hanka55 28.06.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Też się zastanawiam czy nie jest to najlepsze wyjście dla młodych roslin. Kupiłam jednoroczne szczepy na cieniuuutkich podkładkach i obawiam się , że jak przyjdzie -30C to nawet rura z pianki może nie pomóc. Są w doniczkach, bo musze sie upewnić co do koloru kwiatów. Między karteczką a realem...różnie bywa Więc dla takich młodziaków chyba piwnica będzie najbezpieczniejszym wyjściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.06.2006 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Hanka Twój sposób jest kapitalny. Chyba w tym roku go wypróbuję.Może jeszcze trzeba by zrobic kopczyk z kory przy ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 06.07.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Kiedyś moje pienne róże późną jesienią naginałem (ostrożnie) i koronkę przykopywałem w ziemi. Sposób ten był bardzo skuteczny.Ostatnimi laty robiłem chochoły ew. hochoły. Niestety ostatniej zimy ten sposób się nie sprawdził. Wszystkie pienne pomarzły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 07.07.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ja moje przykrywam agrowłókniną i wytrzymują w ok. 90% stanu. A zaznaczam, że mam na działce róże szklarniowe 'red Berlin'.http://img489.imageshack.us/img489/3209/r380anarabata6hm.jpgoczywiście najlepiej jak przykryje je całkowicie śnieg (na całą zimę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 07.07.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Witam,Hanko a jak takie cos mozna ochronic:http://img206.imageshack.us/img206/1276/hpim14021iq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.07.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ło Jezusie! Jakież to piękne ekspozycje!!!! Czy mam uwierzyć, że to zdjęcie z Polski i że krzewy nie są ogołocone przez " uwielbiające kwiatki z cudzej rabatki, spacerowiczki"? W Rabce, po zakwitnięciu, damascenka przy płocie od chodnika, miała kwiaty tylko parę godzin. Zostały same połamane, pouruwane strzępy gałązek....Jedną babę przydybałam znienacka, kucałam za krzakiem i pieliłam, aż tu nagle słyszę odgłos tarmoszenia gałęzi, wstaję i jak nie ryknę....:"Jakim prawem kradnie mi Pani kwiaty?!!!!!" Pewnie słychać było ten ryk w Wawie A kobieta, i owszem speszona ( chyba nagłym wyskoczeniem Hanki, niczym Filipa z konopii, zaczęła purpurowo, a pokretnie tłumaczyć, że skoro róże wychodzą za drewniane sztachety, to pewnie po to, by je przechodnie zrywali. Hmmm...palcem jej pokazałam , że krawężnik chodnika zaczyna się 30 cm za płotem i róze wiszą nad prywatną posesją. A teraz meritum.., czyli proponowana osłona Twych róż. = Albo dubeltowy płot z ukosnie postawionych mat słomianych( budowlanych) przeciętych na pół ( 30zł/szt dł.3m, szer.2,5metra, dostępne w hurtowniach budowlanych), umocowane drutem do płotu, a dół róż okopczykować ziemią Ta metoda jest dobra, bo maty są wieloletniego użytku, a rozpięcie ich i demontaż- szybkie i niekłopotliwe! = albo karton na każdy krzak, a do środka suche liście, na górę zaś kawałek folii ( ja daję stretchową, bo sama się trzyma), by topniejący śnieg nie rozmiękczył kartonu , a woda nie dostała się do środka. Pozostałe po zimie wypełnienie ( u mnie liście dębowe) na wiosnę rozgrabiam pod różami i jest gotowa wyściółka=liściówka o kwaśnym ph. A Ty Marku, w jaki sposób je zabezpieczałeś do tej pory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 08.07.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Przecież na zdjęciu Mark S to nie są róże pienne (sztamowe) lecz krzaczaste, nawet chyba nie pnące. W związku z tym zabezpieczamy je jak róże krzaczaste bez stosowania żadnych „wynalazków" . Roman1591 pisze: ...pienne róże późną jesienią naginałem (ostrożnie) i koronkę przykopywałem w ziemi. Sposób ten był bardzo skuteczny. To jest dobry sposób. Starsze rośliny trudniej jest przygiąć do ziemi i stosuje się przyciecię łopatą korzeni z jednej strony (odrosną do następnego zimowania ). Dobrym sposobem jest wysadzanie róż piennych w donicach a na zimę przewracamy je gdześ w wolnej części ogrodu (np. tam gdzie rosły warzywa) i calość przysypujemy ziemią. Wiosną odkrywamy, stawiamy, przycinamy i cieszymy sie, że nie zmarzły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.07.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Problem w tym, że nawet krzaczaste często wymarzają aż do granicy kopczyka. A na wiosnę zamiast szybko skupić się na torzeniu pąków, róże zaczynają " odbijać" od ziemi i kwiaty ( w Rabce) pojawiają się dopiero teraz, w lipcu. Oczywiście, masz rację Pinusie, jeśli chodzi o prowadzenie róż krzaczastych . Ale..z doświadczenia " osłonowego" powiem, że moja matka, różana hobbystka z czasów Gomółki , zawsze osłaniała co cenniejsze importowane okazy krzaczastych i np. Sutters Goldy, miały u nas 2 metry wysokości i tyle samo szerokości. A kwiatów...setki! A przecież nie jest to róża parkowa! I do tej pory, mimo już swego doświadczenia, uważam tę odmianę za najpiękniejszą z róż. Fenomenalny zapach, feria barw - od złota, przez żółcienie i pomarańcze, elegancka forma kwiatu i wyprostowane łodygi... Matczyne krzewy Sutters Golda, były w całości osłaniane - rosły i kwitły wspaniale. W moim domu, przez pierwsze lata nie osłaniałam, tylko kopczykowałam. I mam - niskie , do wysokości 1 -1,5 metra krzewy o nieciekawym pokroju, które co roku budują koronę...bo przemarzają, aż do granicy kopczyka. Więc teraz już będę osłaniała, bo szkoda mojej pracy przy sadzeniu, gdy zamiast kwietnej bomby , mam mieć mały krzaczek z późnymi różyczkami. Zresztą... Sami zobaczcie JAK INACZEJ wyglądają róże w Polsce i te same odmiany np. w Anglii, gdzie zimy nie robią takich szkód mrozowych , jak u nas... Ale przecież każdy ogrodnik, ma wybór i zrobi tak jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 08.07.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Ale przecież każdy ogrodnik, ma wybór i zrobi tak jak chce Oczywiście, oczywiście.... Ja napisałem tylko w formie rady a nie dyrektywy i tak proszę to traktować. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 08.07.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Witam,Odpowiadam jak potrafie...Roze na zdjeciu sa kupione jako pnace i o ile mnie pamiec nie myli byly tu juz eksponowane jako pnace i nikt tego nie kwestionowal?Chyba ze sie myle(jak znajde nalepke z roz to opisze).Odnosnie zabezpieczania na zime to robilismy tak jak wszyscy tzn duzy kopczyk z ziemi i kory sosnowej tak wysoko jak sie dalo.. teraz ta zima dala w kosc ale po wycieciu martwych czesci roze odzywaja powoli...zdejcia moge zalaczyc za jakis czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.07.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Ha, skąd ja znam ten ból? Te wymarznięte pędy, zapowiadające zamiast krzewu, krzaczątko...Dlatego najwygodniejsze będą maty słomiane ( nie wilkinowe, tylko właśnie słomiane!) rozciągnięte przed i za różami, spięte na górze drutem, tak by tworzyły namiot. Słoma to rurki, a w nich powietrze nagrzewające się od słońca i naturalna izolacja, woda po nich spływa, śnieg się nie przykleja, a spokojnie posłużą i 5 -10 lat. Jak nie dostaniecie mat, to dobrze posłużą także grube kartony meblowe, albo ze sklepu RTV, także ustawione na kształt namiotu. Byle tylko dać na górę pas folii, żeby woda spływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 09.07.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Witam,Moje roze to: Roza pnaca PAUL'S SCARLET CLIMBER z firmy Rosanex 64-420 Kwilcz-Miłostowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 12.07.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Witam,A tak przy okazji jak czesto podlewacie roze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.07.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Teraz , w upały, codziennie wieczorem ok.18-tej, by zdążyły podeschnąć przed nocą. Róże lubią wilgotne podłoże i "gorącą głowę", więc gdy są extremalne upały, a ziemia sucha- mdleją okropnie. U nas, słońce spaliło WSZYSTKIE mięciutkie pędy, a brzegi płatków kwiatowych są dosłownie zasuszone, jak jesienne liście.... Pamiętaj tylko, że róże nie znoszą pryskania koron !!! Łąpią wtedy wszystkie grzybowe paskudztwa. Najwygodniej jest je podlewać nisko, przy samej bryle korzeniowej, lancą.( Taki spryskiwacz na dłuuuugim pręcie, coś ok.55zł w Obi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.07.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Teraz , w upały, codziennie wieczorem ok.18-tej, by zdążyły podeschnąć przed nocą. Róże lubią wilgotne podłoże i "gorącą głowę", więc gdy są extremalne upały, a ziemia sucha- mdleją okropnie. U nas, słońce spaliło WSZYSTKIE mięciutkie pędy, a brzegi płatków kwiatowych są dosłownie zasuszone, jak jesienne liście.... Pamiętaj tylko, że róże nie znoszą pryskania koron !!! Łąpią wtedy wszystkie grzybowe paskudztwa. Najwygodniej jest je podlewać nisko, przy samej bryle korzeniowej, lancą.( Taki spryskiwacz na dłuuuugim pręcie, coś ok.55zł w Obi) A to pierwsze kwitnienie Rumby... http://images4.fotosik.pl/65/a43218e5d32b19e6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 13.07.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Witam, Hanka to dalem ciala z tym podlewaniem,bo wlasnie wstepnie je spryskalem z gory woda a dopiero pozniej podlewalem... W sobote poloze na calosci roz i nawierce wezyk i tak bede podlewac... Tak mam z winobluszczem i tujami i woda idzie tam gdzie ma isc... PS: Zdjecia winobluszcza dzis zrobie i ocenisz co to sie zrobilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.08.2006 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 "Odgrzewam" topik. W tym roku winogrona odbiły i zaowocowały po raz pierwszy. Wprawdzie do 5 metrów im daleko, ale 1,50 to już mają. Pną się po pergolce - czy znowu przemarzną totalnie zimą ? Jak mocno je ciąć na wiosnę przyszłego roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.08.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 "Odgrzewam" topik. W tym roku winogrona odbiły i zaowocowały po raz pierwszy. Wprawdzie do 5 metrów im daleko, ale 1,50 to już mają. Pną się po pergolce - czy znowu przemarzną totalnie zimą ? Jak mocno je ciąć na wiosnę przyszłego roku ? Tomku winogrona zawsze trochę przemarzają. Ale to najszybciej rosnąca roślina więc nie ma obaw. Wystarczy jak zabezpieczysz przy korzeniach. Są co prawda ludzie którzy zabezpieczają całe winogrona nawet na pergolach a nawet je zdejmują i zabezpieczają na gruncie, ale ja jestem zbyt leniwa i nie polecam tego zwłaszcza że i tak potem wiosną winogrona mocno tnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.08.2006 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 wiosną winogrona mocno tnę. No dobrze, ale co to znaczy "mocno" ? Pędy mają po półtora metra - na wiosnę ciąć w połowie ? w 1/4 ? w 3/4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.08.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 wiosną winogrona mocno tnę. No dobrze, ale co to znaczy "mocno" ? Pędy mają po półtora metra - na wiosnę ciąć w połowie ? w 1/4 ? w 3/4 ? Ja na pędzie zostawiam 3-4 oczka (tj. pąki) resztę wycinam. Na krzaku z kolei zostawiam 4 pędy. Wtedy winogrona dorodne i pełne kistki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts