Gagata 18.10.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Dużo ziemi (20ha) + dom i zabudowania gospodarcze. Może ktoś juz przerabiał temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alf310 18.10.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Dużo ziemi (20ha) + dom i zabudowania gospodarcze. Może ktoś juz przerabiał temat? Witam, zadzwoń do mnie pod nr 501 128 792 może potrafię Ci pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.10.2005 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Alf310-jeśli masz jakieś informacje - podaj je proszę na forum, będę /będziemy wdzięczni! Po to ono jest żebyśmy dzielili sie tu "NA FORUM" informacjami tak, aby i inni mogli skorzystać. ..Stosując się do zasady, która została mi niechcący w pamięci z czasów gdy jako dziecko chodziłam z rodzicami do przychodni - "Przeczytaj i włóż z powrotem aby i inny mógł skorzystać "- pamiętacie?? Tablica w poczekalni, na niej kieszonki z ulotkami. Kto dziś się pali do zabierania takich śmieci do domu????? jak to się pozmieniało..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alf310 19.10.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 chodzi o to że nie jest takie proste okreslenie możliwości uzyskania kredytu na ziemię rolną. Zależy to od wielu czynników. np od zdolności kredytowej, położenia nieruchomości, wkładu własnego, itd słyszałem o możliwości kredytowania takich inwestycji ale potrzebuje więcej informacji... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.10.2005 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Tak, kredytowanie zawsze od tego zależy..Ja jeszcze nie wiem na pewno jaka to będzie konkretnie oferta (szukamy, oglądamy) - trudno podac szczegóły. Raczej myslałam, że ktoś poda nazwę banku, gdzie może załatwiał już taki kredyt ((lub coś słyszał na ten temat).Ja się co nieco orientuje w kredytach hipotecznych ale bank niekoniecznie dom na wsi z ziemią zechce skerdytować tak jak dom w mieście czy mieszkanie - tu jest różnica i tu chciałam uzyskać ewentualną pomoc..Mogę podac tylko takie dane - będzie to dom na wsi poniemiecki z budynkami gospodarczymi (stodoła itp) i ziemią. Tego szukamy.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alf310 20.10.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Słyszałem, że BPH udzila takich kredytów. Sam jeszcze nie załatwiałem takiego kredytu (a jako doradca finansowy załatwiałem duuuużo kredytów). SŁuże pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 21.10.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 hej,ja szukałem banku i BZWBK nie chciał (powiedzieli ze to trzeba rozebrac), BPH chciał drogiej wyceny a PKO długo trwało i tez odmowili. Na koncu wziolem kredyt gotowkowy w MBANKU (trwalo to 2 dni) na byle co i kupilem dom (za 35000). Nie mam za to hipoteki. Procent straszny 16%. Teraz szukam kredytu na remont i splate kredytu gotowkowego. Wszystkie banki podchodzą jak do jeża gdy kupujesz dom na wsi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 sebapark - no własnie zauważyłam to już w swoim banku, gdzie wprost powiedzieli, że nie kredytują takich rzeczy (czemu??). Też myślę tak, że kupię z własnych środków (powinno sie udać) i będę remontować z kredytu.. ale tu też są schody mówisz Alf310 -sam widzisz, że nie ma lekko.. Może jako fachowiec powiesz - dlaczego? czemu banki są takie niechętne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 21.10.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Kredyt na remont dadzą ale tylko na tyle na ile wycenią ci dom. Moj ma zbite tynki nie ma izolacji itd. Jest jak stan surowy. Dach się wali . Nie wiem na ile wycenią to wszystko (może 30000) ale wiem że ziemia jest warta więcej niż dom (30ar 20km od wrocławia). Kłopot w tym że potrzebuję 80tys na remont . Szukam banku ktory nie bedzie wymagał wyceny a przysle swojego inspektora do oceny stanu domku i uwzgledni też przyszłą wartość domku. W tym miesiącu bede walczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 czy wartość ziemi nie liczy się dla banku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 21.10.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 nie jestem pewien, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 21.10.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Banki nie chcą kredytować starych domków bo lepiej jest jako zabezpieczenie mieć nowe mieszkanie w centrum miasta. Takie na pewno sprzedadzą z zyskiem gdy kredytobiorca zawali. Poza tym na wsi domki to często nieruchomości rolne i pierszenstwo zakupu ma agencja rolna - moze to ich odstrasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Tak. Ale wartość ziemi ładnie rośnie. Wiadomo, że to dobra inwestycja, banki tego nie uwzględniają? A z tą Agencją Rolną to racja, niestety.. No ale mogą kredytować jak już dostanę zgodę na zakup (Agencja się wycofa). A jak było w Twoim przypadku - musiałeś pytać AR czy jest zainteresowana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 21.10.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 notariusz przesłał kopie umowy do AR i po 2 tygodniach odpowiedzieli że rezygnują. Podobno mniej niz 1 ha nie biorą. Ale martwiłem się że wezmą ten dom bo był w dobrej cenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.10.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Tak. Ale wartość ziemi ładnie rośnie. Wiadomo, że to dobra inwestycja, banki tego nie uwzględniają? A z tą Agencją Rolną to racja, niestety.. No ale mogą kredytować jak już dostanę zgodę na zakup (Agencja się wycofa). A jak było w Twoim przypadku - musiałeś pytać AR czy jest zainteresowana?? Gagato jeśli masz jakieś papiery, że jesteś rolnikiem ogrodnikiem etc. to Agencja nie ma nic do gadania. Takie papiery to nie problem - wstarczy jakiś kurs np. organizowany przez Związek Ogrodników, pszczelarzy, szkółkarzy etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Wciornastek - a ja jestem na III roku Akademii Rolnieczej (na starość studiów mi się zachciało ). Mawet mam sytypendium naukowe .Serio! Czy to coś znaczy dla Agencji Rolnej? Bo my chcemy kupić ze 20 ha (teraz mamy taką ofertę) i boję się jak nie wiem że położą mi na tym łapę. A ja na prawdę mam kilka fajnych pomysłów(hodowla roślin, agroturystyka). ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.10.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Wciornastek - a ja jestem na III roku Akademii Rolnieczej (na starość studiów mi się zachciało ). Mawet mam sytypendium naukowe .Serio! Czy to coś znaczy dla Agencji Rolnej? Bo my chcemy kupić ze 20 ha (teraz mamy taką ofertę) i boję się jak nie wiem że położą mi na tym łapę. A ja na prawdę mam kilka fajnych pomysłów(hodowla roślin, agroturystyka). ????? Gdy będziesz pisała do Agencji wniosek dołącz zaswiadczenie z uczelni i we wniosku napisz że chcesz mieć gospodarstwo, nawet jakiś lipny plan co i jak chcesz uprawiać, hodować. I że jeszcze jesteś przyszłościowym obiecującym rolnikiem. Zadzwoń też na wszelki wypadek do Agencji bo wydaje mi się że jeśli jesteś studentem AR to ty masz prawo pierwokupu a nie Agencja - ale tego nie jestem pewna bo te sparwy się zmieniają. Ja też kupiłam na ostatnim roku ziemię i wtedy to tak wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Hej, to są dobre wiadomości Tzn ja rozumiem, że nic na pewno, ale są jakieś szanse! Masz dobry pomysł z tym planem, nawet bardzo dobry. Napiszę taki, że ho ho! Trochę prawdy, trochę pobożnych życzeń, troche fantazji - chyba mnie kiedyś z tego nie rozliczą.. Na pewno będę próbować. Spróbuję też zadzwonić do tych Agentów . Mówisz serio, że miałaś prawo pierwokupu przed Agentami??? No no Aż się boję zapytać KIEDY to było? Z zielonym pozdrowieniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.10.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Hej, to są dobre wiadomości Tzn ja rozumiem, że nic na pewno, ale są jakieś szanse! Masz dobry pomysł z tym planem, nawet bardzo dobry. Napiszę taki, że ho ho! Trochę prawdy, trochę pobożnych życzeń, troche fantazji - chyba mnie kiedyś z tego nie rozliczą.. Na pewno będę próbować. Spróbuję też zadzwonić do tych Agentów . Mówisz serio, że miałaś prawo pierwokupu przed Agentami??? No no Aż się boję zapytać KIEDY to było? Z zielonym pozdrowieniem! Gagato nietety 15 lat temu. I w akcie notarialnym miałam, że przez 5 lat muszę mieć uprawy rolnicze. I tak było - bo wtedy badyle to był interes . Na pocieszenie powiem, że w rodzinie 2 lata temu sprzedawali ziemię (10 ha) rolnikowi i wtedy Agencja też nie miała nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 24.10.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Witam,proponuje zapoznac sie ze z oferta kredytow dofinansowywanych przez AMiRR, np.:http://www.bgz.pl/u235/navi/112319 Analogiczne oferty sa tez w BOS. Te kredyty sa co prawda tylko na zakup ziemi rolnej, ale za to oprocentowane 1,2% w zlotowkach. pozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts