dziki1 19.10.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Siostra dostaje dom rodziców.Mi ma spłacić połowę.W jaki sposób ma to zrobić?Trzeba płacić za to jakiś podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 19.10.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Jeżeli rodzice żyją należy pójść do notariusza i spisać umowę darowizny ze wszystkimi zastrzeżeniami.Jeżeli nie żyją najpierw nabycie i dział spadku w sądzie,następnie notariusz.Taksy i podatki sprawdż na stronach www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki1 19.10.2005 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Rodzice żyją. Darowizna raczej odpada - 10% podatku.Najkorzystniejsza jest sprzedaż 2% podatku od czynności cyw- prawnych.Załóżmy że rodzice sprzedadzą siostrze dom. Ale jak siostra ma mi spłacić połowę. Kasę do ręki i tyle...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 19.10.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Od kazdego z rodziców mozna dostac bez podatku co roku kilkanaście tys.Niestety nie pamietam ile.Mozna corocznie zwiekszac udzialy w nieruchomości o tą kwotę.Jeśli chodzi o ciebie siostra powinna podpisac u notariusza zobowiazanie w jaki sposób będzie cię spłacać.Dodatkowym zabezpieczeniem może być hipoteka lub weksel(kilka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki1 19.10.2005 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Siostra będzie mnie spłacać.I co? ja mam tą kasę wykazywać w dochodach i zapłącić od niej 19% podatku????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.10.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Jeśli siostra dostaje dom w prezencie, a spisuje umowę sprzedaży (żeby mniejszy podatek), to chyba jedno dodatkowe oszustwo podatkowe w rodzinie (tzn. kasa do ręki i ani mru mru) nie zrobi Wam wielkiej różnicy? Sorry za sarkazm, ale tak to wygląda. Jeśli jednak chcielibyście uczciwie, to chyba najtaniej będzie podarować dom na współwłasność Tobie i siostrze a potem sądownie (ugoda sądowa) znieść tę współwłasność w ten sposób, że ona otrzymuje dom a Tobie płaci połowę wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki1 20.10.2005 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Jeszcze raz!Jak siostra będzie mi spłacać dom, ja tą kasę wykazuję w rocznym zeznaniu podatkowym i wliczając do przychodów płacę 19% a może i więcej. I nie ma innej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki1 21.10.2005 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 A może darowizna i sumować kwoty darowizny wolne od podatku.http://www.pit.pl/darowizna/index.php kwota od kogo na jaki cel9 600 zł ojca dowolny9 600 zł matki dowolny9 600 zł siostra dowolny7 200 zł szwagier dowolny9 600 zł ojca na cele budowlane9 600 zł matki na cele budowlane55 200 zł Co wy na to? - to chyba zgodne z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts