Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeszcze raz o....

henzo

Recommended Posts

wentylacji. Dwa kominy 1-szy to dwa kanały went. i jeden dymowy, ustawiony centralnie w budynku, wyprowadzony ponad kalenicę. Wentylacyjne i dymowy działają OK. 2-gi komin w łazience to dwa kanały went. od parteru, trzeci kanał spalinowy z wkładem od poddasza. Całośc wyprowadzona poniżej kalenicy, ale 1m w poziomie od połaci. Obydwa kanały wentylacyjne mają "cofkę", ale ten spalinowy ma ciąg dobry.

I gdzie przyczyna?

To normalne. Kanał spalinowy wywala spaliny na zewnątrz, to musi coś wlecieć do wewnątrz. Jak masz wszystko mocno szczelne, to którędy ma wejść powietrze do spalania? Przez kanał wentylacyjny. Porównaj przekrój nawiewu pod kominek i przekrój komina spalinowego. Pewnie ten drugi ma 4 razy taki przekrój.

jareko napisał:
nic dodac nic ujac do wypowiedzi Janussza

Bilans musi wyjsc na zero - w takiej sytuacji kanaly wentylacyjne dzialaja jak nawiewne

U siebie musialem kilka po prostu zakleic by "cofki" nie bylo i wszystko dzialalo jak trza ;)

To czemu "cofka" występuje tylko w kanałach łazienkowych, a w kanałach przy kominie jest OK.

Dalej, zatkałem oba kanały przy kominie cofka była nadal.

Czemu cofka jest tylko w kanałach wentyl. a brak jej w spalinowym, przy tych samych co mają cofkę.

Może jest tu kłopot z wyprowadzeniem komina? Miałem taki kłopot kiedy okazało sie że dach jest 2+2 spadowy.Jeden dwuspadowy łączył sie z drugim dwuspadowym prostopadle po środku.I właśnie ten drobiazg powodował czasami zakłocenia ciągu.Jeśli piszesz ,że jest drugi komin wentylacyjny z łazienek - to najwyraźniej tu jest jakaś przyczyna.

Mały napisał:
Może jest tu kłopot z wyprowadzeniem komina? Miałem taki kłopot kiedy okazało sie że dach jest 2+2 spadowy.Jeden dwuspadowy łączył sie z drugim dwuspadowym prostopadle po środku.I właśnie ten drobiazg powodował czasami zakłocenia ciągu.Jeśli piszesz ,że jest drugi komin wentylacyjny z łazienek - to najwyraźniej tu jest jakaś przyczyna.

To może byc jakiś trop - dach co prawda jest dwuspadowy, ale ten komin z cofką jest niższy od tego prawidłowo działającego. I tak myślę o

- zatkaniu na wylocie otworów bocznych i zrobieniu wyprowadzenie pionowo do góry

- podnieśc komin do góry, na wysokośc tego dobrze działającego.