Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddaszy

kusy

Recommended Posts

Fachowcy pomóżcie !

Mam problem z zaszronioną folią paroprzepuszczalną , mimo

zachowania wszelkich prawideł w układaniu wełny z zachowaniem

szczeliny wentylacyjnej między wełną a folią od strony

północnej zauważyłem podczas ostatnich mrozów że folia

paroprzepuszczalna jest oszroniona a co za tym idzie wełna

jest mokra !Od strony południowej jest ok!

Gdzie popełniłem błąd ! proszę powiedzcie co robić !

A daliście folię paroszczelną od strony pomieszczeń?

Z tego co napisaliście to jest tak:

stopień nasycenia parą wodną powietrza zależy ściśle do temperatury im wyższa tym więcej pary przyjmuje. Po przejściu z ciepłego pomieszczenia do chłodnej przestrzeni pod pokryciem dachowym para wodna zaczyna się kondensować no i się oszrania. Jedyna rada to zmnieszenie strumienia pary wodnej z pomieszczeń.

Polecam artykuł na stronie ITB (http://www.itb.pl - poradnictwo - "stan wilgotnościowy przeród budowlanych"

Ja zrobilem tak, na skosach ulozylem 15 cm welny min. potem folia paroprzepuszczalna na calej pow dachu i pokrylem blachodachowką.Po ostatnich mrozach bylem na budowie i po wizycie na strychu od strony polnocnej folia jest cala oszroniona.Dodam ze jeszcze nie rozcinalem jej pod kalenicą.Chcialbym rowniez ocieplic do samej gory dach welna i wykonczyc to plytami z regipsu i urzadzic na strychu pomieszczenie np. do gry w tenisa stolowego , ale teraz nie wiem jak sie za to zabrac. Moze ktos mi poradzi i wyjasni te kwestie. Zaznaczyc musze ze w sprawach budowlanych jestem "zielony"

Dzięki Władku za podpowiedź !

Skorzystałem z twojej rady i odwiedziłem stronę "itb",

przyznam że wiele mi wyjaśnił przeczytany artykuł ,

ale nie tak do końca , bo dalej zostaje kwestia dlaczego od

północnej strony jest szron a od południowej nie ma go .

Folię paroprzepuszczalną i paroizolację na pewno mam

poprawnie ułożoną !

pozdrawiam

Paroprzepuszczalność paroprzepuszczalności nie jest równa. Na dach powinna być układana folia wysokoparoprzepuszczalna dobrej firmy. Nie ma potrzeby wtedy zostawiania nawet szczeliny wentylacyjnej i wszystko powinno bez problemów odparować. Jest to szczególnie ważne w przypadku poddasza użytkowego, gdzie docieplony jest dach. W lepszej sytuacji jest poddasze nieużytkowe.Doraźne suszenie wełny nic nie da sytuacja z pewnością się powtórzy. Moim zdaniem doraźnie mogłoby pomóc poprawienie wentylacji dachu a jeżeli to nie pomoże konieczna może się stać niestety wymiana folii.