Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Załóżmy , że już wybudujemy dom w stanie surowym (zaczynamy na wiosnę) . Od czego ruszyć dalej w jakiej kolejności poustawiać majstrów mamy mętlik. Czy już teraz zanim zaczniemy budowę dobrym pomysłem byłoby spotkać się z projektantem wnętrz, żeby dom dopasować do wnętrza a nie stawić chatę a potem zobaczyć jak to się poustawia. Co o tym myślicie prosimy o rady. Szczególnie zależy nam na radach dotyczących kolejności majstrów. Dzięki
https://forum.murator.pl/topic/42362-stan-surowy-i-co-dalej/

poszukaju na forum, gdzies były tutaj harmonogramy prac.

Ja planuje tak - do końca października kończe dach , wstawiam okna i drzwi , przez zimę zrobię instajacje wewnętrzne , na wiosnę tynki , wylewki , ocieplenie budynku i później wykończeniówka.

Jedyne co moge narazie doradzić, to żeby rzeczy typu okna i drzwi zamawiać z wyprzedzeniem, na okna kazali czekać 5 tygodni , na drzwi 8 tygodni, jakby się tego nie zaplanowało wcześniej to 2 miesiące czekania.

https://forum.murator.pl/topic/42362-stan-surowy-i-co-dalej/#findComment-861580

Czy już teraz zanim zaczniemy budowę dobrym pomysłem byłoby spotkać się z projektantem wnętrz, żeby dom dopasować do wnętrza a nie stawić chatę a potem zobaczyć jak to się poustawia.

Po pierwsze, o aranżacji pomieszczeń należy myśleć już na etapie wyboru projektu! To była pierwsza rada, której udzielił nam z żoną wuj architekt. Byliśmy zdziwieni, ale teraz doceniamy jej wagę. Mamy np. nowy regał i z pewnością zabierzemy go ze sobą - musi być na niego miejsce. Albo czy przypadkiem kominek nie został przewidziany w miejscu gdzie dużo się będzie chodzić. Było o tym na Forum, również się wypowiadałem (możecie skorzystać z opcji "zobacz wszystkie posty autora").

Jeżeli chodzi o kolejność prac wykończeniowych to polecem numer archiwalny Muratora, bodajże z września 2003. Jest tam propozycja 22 kroków. Ta nieco ogólna sekwencja jest również zamieszczona w najnowszym numerze specjalnym, który poświęcony jest właśnie wykańczaniu domu i ukazał się na początku października. Nie jest bardzo precyzyjna, ale moim zdaneim każdemu kto już postawił stan surowy wystarczy. A jeżeli jeszcze macie jakieś doświadczenia remontowe, to z pewnością sobie poradzicie.

Powodzenia. Maciek

https://forum.murator.pl/topic/42362-stan-surowy-i-co-dalej/#findComment-861848