Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo do własności prywatnej

Gość

Recommended Posts

Jestem właścicielką działki położonej na terenie przeznaczonym pod budowę domów jednorodzinnych. Przechodzą przez nią jednak dwie linie wysokiego napięcia. Plan przestrzennego zagospodarowania terenu wytycza obszar ochronny wynoszący 20 m po obu stronach osi linii, co w moim przypadku zajmuje 80% powierzchni działki.

Chciałabym dowiedzieć się,jakie są możliwości (czy w ogóle są takie możliwości) usunięcia, przebudowy tychże linii, bądź uzyskania odszkodowania.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i zechciałby wskazać mi skuteczny sposób jego rozwiązania.

Nadmieniam, iż sprawa ta była już rozpatrywana przez Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie, który stwierdził, że pas ochronny wyznaczony w Planie jest zgodny z obowiązującymi przepisami.

Bardzo proszę o odpowiedź, jakiekolwiek sugestie na mój e-mail: [email protected] .

Marta

Masz prawo do dysponowania swoją nieruchomością ale w ograniczonym zakresie. To jest tak samo jak przy ważniejszych drogach publicznych - pas ochronny zwany liniami rozgraniczającymi do 35m od osi jezdni - gdzie określa się sposób użytkowania i zagospodarowania terenu. Według mnie małe szanse co do Twoich planów. Ja na takiej działce wziąłbym się nie za budowę, ale raczej za np. uprawę kwiatków, czy innego zielstwa. Chyba więcej z tego pożytku by było.