Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JABKOwe komentarze

kroyena

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Kurcze cena Twojego betonu i bloczków zwalila mnie z nóg.My za beton z transportem i pompą zapłacimy 213,50 brutto a za taka samą ilość bloczków 3172.Fakt że cena bloczka wytargowana na maxa.Budowanie na Twoim terenie to nie lada wyzwanie i te ceny chyba z kosmosu.Życzymy powodzenia!

Na razie nie zrobiłem kompletnie nic.

Ale plany są jasne i bardzo proste.

Zakopuję jak najgłębiej 150-200m rury PE 32.

Końce wystaja w garażu i wchodzą do nagrzewnicy (takiej ala chłodnicy samochodowej).

Całość napędzi pompka i już mamy pół układu z głowy.

Powietrze z czerpni (zza ściany) przepuszczam przez tą nagrzewnicą i wpuszczam dopiero do reku.

W tym momencie za nagrzewnicą mam zawsze +... (dokładnie ile nie wiadomo ale na pewno ponad 0st)

A reszta to już normalne reku bez grzałki. :lol:

Proste jak drut a koszty śmieszne bo rura do 600zł, nagrzewnica z 350zł i koparka...holera wie :roll:

benyś to taki foachowiec co przez całe życie kładzie dachy.

Pisał że Roben to kicha a Creaton to super dachówka.

Na forum wklejono fotki dachu Creatona z podpisem że jest to Roben a wtedy pan benyś stwierdził ze dachówki na fotce strasznie krzywe.

Po czym właścicielka dachu wyjaśniła że ma Creatona (przez pomyłkę wpisała że Roben) i pan benyś wyszedł troszke na .... nie rozpoznajac dachówki i krytykując tę co wcześniej opisał jako najlepszą.

Stąd się znamy.

A na jego teksty oczywiscie mogę odpowiedzieć (choć mam je głęboko w ...)

Primo - Do czeskiego składu budowlanego gdziekupiłem tańszą w sumie o 400zł blachę miedzianą mam może z 8km.

Do polskiego najbliższego składu z blachą droższą o 400zł mam 30km.

Tak więc wybór Czech jest logiczny i nie bardzo rozumiem zarzuty o kase.

Miedź to najdroższe obróbki ale pan benyś pewnie nigdy jeszcze ich nie robił wiec pisze głupoty.

Secundo - dachówki tzw. wiatrowe

Dachówka dwufalowa kosztuje w plusie 23zł

Wiatrowa 28zł

Na dach potrzebowałem 40 dachówek dwufalowych czyli 920zł

lub 80 wiatrowych więc 2240zł.

Różnica około 1200zł - dużo i mało.

Jednak przy podjęciu decyzji o takim czy innym zakończeniu kasa nie miała znaczenia.

Po prostu jabko i jabkowa stwierdzili że lepiej podoba im się zakończenie bez dachówek wiatrowych.

Dachówki tworzą takie dziwne "zęby" co nam akurat się nie podoba choć o gustach się nie dyskutuje.

ja tam wolę wszystko w I sorcie ;)

Ja jestem z pierwszego sortu :lol:

A nawet lepiej 8)

Heh. To mój ulubiony dziennik budowy. Podoba mi się twoje podejście :)). Trzymam kciuki.

A tu mnie zaskoczyłeś troszke :roll:

A do ceramiki podejście normalne.

10MPa to kilkukrotnie za duzo jak na domek jednorodzinny więc po co mi 15MPa ??

A szlaka jest w każdym. Tylko te co ułoży się ładnie w środku biorą jako pierwszy gatunek.

A Wienerberger koloruje swoje pustaki i są ślicze.

Pytanie tylko po co skoro to tynkujemy i oblepiamy styropianem.

Ale czasami samopoczucie inwestora ze ma piękne czerwone pustaki jest silniejsze do niego samego :lol:

Heh. To mój ulubiony dziennik budowy. Podoba mi się twoje podejście :)). Trzymam kciuki.

A tu mnie zaskoczyłeś troszke :roll:

Dlaczego? Po prostu podoba mi się pragmatyzm do bólu. Pewnych rzeczy raczej nie mogę/nie chcę naśladować, jak np. osobistego zaangażowania w budowę. Niemniej przyjemnie jest poczytać kogoś, kto liczy wydawane pieniądze, a nie prezentuje zbyt często spotykane podejście "co mi tam, przecież buduję raz i na sto lat".

Podzielam też niechęć do wydawania pieniędzy. O. Józef Bocheński (ten od m. in. "Stu zabobonów", mawiał, że żaden normalny człowiek nie lubi płacić. Jak ktoś lubi wydawać pieniądze (nie mylić z korzystaniem z tego, co za te pieniądze może kupić), to jest psychicznie chory.

No to dr_au mogę Cie polubić :lol:

acca5

Nadbitkę kupiłem jako boazerię w Castoramie.

Sosna jakaś skandynawska. Spytasz w markecie o najtańszą boazerię to Ci pokażą.

W paczkach to jest ofoliowane, wszystki równe i suche.

W okolicznych tartakach trzeba było samemu wybierać długości paneli oraz odrzucać takie z wyadającymi sękami no i "suche" to to było różnie więc wybrałem market.