położyć zbrojenie ??

Z jednej cegły tak z 8 podkładek by było.

Cegła się nie nadaje - lepiej już kostka betonowa albo samemu zbić parę desek z przegródkami,zatopić drut wiązałkowy w betonie i masz piekne podkładki dystansowe.

• 2 weeks później...
Zrobiłem piękne podkładki.

W dzienniku jest fotka.

Geno ty mnie naprawdę zrujnujesz :lol:

jabko nie martw się ja mam w tej chwili na stosunkowo małej budowie jakieś 400m3 gruntu do wymiany i z 25 ton cementu do stabilizacji :wink:

Przy Twoich warunkach gruntowych nie można iść na skróty. Jak tam prace - ściany fundamentowe stoją?

:o :o :o

Z tym betonem, to faktycznie przegięli!!!

:evil: :evil: :evil

Masz rację - lepiej sam kręć beton, niż dorabiaj IDIOTÓW i WYŁUDZACZY!!! Skur...le!!! U nas na wieniec, schody i kolumny Majster też kręcił. Dało się!!! Kiedyś nie było gruszek i pomp, a ludziska się budowali. Nasz Maestro twierdzi, że jest w stanie ukręcić nawet B25 i ja mu wierzę!!!

A Ty się nie łam!!! 3m się!!!

:D :D :D