Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JABKOwe komentarze

kroyena

Recommended Posts

Ja mam pytanie w sprawie komina. Ponieważ buduję GL-90 z Atrium to podejrzewam, że w projekcie też miałeś komin do kominka 27x14. Budujesz 27x27, czy to po zmianie. Kupiłeś bloczki wentylacyjne, czy tak było w projekcie, czy zmieniłes i zamiast murować z cegły będziesz miał te bloczki. Mój komin ten od kominka ma w projekcie 27x14 i obok jest kanał wentylacyjny. Chcę też mieć przekrój kwadratowy i myślę jak to zrobić.

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawdę mówiąc to nie wiem jaki miałem komin w projekcie :lol:

W każdym bądź razie robię dwa kominytakie same przy dwóch ścianach szczytowych domu. Oba wychodzą w kalenicy.

Składają się z kwadratowego kanału dymowego 27x27 (czyli diwe cegły w kwadracie) oraz 4 kanałów wentylacyjnych.

Niestety nie mam fotki całości a tylko tej części wentylacyjnej

http://images2.fotosik.pl/119/f19a19b9f68d5a74.jpg

To co widać na dole to już cegły z kanału dymowego.

A to sam dymowy:

http://images3.fotosik.pl/105/96cd1c384c5ab447.jpg

Do niego są dolepione te 4 kanały wentylacyjne z pierwszej fotki.

Adrian jeszcze przyjemniejszy będzie widok dachówki :lol:

Acidtea

Tak

Miśki są umówione i opłacane od fundamentu aż po kompletny dach.

Układ 2+2 czyli dwóch murarzy i dwóch dekarz

Jak murują ściany to dekarze mieszają i wożą zaprawę a jak dekarze robią dach to murarze wciągają krokwie, noszą dachówki itp

Taki Head and Shoulders team :lol:

Jabko ,świetnie Ci idzie to pisanie! Czyta się super, i z humorem. A do rośnie w oczach. Dobrze, że robisz wyliczenia, choć widać jak kasa leci - z robocizną zamkniesz się w 100 tys za stan surowy otwarty? Może gdzieś przegapiłam odpowiedź, ale na początku miałeś w planie budować z BK, a wybrałeś ceramikę - z powodu kasy?

powodzenia! Niech domek rośnie - trzymam kciuki

:D Ela

Surowy otwarty na pewno.

Ale ciezko to policzyć bo za robote płacę z dachem komplentym (nawet nadbitka w cenie). Za dachówkę już tam policzyłem i dodałem koszty.

Szacują że w stu kilku(nastu) tys zł wyjdzie z dachem i oknami dachowymi

Gdzieś pisałem że BK szary odradził mi hurtownik (znajomy) (ponoć jakieś sprawy sądowe się juz toczą i jest wyraźnie zaznaczone że jest on przeznaczony nie la budownictwa mieszkalnego tylko przemysłowego).

Ekipa też powiedziała że sobie budowałaby z ceramiki i żebym dodał i kupił ceramike.

A jak już porównałem ceny białego BK do ceramiki to wyszło nawet taniej dla pustaczków czerwonych.

I tak to było.

A materiały bierzesz z jednej hurtowni, czy może niczym Struś Pędziwiatr biegasz tam, gdzie taniej? Mam nadzieję, że dali Ci rabat, duży?

A możesz, tak mniej więcej wyliczyć ile kasy wydałeś na same materiały, ale bez dachu, tylko od fundamentów po strop /u nas ma być teriva / podpytuję, bo moja chatka jest podobna do Twojej - tylko że bez garażu. Ja mam już kompletny młyn :roll: :o :roll: : brać firmę do stanu otwartego z dachem za 100 tyś, czy brać ekipę i kupować samej materiały w hurtowni, bo ekipa podobno sprzęt ma.

Ela

Bloczki betonowe i ceramikę kupiłem z przywozem i rozładunkiem tam gdzie najtaniej.

Dachówkę negocjowałem i zamawiałem też w ten sposób.

Natomiast ta hurtownia dowozi na zamówienie szefa budowlańców cegły, cement, impregnaty, kotwy, gwoździe, papę i wszelkie podobne pomocnicze śmieci.

Z innego miejsca wożą piach i żwir - też na zamówienie budowlańca.

Co do kosztów to prawdę mówić nie pamiętam nawet ile kosztowała folia dachowa którą kupiłem 2 dni temu a co dopiero od początku budowy.

Musiałabyś siąść z kartka i lecieć po moim dzienniku. Jest tam każdy wydatek. Na razie nie zapomniałem niczym.

Z tym ze liczę tam z zakupem działki.

Trzeba rzy tym siąść, wypisać i podliczyć.

Aha za całą robotę do czubka dachu ekipa bierze 27tyś zł. (w dzienniku jest dopiero zapłacone 9tyś pierwszej z trzech rat).

Wydaje mi się ze jak to podliczysz to wyjdzie taniej niż 100tyś zł z dachem.

Dzięki Jabko za ostatnie wyliczenia, w dzienniku - trochę rozjaśniają mi sytuację - no i nie ma co ukrywaś - zazdroszczę Ci tych miśków. Teraz jestem na etapie poszukiwań swojej ekipy marzeń, a muszę ją zaklepac na wrzesień. No i chciałabym w miejscowej hurtowi wytargować jakiś rabat na materiały - jak myślisz do ilu procent mogą opuścić?

pozdrawiam Ela

Dzisiaj wybuliłem im drugą ratę czyli kolejne 9tyś zł

Jak ja ich nienawidzę :evil:

Po pierwszej racie też tak miałem przez parę dni :lol:

A co do hurtowni to cieżko powiedzieć.

Dużo zależy od tego jakie ceny ma ta hurtownia.

Ja mam chyba rabat około 15% bo kiedys miałem płacić 1650zł i zapłaciłem 1500zł.

Ale w droższej hurtowni mógłbym dostać z 20% a i tak wyszłoby ze płacę drożej.

A co? Podoba CI się taka dachówka? Mnie się wydaje taka sobie, bo z tą modą to jest różnie - dzisiaj szał a jutro obciach. A poza tym przy takim dachu to reszta wykończenia musi być stonowana, ale jak znam życie to wykończeniem zajmie się druga - tak piękniejsza połowa jabka, nie? :wink:

Trzymaj się :)