Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JABKOwe komentarze

kroyena

Recommended Posts

:o :o :o

Z tym betonem, to faktycznie przegięli!!!

:evil: :evil: :evil

Masz rację - lepiej sam kręć beton, niż dorabiaj IDIOTÓW i WYŁUDZACZY!!! Skur...le!!! U nas na wieniec, schody i kolumny Majster też kręcił. Dało się!!! Kiedyś nie było gruszek i pomp, a ludziska się budowali. Nasz Maestro twierdzi, że jest w stanie ukręcić nawet B25 i ja mu wierzę!!!

A Ty się nie łam!!! 3m się!!!

:D :D :D

Chciałbym się spotkać z Twoim Maestro bo ja w laboratorium zrobiłem co najwyżej B20 na cem. 32,5 :wink:

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jabko nie stresuj się budową :D pomyśle,że Ty to masz 1 czy 2 razy w życiu a ja na co dzień - rano godzina gadania i ustalania po czym zawsze trafi się jakaś inteligentna bestia ze szrapnelem w mózgu ,który blokuje informacje :wink: Także keep on going i nie łam się - tradycyjnie "szpenie" słuchąją poleceń typu " ja Cię k****a za***le jak tego dobrze nie zrobisz - a kiedyś myślaełem ,ze jak człowiek kulturalny to ma szacunek :wink:

Tak. Będzie drewniany.

Belka 8x18 co 0,5m

Wyszło coś około 3m3 drzewa - mam do zapłaty niecałe 1800zł

Strop drewniany trzeba przykryć a na terrive wylać samopoziom.

Na to płytki czy panele w jednym i drugim

Od spodu też trzeba wykończyć jeden i drugi

Tak więc jak ktoś wyceni terrivę na 1800zł przy 80m2 + 30m2 garażu to będe pełen podziwu.

Nie mówiąc o robociźnie.

Ale oczywiście musisz brać pod uwagę nie mój dom tylko swój.

Mam specjalnie taki projekt że najdłuższe belki mają tylko 4m.

W dodatku u nas drzewo jest tanie (deski badziewne od 250zł a klasowe 350-400zł za m3)

Musisz też stosować filc.

Ponadto ja chce w tym stropie rozprowadzic całą wentylację mechaniczną.

Sufit podwieszę na zawiesiach robionych (nie kupionych) i profilach stalowych.

W Twoim przypadku sprawa ze stropem drewnianym może wygladać całkiem inaczej a teraz 95% ludków robi gęstożebrowe a 5% monolit.

Na góre jeszcze nic nie planuje ale rozważam 3cm styro i na to wylewkę albo normalnie płyty i docelowa podłoga a moze deski. Jeszcze nie wiem.

Witaj jabko

Trochę Ci zazdroszczę tych Twoich "miśków" - jak ja bym chciał żeby moi choć raz powiedzieli mi z tygodniowym... a niechby i dwudniowym wyprzedzeniem o jakimś potrzebnym wg nich zakupie.

A nie tak: "no, skończył nam się cement - kiedy będzie?" jeszcze z wyrzutem w głosie :lol:

Poważnie ?? :o

Jeszcze powiedz że siedzą kilka godzin i czekają jak nie ma materiału ??

SZOK.

Jak nie było samochodu w hurtowni to miśki same passatem combi przywozili cement.

Drewno na strop sami policzyli i zamówili (nie było w projekcie)

Wieźbę też

A tartak dla tej zaprzyjaźnionej od lat firmy robi "na już".

Papę na owijkę belek, impregnat - o tym wszystkim zapomniałem i jakby czekali na mnie o bym stał na budowie co chwile.

Jak gościu w hurtowni wylicza mi co brali to powiem szczerze że były raz tarcze do flexa 4szt (do metalu w sumie chyba z 20zł) co jest ewidentym narzędziem i sami to sobie powinni kupić ale zapłaciłem za to bo mam dobre serce.

A tarcze i tak szły na cięcie moich prętów :lol:

Masz bardzo dobrą ekipę i jak tak dalej pójdzie to śmiało będziesz mógł ich polecać, tylko nie mów tego przy nich aby im woda sodowa nie uderzyła do głowy :D

Tu masz rację.

Kilka razy mówiłem im profilaktycznie że sa drodzy (mimo że biorą 27tys zł od fundamentu aż po gąsiory z podbitką i poza ławą cały baton robia w betoniarce)

...Generalnie ciężko im szło planowanie z wyprzedzeniem.

Może to i dobrze.

Moi jak zaczynali ściany to już się pytali czy ponad dach komin bedzie z klinkieru czy styropian i tynk bo jak z klinkieru to trzeba kupić a jak tynkowany to koniecznie przed kładzeniem dachówki.

Tak daleko planują.

Można by rzec wizjonerzy :lol: