e.kala 07.08.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Ja mam pytanie w sprawie komina. Ponieważ buduję GL-90 z Atrium to podejrzewam, że w projekcie też miałeś komin do kominka 27x14. Budujesz 27x27, czy to po zmianie. Kupiłeś bloczki wentylacyjne, czy tak było w projekcie, czy zmieniłes i zamiast murować z cegły będziesz miał te bloczki. Mój komin ten od kominka ma w projekcie 27x14 i obok jest kanał wentylacyjny. Chcę też mieć przekrój kwadratowy i myślę jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.08.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Prawdę mówiąc to nie wiem jaki miałem komin w projekcie W każdym bądź razie robię dwa kominytakie same przy dwóch ścianach szczytowych domu. Oba wychodzą w kalenicy. Składają się z kwadratowego kanału dymowego 27x27 (czyli diwe cegły w kwadracie) oraz 4 kanałów wentylacyjnych. Niestety nie mam fotki całości a tylko tej części wentylacyjnej http://images2.fotosik.pl/119/f19a19b9f68d5a74.jpg To co widać na dole to już cegły z kanału dymowego. A to sam dymowy: http://images3.fotosik.pl/105/96cd1c384c5ab447.jpg Do niego są dolepione te 4 kanały wentylacyjne z pierwszej fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.08.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Dzisiaj zrobiłem ci fotkę komina od góry: Troche oprószony wiórami bo więźba sie kładzie http://images4.fotosik.pl/84/08ffdbfae32270f9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 09.08.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 witaj jabko!Więźba na własnym domu to strasznie przyjemny widok - jeszcze pamiętam to wrażenie. U mnie to było jakiś miesiąc, półtora temu. Oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 10.08.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 No to gratulki. Jeszcze trochę i chata pod czapką.Te same miśki będą Ci układać dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.08.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Adrian jeszcze przyjemniejszy będzie widok dachówki Acidtea Tak Miśki są umówione i opłacane od fundamentu aż po kompletny dach. Układ 2+2 czyli dwóch murarzy i dwóch dekarz Jak murują ściany to dekarze mieszają i wożą zaprawę a jak dekarze robią dach to murarze wciągają krokwie, noszą dachówki itp Taki Head and Shoulders team Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 14.08.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Jabko ,świetnie Ci idzie to pisanie! Czyta się super, i z humorem. A do rośnie w oczach. Dobrze, że robisz wyliczenia, choć widać jak kasa leci - z robocizną zamkniesz się w 100 tys za stan surowy otwarty? Może gdzieś przegapiłam odpowiedź, ale na początku miałeś w planie budować z BK, a wybrałeś ceramikę - z powodu kasy? powodzenia! Niech domek rośnie - trzymam kciuki Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.08.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Surowy otwarty na pewno. Ale ciezko to policzyć bo za robote płacę z dachem komplentym (nawet nadbitka w cenie). Za dachówkę już tam policzyłem i dodałem koszty.Szacują że w stu kilku(nastu) tys zł wyjdzie z dachem i oknami dachowymi Gdzieś pisałem że BK szary odradził mi hurtownik (znajomy) (ponoć jakieś sprawy sądowe się juz toczą i jest wyraźnie zaznaczone że jest on przeznaczony nie la budownictwa mieszkalnego tylko przemysłowego). Ekipa też powiedziała że sobie budowałaby z ceramiki i żebym dodał i kupił ceramike. A jak już porównałem ceny białego BK do ceramiki to wyszło nawet taniej dla pustaczków czerwonych.I tak to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 14.08.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 A materiały bierzesz z jednej hurtowni, czy może niczym Struś Pędziwiatr biegasz tam, gdzie taniej? Mam nadzieję, że dali Ci rabat, duży? A możesz, tak mniej więcej wyliczyć ile kasy wydałeś na same materiały, ale bez dachu, tylko od fundamentów po strop /u nas ma być teriva / podpytuję, bo moja chatka jest podobna do Twojej - tylko że bez garażu. Ja mam już kompletny młyn : brać firmę do stanu otwartego z dachem za 100 tyś, czy brać ekipę i kupować samej materiały w hurtowni, bo ekipa podobno sprzęt ma. Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.08.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Bloczki betonowe i ceramikę kupiłem z przywozem i rozładunkiem tam gdzie najtaniej.Dachówkę negocjowałem i zamawiałem też w ten sposób. Natomiast ta hurtownia dowozi na zamówienie szefa budowlańców cegły, cement, impregnaty, kotwy, gwoździe, papę i wszelkie podobne pomocnicze śmieci.Z innego miejsca wożą piach i żwir - też na zamówienie budowlańca. Co do kosztów to prawdę mówić nie pamiętam nawet ile kosztowała folia dachowa którą kupiłem 2 dni temu a co dopiero od początku budowy. Musiałabyś siąść z kartka i lecieć po moim dzienniku. Jest tam każdy wydatek. Na razie nie zapomniałem niczym.Z tym ze liczę tam z zakupem działki.Trzeba rzy tym siąść, wypisać i podliczyć.Aha za całą robotę do czubka dachu ekipa bierze 27tyś zł. (w dzienniku jest dopiero zapłacone 9tyś pierwszej z trzech rat).Wydaje mi się ze jak to podliczysz to wyjdzie taniej niż 100tyś zł z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 15.08.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Dzięki Jabko za ostatnie wyliczenia, w dzienniku - trochę rozjaśniają mi sytuację - no i nie ma co ukrywaś - zazdroszczę Ci tych miśków. Teraz jestem na etapie poszukiwań swojej ekipy marzeń, a muszę ją zaklepac na wrzesień. No i chciałabym w miejscowej hurtowi wytargować jakiś rabat na materiały - jak myślisz do ilu procent mogą opuścić?pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.08.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Dzisiaj wybuliłem im drugą ratę czyli kolejne 9tyś zł Jak ja ich nienawidzę Po pierwszej racie też tak miałem przez parę dni A co do hurtowni to cieżko powiedzieć. Dużo zależy od tego jakie ceny ma ta hurtownia. Ja mam chyba rabat około 15% bo kiedys miałem płacić 1650zł i zapłaciłem 1500zł. Ale w droższej hurtowni mógłbym dostać z 20% a i tak wyszłoby ze płacę drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 16.08.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Jabol bier sie za tynki, bo patrzeć na tego Jopka nie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.08.2006 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Kłująca bestio przecie on piękny jest. Taki podpalany Ludziska płacą straszne pieniadze za owczarki niemieckie podpalane, dachówke podpalaną (jesinny liść itp) http://www.roben.pl/25609.xml?param=picture_4 A mi sie dostało za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 17.08.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Jabol bier sie za tynki, bo patrzeć na tego Jopka nie idzie Miałem napisać to samo, ale Selimm mnie wyprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 No co Wy ?? Tak poważnie ? Mi sie podoba...może dlatego że mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 17.08.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Pierwszy raz coś takiego widzę Może odpowiednik styropianu dalmatyńczyka dla cegieł? Albo barwy maskujące? Rozsypać się nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 17.08.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 A co? Podoba CI się taka dachówka? Mnie się wydaje taka sobie, bo z tą modą to jest różnie - dzisiaj szał a jutro obciach. A poza tym przy takim dachu to reszta wykończenia musi być stonowana, ale jak znam życie to wykończeniem zajmie się druga - tak piękniejsza połowa jabka, nie? Trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.08.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Nie no mnie się nie podoba Ale szukam plusów moich "nalotów" na jopku bo mnie tu wyszydzają To nie ludzie !! TO WILKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 18.08.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Piękna dachówka! A w jakim kolorze będa okna i tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts