kusy 27.12.2002 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2002 Fachowcy pomóżcie ! Mam problem z zaszronioną folią paroprzepuszczalną , mimo zachowania wszelkich prawideł w układaniu wełny z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej między wełną a folią od strony północnej zauważyłem podczas ostatnich mrozów że folia paroprzepuszczalna jest oszroniona a co za tym idzie wełna jest mokra !Od strony południowej jest ok!Gdzie popełniłem błąd ! proszę powiedzcie co robić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2002 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Też to zjawisko zaobserwowalem u siebie w domu.Czy ktos moze to logicznie wyjasnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.12.2002 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 A daliście folię paroszczelną od strony pomieszczeń? Z tego co napisaliście to jest tak:stopień nasycenia parą wodną powietrza zależy ściśle do temperatury im wyższa tym więcej pary przyjmuje. Po przejściu z ciepłego pomieszczenia do chłodnej przestrzeni pod pokryciem dachowym para wodna zaczyna się kondensować no i się oszrania. Jedyna rada to zmnieszenie strumienia pary wodnej z pomieszczeń. Polecam artykuł na stronie ITB (http://www.itb.pl - poradnictwo - "stan wilgotnościowy przeród budowlanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzops 02.01.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Ja zrobilem tak, na skosach ulozylem 15 cm welny min. potem folia paroprzepuszczalna na calej pow dachu i pokrylem blachodachowką.Po ostatnich mrozach bylem na budowie i po wizycie na strychu od strony polnocnej folia jest cala oszroniona.Dodam ze jeszcze nie rozcinalem jej pod kalenicą.Chcialbym rowniez ocieplic do samej gory dach welna i wykonczyc to plytami z regipsu i urzadzic na strychu pomieszczenie np. do gry w tenisa stolowego , ale teraz nie wiem jak sie za to zabrac. Moze ktos mi poradzi i wyjasni te kwestie. Zaznaczyc musze ze w sprawach budowlanych jestem "zielony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusy 02.01.2003 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Dzięki Władku za podpowiedź !Skorzystałem z twojej rady i odwiedziłem stronę "itb",przyznam że wiele mi wyjaśnił przeczytany artykuł ,ale nie tak do końca , bo dalej zostaje kwestia dlaczego odpółnocnej strony jest szron a od południowej nie ma go .Folię paroprzepuszczalną i paroizolację na pewno mam poprawnie ułożoną ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 03.01.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Sądzę,że od strony południowej słońce osusza i eliminuje nadmiar wilgoci, zaś północ zawsze jest bardziej wilgotna -nigdy słońce się nie opiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 03.01.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Dokładnie. Powietrze ma wyższą temp. pod pokryciem od strony południowej, a co za tym idzie ma większą "pojemność" pary wodnej, i zdąży pewinie się wydostać z tą parą z pod pokrycia zanim temperatura spadnie w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusy 06.01.2003 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 No dobrze jest przyczyna , ale co zrobić teraz z mokrą wełną ,suszyć ! i co zrobić aby się więcej to zjawisko nie powtarzało . Pozdrawiam Christof ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 06.01.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Paroprzepuszczalność paroprzepuszczalności nie jest równa. Na dach powinna być układana folia wysokoparoprzepuszczalna dobrej firmy. Nie ma potrzeby wtedy zostawiania nawet szczeliny wentylacyjnej i wszystko powinno bez problemów odparować. Jest to szczególnie ważne w przypadku poddasza użytkowego, gdzie docieplony jest dach. W lepszej sytuacji jest poddasze nieużytkowe.Doraźne suszenie wełny nic nie da sytuacja z pewnością się powtórzy. Moim zdaniem doraźnie mogłoby pomóc poprawienie wentylacji dachu a jeżeli to nie pomoże konieczna może się stać niestety wymiana folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.01.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 od strony pomieszczenia powinna byc folia ktora nioe pozwala na migracje pary w kierunku poddasza (zalatwia to wentylacja). od strony pokrycia folia wysokoparoprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 06.01.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 słyszałam, że pewni artyści ( fachowcy artyści ), zaczeli komuś swego czasu układać folię stroną lewą na prawo ...Ale rozumiem, że jest OK, bo może ewentualnie to jest przyczyną. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts