Piskoor 18.10.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 WitamPrzeczytałem już wszystkie wątki o piecach i ciagle brak jak dla mnie jasności. Mam w moim przyszłym domku stosunkowo wąską kotłownię... tak na oko 110 cm. miejsce na kocioł jest zaraz przy wejściu.Kuchnia i łazienka dolna sa zaraz za ścianą z kotłem.. odległości może max 3-4 m. Górna łazienka jest nad kotłownią..myślę że odległosci to 3 - 6 mCyrkulacji nie ma.. bo......zapomniałem i nawet o tym nie wiedziałemi teraz pytanieczy lepiej kupić dwufunkcyjny ze zintegrowanym zasobnikiem na dajmy na to 50 litrów ( Vitopend 222) lub Eurostar Acu Hitczy kondensacyjny Miejsca w kotłowni na jednofunkcyjny + zasobnik 120 l brak i drugie pytanie. Co się dzieje jeśli mając zasobnik 120 l w kotle jednofunkcyjnym zużyję całą wodę do np. napełnienia wanny. Czy wtedy jest ona dogrzewana na bierząco czy musze czekać aż się zasobnik napełni.. Bo jak rozumiem przy dwufunkcyjnym w momencie opróżnienia tego małego zasobnika ( co chyba i tak na krótki poranny prysznic styknie ) woda jest dogrzewana na bierząco Jak rozumiem kotły kondensacyjne też mogą być dwufunkcyjne.. ale czy jest jakiś z wbudowanym zasobnikiem na np. 50 l. po prostu chodzi mi o to aby do zmywania np dwóch talerzy albo umycia zębów nie włączał się od razu cały piec... pomóżcie laikowi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42371-kondensat-czy-dwfunkcyjny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.10.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Jest dostępny bardzo dobry kocioł kondensacyjny, dwufunkcyjny wiszący z zasobnikiem 54l. Jest to Zeus Victrix firmy Immergas. W kotle dwufunkcyjnym z niewielkim zasobnikiem oprócz kilku początkowych minut woda jest ogrzewana przepływowo. Dlatego musi on mieć odpowiednią moc dla c.w.u., zazwyczaj 24kW. Kotły jednofunkcyjne dobiera się z reguły tak aby ich moc wystarczała na potrzeby c.o. Zazwyczaj jest ona znacznie mniejsza niż na potrzeby c.w.u.Wodę użytkową gromadzi się i ogrzewa w osobnym zasobniku.Ponieważ zasobniki te mają większą pojemność (120, 150, 200l) podgrzanie znajdującej się w nich wody przez kocioł o niewielkiej mocy np.13 kW trwa kilkadziesiąt minut. Słaby kocioł nie jest w stanie na bierząco podgrzewać wody przepływającej przez zasobnik.Obecnie są dostępne urządzenia z zasobnikiem warstwowym, z którego ciepłą wodę można pobierać już po kilku minutach grzania ale są to urządzenia stojące i dość duże. W Twoim przypadku rozwiązaniem jest właśnie Zeus Victrix. Zwróć uwagę na możliwość podłączenia cyrkulacji wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42371-kondensat-czy-dwfunkcyjny/#findComment-861253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts