Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poradźcie w sprawie projektu

gryfik

Recommended Posts

Mam prośbę . Od jakiego czasu przeglądam projekty i jak to w życiu, nie ma projektu idealnego. Sęk w tym , że jeden mi się podoba bardziej, inny mniej. Jeśli mi się już któryś spodoba to szukam na formum co sądzą forumowicze, którzy wybudowali dom wg takiego projektu . I tu się zaczynają schody :) Mam prośbę . Jeśli ktoś wybudował dom , a jest z niego zadowolony, tj z ekspoloatacji, funkcjonalności , kosztów budowy etc niech da jakiś namiar . Nazwę projektu, linki , nazwę pracowni. Chętnie poczytam o nim. Moje preferencje:

Dom ok 120-180 mkw powierzchni uzytkowej

parterowy, z poddaszem użytkowym

budowany metodą tradycyjną

wiem że to wszystko jest bardzo ogólnikowe i każdemu się podoba co innego, ale warto poczytać opinie tych, którzy już wybudowali

Sorry, ale to najpierw TY musisz wiedzieć, czego chcesz :o

Różnica między 120 a 180m jest kolosalna, i kosztowo, i funkcjonalnie

Zadowolonych ze swojego domu ludzi znajdziesz mnóstwo - tylko dom satysfakcjonujący ich może do Ciebie pasować jak pięść do nosa...

Nie rozumiem pytania.

A co ułatwi szukanie?

- jakie masz możliwości finansowe (licz 2000/m powierzchni użytkowej, jak wyjdzie taniej, to cześć i chwała)

- jak duża jest działka, jak zorientowana względem stron świata, jak szeroka, jaka linia zabudowy

- jakie są warunki zabudowy (nie wszystko wszędzie można postawić)

- ilu i w jakim wieku będzie mieszkańców

- parterówka czy piętrowy (pośrednio wynika z charakteru działki i warunków zabudowy)

- rodzaj ogrzewania (potrzebna kotłownia, czy z wejściem z zewnątrz itp)

- garaż - w bryle czy osobno, na ile miejsc

To co napisałeś - to żadne preferencje, nawet nie zarys koncepcji. Nikt ci na podstawie takich informacji nic nie doradzi. Cała zima i tony projektów przed tobą ;)

Mam prośbę . Od jakiego czasu przeglądam projekty i jak to w życiu, nie ma projektu idealnego. Sęk w tym , że jeden mi się podoba bardziej, inny mniej. Jeśli mi się już któryś spodoba to szukam na formum co sądzą forumowicze, którzy wybudowali dom wg takiego projektu . I tu się zaczynają schody :) Mam prośbę . Jeśli ktoś wybudował dom , a jest z niego zadowolony, tj z ekspoloatacji, funkcjonalności , kosztów budowy etc niech da jakiś namiar . Nazwę projektu, linki , nazwę pracowni. Chętnie poczytam o nim. Moje preferencje:

Dom ok 120-180 mkw powierzchni uzytkowej

parterowy, z poddaszem użytkowym

budowany metodą tradycyjną

wiem że to wszystko jest bardzo ogólnikowe i każdemu się podoba co innego, ale warto poczytać opinie tych, którzy już wybudowali

Hej!

Rozumiem ból istnienia, ale każdy to musi przejść :wink:

w wątku "projekty" na pewno znajdziesz OLBRZYMIĄ ilość opinii, rekomendacji i .......projektów

powodzenia

nie zrozumiałaś mojego pytania babo - budowniczy :)

traktuje temat jako ogólnikowy i chce posłuchać doświadczeń

A czy wybuduję garaż jedno- czy dwu stanowiskowy to na tym etapie szczegół skoro nie zdecydowałem sie jeszcze na projekt.

w kazdym projekcie jest coś z czego trzeba będzie zrezygnować , np ze względu na fundusz , brak późniejszego wykorzystania itd. I w druga stronę , każdy projekt ma coś co jest priorytetem / np obszerne pomieszczenie gospodarcze/

Nie ma idealnych projektów gotowych. A chciałbym robić jak najmniej przeróbek dlatego pytam OGÓLNIKOWO :) Jeśli chcesz wiedzieć jaki jest mój idaelny projekt z zewnątrz to MURATOR D12a . Ale jest mało praktyczny w wewnątrz i drogi. Jeśli chodzi o rozkład wnętrz to projekt ARCHETONU KOLIBA . Nie są do siebie w ogóle podobne .

Pozdrawiam CIę BABO :)

nie zrozumiałaś mojego pytania babo - budowniczy :)

traktuje temat jako ogólnikowy i chce posłuchać doświadczeń

A czy wybuduję garaż jedno- czy dwu stanowiskowy to na tym etapie szczegół skoro nie zdecydowałem sie jeszcze na projekt.

w kazdym projekcie jest coś z czego trzeba będzie zrezygnować , np ze względu na fundusz , brak późniejszego wykorzystania itd. I w druga stronę , każdy projekt ma coś co jest priorytetem / np obszerne pomieszczenie gospodarcze/

Nie ma idealnych projektów gotowych. A chciałbym robić jak najmniej przeróbek dlatego pytam OGÓLNIKOWO :) Jeśli chcesz wiedzieć jaki jest mój idaelny projekt z zewnątrz to MURATOR D12a . Ale jest mało praktyczny w wewnątrz i drogi. Jeśli chodzi o rozkład wnętrz to projekt ARCHETONU KOLIBA . Nie są do siebie w ogóle podobne .

Pozdrawiam CIę BABO :)

Dzięki za pozdrowienia :)

Ale - obawiam się, że bez wspomnianego sprecyzowania możemy sobie rozmawiać, i rozmawiać i rozmawiać...

Dobrze, że już ci się coś podoba.

Mówisz o doświadczeniach - ja jestem zadowolona z projektu sporego domu dla piecioosobowej rodziny z garażem, pracownią i dużym salonem na działkę z wjazdem od południa. Tylko - czy moje doświadczenia w czymkolwiek ci pomogą? Obawiam się, że nie - chyba, że masz dokładnie takie potrzeby jak ja ;)

My szukając projektu zaczęliśmy właśnie od funkcjonalności - szukalismy niezbyt wielkiego domu, za to o wymaganej funkcji. Później patrzylismy, jak wyglada z zewnątrz - i następowała segregacja. Na tym etapie jeszcze nie myśleliśmy o kosztach. Jak zaczęliśmy myśleć, zostało nam ze 20% pierwotnie wybranych projektów, wszystkie dziwnie do siebie podobne ;) Na szczęście podobała nam się z mężem taka sama bryła domu - było dużo łatwiej.

Czy masz już działkę? Nasza jak już wspomniałam ma wjazd od południa i jej charakter raczej wymusza lokalizację większości funkcji użytkowych właśnie od strony południowej. Na szczęście nie mieliśmy z tym trudności, chociaż wiem, że wiele osób ma spory kłopot ze znalezieniem projektu dla takich warunków. Nasz jest akurat "uszyty" dla takiej działki"

Projekt wydawał się idealny - ale w trakcie wyszło sporo zmian - zmieniliśmy schody na dwubiegowe, nie podobała się nam idea posiadania otwartej na salon kuchni - wywędrowała na północ, salon i jadalnia za to są naprawdę spore ;)

Także jak sam widzisz - jeszcze sporo przed Tobą ;) My niby wiedzieliśmy czego chcemy, a zmiany goniły zmiany...

Dużo lepiej dopasować projekt do działki niż szukać działki dla projektu...

Powodzenia :)

Wiesz co? działki mamy upatrzone ,jeszcze nie wiemy na które się zdecydować . Jedna ma 1740 m i jest wjazd od południa , drugie mają po 1000 m i mają wjazd od północy. Te od północy są chyba lepsze nie? Bo projekty w wiekszości mają salon przeciwległy do wejścia . Choć nie wszystkie. Wiesz. Ja nie chcę mieć pokoju od północy . To najgorsza strona. A wy gdzie budujecie, jaki projekt i ile wam wyszło z metra. Ile za przyłącza, jakie przyłącza , ile za ogrodzenie? No wiesz ... ja narazie jestem na etapie rzędu wilkości jakim musze dysponować :) Wiem, że to może być odchył niesamowity , zależnie od projektu, wielkości , stopnia wykończenai i materiałów wykończeniowych :)

pzdr

Oj, spory ;)

Tak jak pisałam na początku - trzeba sobie założyć 2000/m domu. W średnim standardzie wychodzi troszkę taniej (ale nie radykalnie ;)), ale lepiej mieć więcej niż się przeliczyć. I wiadomo, jaki metraż generalnie brać pod uwagę.

Jeśli chodzi o koszty domu - stan surowy otwarty wyszedł nam 800/m. Uważam, że nie tak najgorzej - dom z ceramiki (PTH), dachówka ceramiczna, obróbki i orynnowanie tytan-cynk. Chcemy jeszcze raz tyle wydać na wykończeniówkę. O ogrodzie i ogrodzeniu na razie jakoś zbyt intensywnie nie myślę :roll:

Przyłącza to insza inszość - u nas też była cała batalia. Niby były bardzo blisko od działki, ale żeby je doprowadzić za sensowną cenę trzeba było bawić się w komitety itp. Koszt doprowadzenia przyłączy po działce do domu (ok. 30m) to jakieś 10 000 niestety. Poza działką - to już naprawdę różnie wygląda. Najlepiej, jak wszystko masz już u siebie na działce, nawet nie w granicy.

Co do salonu na północy - znam wiele osób, którym takie rozwiązanie odpowiada. Znajomi są bardzo zadowoleni z "połnocnego" ogrodu...

Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji

Ja właśnie przeglądam działki . babka mi przysłała plany. wiesz co, podobają nam się : działka ok 1700 m i dwie ok 850 i 900

ta 1700 m jest długa i wąska szer 20 m i do drogi główej ok 100m gdzie są media

te 850 i 900 też są wąskie ale lezą już 40 m od drogi z mediami

zaznaczam że ta 1700 m ma drogę wewnętrzną gminną a te 850 i 900 lezą przy wewnętrznej drodze wynikającej z podziału

czy to jest ważne? chodzi mi o droge wewnętrzną ? obie są ślepe. i czy ta odległość w doprowadzeniu mediów to duzo?

a sorka napisałaś o przyłączach. Masz rację najlepiej mieć w działce. Ale nie ma takich działek . Jak są to cena uuuuu albo coś jest nie tak. Wiesz znaleźlismy faceta który podzielił działki i doprowadza wszytkie media na działki. I bardzo nam się podobały . potem okazało się że ma tam iść droga szybkiego ruchu w odl 150 m :) A cena była super i w tej samej okolicy w której te znaleźlismy

Cześć!

Co do wyboru działki poradzić mogę tylko jedno:

jesli działka jest szeroka, to wjazd mozna zrobić z boku i wtedy ta połudnowa lokalizacja frontu nie przeszkadza. Teraz dużo osób decyduje sie na tarasy od wschodu, żeby nie przebywać w lecie w klimatach tropikalnych. Jesli cena porównywalna i media równie blisko rozważyłabym tą połudnową...

2000/m liczyłam za powierzchnię mieszkalną (bez garażu). Tak to mniej więcej wychodzi. W końcu w garażu nie masz jakiegoś szalonego wyposażenia ;)

Koszt o którym pisałam to u nas powinno być wszystko - z instalacjami, przyłączami itp.

Działki uzbrojone są, tylko drogie albo szybciutko znikają... A z tych nieuzbrojonych trzeba wybrać taką, którą można uzbroić (trzeba to bardzo dokładnie sprawdzić przed zakupem) i nie stracić strasznej kasy ;)

Zdarza się, że media są dosłownie na wyciągnięcie ręki, a nie można ich doprowadzić, bo wymagałoby to np wykopków na gruncie sąsiada. I klops wtedy...

Co do dróg - przebieg planowanych inwestycji drogowych znałam swego czasu lepiej od agentów nieruchomości (szczerze mówiąc bardzo nieruchawy z nich naród ;))

Fajne czasy przed Wami :)

Wiesz co na drogach zjadłem zęby bo nikt nic nie wie :) i wiedziałem więcej od urzędników z gminy. Miała przez Halinów iść wschodnia obwodnica warszawy , ale idzie 3 km dalej . W każdym razie zarezerwowany jest pas . jak nie obwodnica to droga krajowa , która kiedyś powstanie, bo korytarz jest zarezerwowany od 15 lat . I wiesz są drogi: autostrady, krajowe, powiatowe, gminne haha. I te 4 urzędy są jakby z księzyca :) w Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad nawet nie mają telefonów do tzn Dróg Krajowych i vice versa. Tak działa nasza cała piekna Polska . Miała iśc autostrada, nie będzie. Będzie droga krajowa. Kiedy? Nikt nie wie. Za dwa lata ? Za dwadzieścia? Rozumiem, że nie ma pieniędzy, że nie wiedzą . Ale żeby nie mieli telefonów do siebie? hahaha paranoja . Bo teraz to przeszło z jednego urzedu do drugiego . I facet jeden biedny kupił tam działkę . Nic nie budował . Dowiedział się że obwodnicy nie będzie . No to dawaj budujem . Fundamenty teraz buduje. A ja się pytam, a Pan wie co tu będzie? A on. A co? No kiedyś droga krajowa. Co Pan gada. Najwyżej może być dróżka taka jak ta oooo i pokazuje na ścieżkę leśną . takie mają pojęcie ludzie. A to od jego działki 20 m do granicy tej drogi. Fajnie co?

My mieliśmy podobny problem bo mamy działkę po rodzinie na południu wawy . I tam będzie przebiegać obw południowa. Przez 15 lat nic się nie działo . Nie dawali pozwoleń na budowę . I teraz się okazuje że będzie 6 pasów, a nie 8 i działki nie zabiorą , a będzie przy samej autostradzie. A lokalizacja super , tylko 13 km do centrum. I tym sposobem szukam z innej strony i coraz dalej :) Ale już uważam na obwodnice , które będą naookoło wawy :) Trzeba je omijać z daleka :)