1cacek 19.10.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Jakie powinno byc cisnienie w instalacji wodnej domu po wodomierzu, aktualnie mam kolo 5 bar i zmienia sie w zaleznosci od obciazenia. Wydaje mi sie ze powinienem zalozyc reduktor cisnienia. Gdzie go zainstalowac, aktualnie po wodomierzu mam filtr osadnikowy a potem magnetyzer. Wydaje mi sie ze po wodomierzu powinen byc pierwszy magnetyzer potem filtr osadnikowy a za nim reduktor cisnienia czy tez reduktor powinen byc przed filtrem? Prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 19.10.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ogranicz ciśnienie zaworem bezpieczeństwa do 3 bar. Zawór bezpieczeństwa zabuduj po filtrach , magnetyzerach i co tam masz bowiem te elementy + złączki powodują też spadek ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.10.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Tak się zastanawiam, czy instalacja takowego reduktora jest konieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 19.10.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ogranicz ciśnienie zaworem bezpieczeństwa do 3 bar. Zawór bezpieczeństwa zabuduj po filtrach , magnetyzerach i co tam masz bowiem te elementy + złączki powodują też spadek ciśnienia. Wg mojej skromnej wiedzy zawór bezpieczeństwa "wywali" ciśnienie pow. 3 bar na zewnątrz instalacji. Tobie potrzebny jest reduktor na którym ustawisz np. 3 bary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 19.10.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 myślę, ze tez powinieniem zamontowac reduktor, czyli czy dobrze rozumiem....jesli zamntuję w/w reduktor. to mogę go ustawic np na 3 bary.... i można domniemać, ze zawsze bedę miał rzeczone 3 bary, no chyba, że w sieci będzie niższe??Generalnie czy mieliście przykre doświadczenia ze zbyt wysokim cisnieniem w sieci wodociągowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 19.10.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 myślę, ze tez powinieniem zamontowac reduktor, czyli czy dobrze rozumiem....jesli zamntuję w/w reduktor. to mogę go ustawic np na 3 bary.... i można domniemać, ze zawsze bedę miał rzeczone 3 bary, no chyba, że w sieci będzie niższe?? Generalnie czy mieliście przykre doświadczenia ze zbyt wysokim cisnieniem w sieci wodociągowej?? W sieci mam 4,5-5,5 bara. Po podgrzaniu wody w zasobniku ciśnienie wzrastało na tyle, że "wyrzucało " wodę przez zawór bezpieczeństwa. Zamontowałem reduktor ciśnienia. Fabrycznie nastawiony był na 4 bary, zmiejszyłem do 3,5. Teraz jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 06.12.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ogranicz ciśnienie zaworem bezpieczeństwa do 3 bar. Zawór bezpieczeństwa zabuduj po filtrach , magnetyzerach i co tam masz bowiem te elementy + złączki powodują też spadek ciśnienia. Wg mojej skromnej wiedzy zawór bezpieczeństwa "wywali" ciśnienie pow. 3 bar na zewnątrz instalacji. Tobie potrzebny jest reduktor na którym ustawisz np. 3 bary. Reduktor powinien być założony na wejściu do domu, przed filtrami. Zbyt wysokie ciśnienie na filtrach źle wpływa na ich pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.12.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ciśnienie w instalacji nie powinno przekraczać 6 bar. A jakie masz mieć to zależy od instalacji, jej oporów, wydatków w punktach poboru wody. T, że inni mają 3 bary i jest OK to nie znaczy , że i Ciebie 5 bar będzie wystarczajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.12.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 No i trzeba pamietac, że zbyt wysokie, oraz wahające się cisnienie żle wpływa na wszelkie elastyczne przewody (np przy spłuczkach). Im niższe cisnienie, tym lepiej, dlatego koniecznie reduktor i raczej nie wiecej jak 3 bary. Szczytem zapobiegliwości będzie profilaktyczna wymiana wężyków do spłuczek raz na 5 lat, co może oszczędzic przykrych i kosztownych niespodzianek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts