Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka rura dymowa do kominka?

plzws

Recommended Posts

Rura komina powinna być większa od rury wylotowej kominka, takie są zalecenia producentów kominków. KOminek fi=160 to komin fi=200 itd.

OK to rozumiem.

Zrobię u siebie redukcję na fi 180.

Interesuje mnie bardziej info spiro czy rura klasyczna.

Co lepsze?

Skoro producent wkładu przewidział otwór fi 200, to jego dławienie redukcją fi 180 nie ma najmniejszego sensu.

Rura komina powinna być większa od rury wylotowej kominka, takie są zalecenia producentów kominków. KOminek fi=160 to komin fi=200 itd.

OK to rozumiem.

Zrobię u siebie redukcję na fi 180.

Interesuje mnie bardziej info spiro czy rura klasyczna.

Co lepsze?

Skoro producent wkładu przewidział otwór fi 200, to jego dławienie redukcją fi 180 nie ma najmniejszego sensu.

Wszyscy kominkarze, z którymi rozmawiałem stosują rurę spiro do połączenia wkładu z kominem.

Napewno wygodniej operować rurą elastyczną niż sztywnymi połączeniami.

Wkład, który kupiłem ma średnicę wylotu dymu 200 mm.

W dokumentacji technicznej producent podał minimalną średnicę komina 180 mm i wysokość 4 m.

Więc chyba można zredukować o "jedno oczko".

... Wszyscy kominkarze, z którymi rozmawiałem stosują rurę spiro do połączenia wkładu z kominem.

Napewno wygodniej operować rurą elastyczną niż sztywnymi połączeniami.

Wkład, który kupiłem ma średnicę wylotu dymu 200 mm.

W dokumentacji technicznej producent podał minimalną średnicę komina 180 mm i wysokość 4 m.

Więc chyba można zredukować o "jedno oczko".

Można zredukować tylko, po co?

Jakiej firmy masz wkład?

Co do "spiro", do podłączenia wkładu do komina, to musi to być oczywiście specjalna rura z atestem, przeznaczona do urządzeń opalanych paliwem stałym.

Mam takową zainstalowaną w moim kominku. Jedyna uwaga, jaką mogę zgłosić, to taka, że słychać jej "pracę" wynikającą z rozszerzalności cieplnej. Takie niezbyt głośne trzaski.

uważaj z podpięciem rury spalinowej do kominka .zwróć uwagę aby rura spalinowa wchodziła do wkładu do środka króćca a nie na zewnątrz.zapobiegnie to sytuacji jaka ma miejsce w przykładzie na ;http://kominek.info.pl/forum/viewtopic.php?t=97.podczas spalania drewna też wytwarza sie kwaśny kondensat który wydrąży szczelinę w uszczelnieniu rury i bedzie opływał wkład kominkowy.objawia się to smrodem sadzy.podpięcie :rura do środka zapobiegnie temu

uważaj z podpięciem rury spalinowej do kominka .zwróć uwagę aby rura spalinowa wchodziła do wkładu do środka króćca a nie na zewnątrz.zapobiegnie to sytuacji jaka ma miejsce w przykładzie na ;http://kominek.info.pl/forum/viewtopic.php?t=97.podczas spalania drewna też wytwarza sie kwaśny kondensat który wydrąży szczelinę w uszczelnieniu rury i bedzie opływał wkład kominkowy.objawia się to smrodem sadzy.podpięcie :rura do środka zapobiegnie temu

Dzięki to naprawdę cenna rada.

Atest musi byc na paliwa stałe.... jest rura spiro [ z kwasówki ]posiadajaca taki atest . My zawsze stosujemy rury "sztywne" sposób podłaczenia dobieramy wg wymagan producenta danego wkładu i... wymagań dozoru kominiarskiego w danym regionie. System polecany przez Tarnave ma wielu przeciwników i mielismy problemy z odbiorem kominiarskim. Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Zajrzałem pod podany adres.

Mam francuski wkład SUPRA Tertio 76.

W zwiazku z tym pytanie.

Czy jest dostępny jakiś element pośredni (tuleja, pierścień) pozwalający rurę spiro włożyć do środka króćca wylotowego?