Gość 28.10.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 I jak panowie? Euro już po 4.00 zł. A na pierwszej stronie Pulsu Biznesu piszą, że trzeba się przyzwyczajać do 4.20. Ile straciliście zaciągając kredyt we frankach? ... Zaistniała sytuacja świadczy o tym, że nie można zakładać, że sytuacja gospodarczo-polityczno-finansowa w Polsce jest stabilna. Jedno zawirowanie, wystarczy dwa dni i złoty leci. Mam wrażenie, że nadal nie rozumiesz - to nie jest strata, tylko mniejszy zysk w stosunku do kredytu w PLN. Nasz zysk zamiast wynosić miesiecznie np. 200 zł to obecnie wynosi "tylko" 190 zł, a być moze zmaleje za miesiąc do "tylko" 100 zł. Mało tego - skoro CHF z powodu sytuacji politycznej poszedł do góry to bardzo dobry moment na kkredyt właśnie w CHF. W sytuacjach krytycznych (typu katastrofa w Argentynie) masz opcję przewalutowania kredytu, więc w czym problem? Podziwiam siłę perswazji bankierów (a raczej agentów) do tego by wmawiać ludziom, że kredyt w walutach obcych jest dla nich złym rozwiązaniem. Chasła typu "kredyt najleoej brać w walucie w ktorej się zarabia" są słuszne, ale wtedy kiedy nie amsz możliwości przewalutowania tego kredytu, a jeżeli masz taką możliwość (i to przeważnie za darmo) to nie widzę sensu pchania się obecnie w kredyt PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 01.11.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Euro już po 4.00 zł. A na pierwszej stronie Pulsu Biznesu piszą, że trzeba się przyzwyczajać do 4.20. Ile straciliście zaciągając kredyt we frankach? Podam Tobie przykład oparty na faktach. Mam kredyt w CHF na 30 lat i aktualne oprocentowanie wynosi 2,33%. Ktoś pisał, że w PLN oprocentowanie wynosiłoby ok. 5,8%. Zakładam wysokość kredytu 100.000zł. Mój kredyt: kapitał: 100.000zł oprocentowanie: 2,33% rata kapitałowa: 100.000zł/30lat/12mies.= ok. 278zł odsetki miesięczne: 100.000zł*2,33%/12mies.= ok. 194zł RAZEM do zapłacenia co miesiąc: 472zł Kredyt w PLN: kapitał: 100.000zł oprocentowanie: 5,80% rata kapitałowa: 100.000zł/30lat/12mies.= ok. 278zł odsetki miesięczne: 100.000zł*5,8%/12mies.= ok. 483zł RAZEM do zapłacenia co miesiąc: 761zł Jeżeli Euro wzrośnie z 4,00zł do 4,20zł czyli o 5% to rata do zapłacenia co miesiąc kredytu w CHF wyniesie 496zł. Przekonaj mnie, że na takim skoku Euro stracę względem kredytu w PLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts