gryfik 18.10.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Mam prośbę . Od jakiego czasu przeglądam projekty i jak to w życiu, nie ma projektu idealnego. Sęk w tym , że jeden mi się podoba bardziej, inny mniej. Jeśli mi się już któryś spodoba to szukam na formum co sądzą forumowicze, którzy wybudowali dom wg takiego projektu . I tu się zaczynają schody Mam prośbę . Jeśli ktoś wybudował dom , a jest z niego zadowolony, tj z ekspoloatacji, funkcjonalności , kosztów budowy etc niech da jakiś namiar . Nazwę projektu, linki , nazwę pracowni. Chętnie poczytam o nim. Moje preferencje: Dom ok 120-180 mkw powierzchni uzytkowej parterowy, z poddaszem użytkowym budowany metodą tradycyjną wiem że to wszystko jest bardzo ogólnikowe i każdemu się podoba co innego, ale warto poczytać opinie tych, którzy już wybudowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Sorry, ale to najpierw TY musisz wiedzieć, czego chcesz Różnica między 120 a 180m jest kolosalna, i kosztowo, i funkcjonalnie Zadowolonych ze swojego domu ludzi znajdziesz mnóstwo - tylko dom satysfakcjonujący ich może do Ciebie pasować jak pięść do nosa... Nie rozumiem pytania. A co ułatwi szukanie? - jakie masz możliwości finansowe (licz 2000/m powierzchni użytkowej, jak wyjdzie taniej, to cześć i chwała) - jak duża jest działka, jak zorientowana względem stron świata, jak szeroka, jaka linia zabudowy - jakie są warunki zabudowy (nie wszystko wszędzie można postawić) - ilu i w jakim wieku będzie mieszkańców - parterówka czy piętrowy (pośrednio wynika z charakteru działki i warunków zabudowy) - rodzaj ogrzewania (potrzebna kotłownia, czy z wejściem z zewnątrz itp) - garaż - w bryle czy osobno, na ile miejsc To co napisałeś - to żadne preferencje, nawet nie zarys koncepcji. Nikt ci na podstawie takich informacji nic nie doradzi. Cała zima i tony projektów przed tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.10.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniego projektu - poszukaj architekta. Zrobi Ci taki projekt jak chcesz, a zapłacisz niewiele więcej niż za projekt gotowy + adaptację. Parę osób z tego forum tak zrobiło, i są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 18.10.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Mam prośbę . Od jakiego czasu przeglądam projekty i jak to w życiu, nie ma projektu idealnego. Sęk w tym , że jeden mi się podoba bardziej, inny mniej. Jeśli mi się już któryś spodoba to szukam na formum co sądzą forumowicze, którzy wybudowali dom wg takiego projektu . I tu się zaczynają schody Mam prośbę . Jeśli ktoś wybudował dom , a jest z niego zadowolony, tj z ekspoloatacji, funkcjonalności , kosztów budowy etc niech da jakiś namiar . Nazwę projektu, linki , nazwę pracowni. Chętnie poczytam o nim. Moje preferencje: Dom ok 120-180 mkw powierzchni uzytkowej parterowy, z poddaszem użytkowym budowany metodą tradycyjną wiem że to wszystko jest bardzo ogólnikowe i każdemu się podoba co innego, ale warto poczytać opinie tych, którzy już wybudowali Hej! Rozumiem ból istnienia, ale każdy to musi przejść w wątku "projekty" na pewno znajdziesz OLBRZYMIĄ ilość opinii, rekomendacji i .......projektów powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 18.10.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 A może znaleźć dobrego architekta i zamówić projekt indywidualny ?? Z typowych można wybierać, jeżeli wiesz konkretnie jakie są Twoje założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 18.10.2005 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 nie zrozumiałaś mojego pytania babo - budowniczy traktuje temat jako ogólnikowy i chce posłuchać doświadczeń A czy wybuduję garaż jedno- czy dwu stanowiskowy to na tym etapie szczegół skoro nie zdecydowałem sie jeszcze na projekt. w kazdym projekcie jest coś z czego trzeba będzie zrezygnować , np ze względu na fundusz , brak późniejszego wykorzystania itd. I w druga stronę , każdy projekt ma coś co jest priorytetem / np obszerne pomieszczenie gospodarcze/ Nie ma idealnych projektów gotowych. A chciałbym robić jak najmniej przeróbek dlatego pytam OGÓLNIKOWO Jeśli chcesz wiedzieć jaki jest mój idaelny projekt z zewnątrz to MURATOR D12a . Ale jest mało praktyczny w wewnątrz i drogi. Jeśli chodzi o rozkład wnętrz to projekt ARCHETONU KOLIBA . Nie są do siebie w ogóle podobne . Pozdrawiam CIę BABO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 nie zrozumiałaś mojego pytania babo - budowniczy traktuje temat jako ogólnikowy i chce posłuchać doświadczeń A czy wybuduję garaż jedno- czy dwu stanowiskowy to na tym etapie szczegół skoro nie zdecydowałem sie jeszcze na projekt. w kazdym projekcie jest coś z czego trzeba będzie zrezygnować , np ze względu na fundusz , brak późniejszego wykorzystania itd. I w druga stronę , każdy projekt ma coś co jest priorytetem / np obszerne pomieszczenie gospodarcze/ Nie ma idealnych projektów gotowych. A chciałbym robić jak najmniej przeróbek dlatego pytam OGÓLNIKOWO Jeśli chcesz wiedzieć jaki jest mój idaelny projekt z zewnątrz to MURATOR D12a . Ale jest mało praktyczny w wewnątrz i drogi. Jeśli chodzi o rozkład wnętrz to projekt ARCHETONU KOLIBA . Nie są do siebie w ogóle podobne . Pozdrawiam CIę BABO Dzięki za pozdrowienia Ale - obawiam się, że bez wspomnianego sprecyzowania możemy sobie rozmawiać, i rozmawiać i rozmawiać... Dobrze, że już ci się coś podoba. Mówisz o doświadczeniach - ja jestem zadowolona z projektu sporego domu dla piecioosobowej rodziny z garażem, pracownią i dużym salonem na działkę z wjazdem od południa. Tylko - czy moje doświadczenia w czymkolwiek ci pomogą? Obawiam się, że nie - chyba, że masz dokładnie takie potrzeby jak ja My szukając projektu zaczęliśmy właśnie od funkcjonalności - szukalismy niezbyt wielkiego domu, za to o wymaganej funkcji. Później patrzylismy, jak wyglada z zewnątrz - i następowała segregacja. Na tym etapie jeszcze nie myśleliśmy o kosztach. Jak zaczęliśmy myśleć, zostało nam ze 20% pierwotnie wybranych projektów, wszystkie dziwnie do siebie podobne Na szczęście podobała nam się z mężem taka sama bryła domu - było dużo łatwiej. Czy masz już działkę? Nasza jak już wspomniałam ma wjazd od południa i jej charakter raczej wymusza lokalizację większości funkcji użytkowych właśnie od strony południowej. Na szczęście nie mieliśmy z tym trudności, chociaż wiem, że wiele osób ma spory kłopot ze znalezieniem projektu dla takich warunków. Nasz jest akurat "uszyty" dla takiej działki" Projekt wydawał się idealny - ale w trakcie wyszło sporo zmian - zmieniliśmy schody na dwubiegowe, nie podobała się nam idea posiadania otwartej na salon kuchni - wywędrowała na północ, salon i jadalnia za to są naprawdę spore Także jak sam widzisz - jeszcze sporo przed Tobą My niby wiedzieliśmy czego chcemy, a zmiany goniły zmiany... Dużo lepiej dopasować projekt do działki niż szukać działki dla projektu... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Wiesz co? działki mamy upatrzone ,jeszcze nie wiemy na które się zdecydować . Jedna ma 1740 m i jest wjazd od południa , drugie mają po 1000 m i mają wjazd od północy. Te od północy są chyba lepsze nie? Bo projekty w wiekszości mają salon przeciwległy do wejścia . Choć nie wszystkie. Wiesz. Ja nie chcę mieć pokoju od północy . To najgorsza strona. A wy gdzie budujecie, jaki projekt i ile wam wyszło z metra. Ile za przyłącza, jakie przyłącza , ile za ogrodzenie? No wiesz ... ja narazie jestem na etapie rzędu wilkości jakim musze dysponować Wiem, że to może być odchył niesamowity , zależnie od projektu, wielkości , stopnia wykończenai i materiałów wykończeniowych pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 dobra już wiem jaki masz poczytam ,ale to spory dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Oj, spory Tak jak pisałam na początku - trzeba sobie założyć 2000/m domu. W średnim standardzie wychodzi troszkę taniej (ale nie radykalnie ), ale lepiej mieć więcej niż się przeliczyć. I wiadomo, jaki metraż generalnie brać pod uwagę. Jeśli chodzi o koszty domu - stan surowy otwarty wyszedł nam 800/m. Uważam, że nie tak najgorzej - dom z ceramiki (PTH), dachówka ceramiczna, obróbki i orynnowanie tytan-cynk. Chcemy jeszcze raz tyle wydać na wykończeniówkę. O ogrodzie i ogrodzeniu na razie jakoś zbyt intensywnie nie myślę Przyłącza to insza inszość - u nas też była cała batalia. Niby były bardzo blisko od działki, ale żeby je doprowadzić za sensowną cenę trzeba było bawić się w komitety itp. Koszt doprowadzenia przyłączy po działce do domu (ok. 30m) to jakieś 10 000 niestety. Poza działką - to już naprawdę różnie wygląda. Najlepiej, jak wszystko masz już u siebie na działce, nawet nie w granicy. Co do salonu na północy - znam wiele osób, którym takie rozwiązanie odpowiada. Znajomi są bardzo zadowoleni z "połnocnego" ogrodu... Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ja właśnie przeglądam działki . babka mi przysłała plany. wiesz co, podobają nam się : działka ok 1700 m i dwie ok 850 i 900 ta 1700 m jest długa i wąska szer 20 m i do drogi główej ok 100m gdzie są mediate 850 i 900 też są wąskie ale lezą już 40 m od drogi z mediami zaznaczam że ta 1700 m ma drogę wewnętrzną gminną a te 850 i 900 lezą przy wewnętrznej drodze wynikającej z podziału czy to jest ważne? chodzi mi o droge wewnętrzną ? obie są ślepe. i czy ta odległość w doprowadzeniu mediów to duzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 chodzi mi o odelgłość od granicy działki do drogi z mediamijedna 100 m dwie pozostałe 40 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 a i jeszcze jedno pytanie . liczysz 2000 /m powierzni całkowitej czy mieszkalnej , czy doliczasz np garaz ? i czy liczysz tu wszelkie instalacje +piec? czy liczysz pozwolenia,. przyłącza? czy ogólnie podzieliliscie wszystkie koszta /metry ? Ale zadaje głupie pytania co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 a sorka napisałaś o przyłączach. Masz rację najlepiej mieć w działce. Ale nie ma takich działek . Jak są to cena uuuuu albo coś jest nie tak. Wiesz znaleźlismy faceta który podzielił działki i doprowadza wszytkie media na działki. I bardzo nam się podobały . potem okazało się że ma tam iść droga szybkiego ruchu w odl 150 m A cena była super i w tej samej okolicy w której te znaleźlismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 19.10.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Cześć!Co do wyboru działki poradzić mogę tylko jedno:jesli działka jest szeroka, to wjazd mozna zrobić z boku i wtedy ta połudnowa lokalizacja frontu nie przeszkadza. Teraz dużo osób decyduje sie na tarasy od wschodu, żeby nie przebywać w lecie w klimatach tropikalnych. Jesli cena porównywalna i media równie blisko rozważyłabym tą połudnową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ale ona jest wąska, ma zaledwie 20 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 2000/m liczyłam za powierzchnię mieszkalną (bez garażu). Tak to mniej więcej wychodzi. W końcu w garażu nie masz jakiegoś szalonego wyposażenia Koszt o którym pisałam to u nas powinno być wszystko - z instalacjami, przyłączami itp. Działki uzbrojone są, tylko drogie albo szybciutko znikają... A z tych nieuzbrojonych trzeba wybrać taką, którą można uzbroić (trzeba to bardzo dokładnie sprawdzić przed zakupem) i nie stracić strasznej kasy Zdarza się, że media są dosłownie na wyciągnięcie ręki, a nie można ich doprowadzić, bo wymagałoby to np wykopków na gruncie sąsiada. I klops wtedy... Co do dróg - przebieg planowanych inwestycji drogowych znałam swego czasu lepiej od agentów nieruchomości (szczerze mówiąc bardzo nieruchawy z nich naród ) Fajne czasy przed Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ale ona jest wąska, ma zaledwie 20 m Na 20m wiele domków można zmieścić. Nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryfik 19.10.2005 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Wiesz co na drogach zjadłem zęby bo nikt nic nie wie i wiedziałem więcej od urzędników z gminy. Miała przez Halinów iść wschodnia obwodnica warszawy , ale idzie 3 km dalej . W każdym razie zarezerwowany jest pas . jak nie obwodnica to droga krajowa , która kiedyś powstanie, bo korytarz jest zarezerwowany od 15 lat . I wiesz są drogi: autostrady, krajowe, powiatowe, gminne haha. I te 4 urzędy są jakby z księzyca w Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad nawet nie mają telefonów do tzn Dróg Krajowych i vice versa. Tak działa nasza cała piekna Polska . Miała iśc autostrada, nie będzie. Będzie droga krajowa. Kiedy? Nikt nie wie. Za dwa lata ? Za dwadzieścia? Rozumiem, że nie ma pieniędzy, że nie wiedzą . Ale żeby nie mieli telefonów do siebie? hahaha paranoja . Bo teraz to przeszło z jednego urzedu do drugiego . I facet jeden biedny kupił tam działkę . Nic nie budował . Dowiedział się że obwodnicy nie będzie . No to dawaj budujem . Fundamenty teraz buduje. A ja się pytam, a Pan wie co tu będzie? A on. A co? No kiedyś droga krajowa. Co Pan gada. Najwyżej może być dróżka taka jak ta oooo i pokazuje na ścieżkę leśną . takie mają pojęcie ludzie. A to od jego działki 20 m do granicy tej drogi. Fajnie co? My mieliśmy podobny problem bo mamy działkę po rodzinie na południu wawy . I tam będzie przebiegać obw południowa. Przez 15 lat nic się nie działo . Nie dawali pozwoleń na budowę . I teraz się okazuje że będzie 6 pasów, a nie 8 i działki nie zabiorą , a będzie przy samej autostradzie. A lokalizacja super , tylko 13 km do centrum. I tym sposobem szukam z innej strony i coraz dalej Ale już uważam na obwodnice , które będą naookoło wawy Trzeba je omijać z daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.10.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 gryfik, a gdzie ma być ta obwodnica na płd od Warszawy, bo ja tam mieszkam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts