agromek 19.10.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Witam, poradzcie. Co zrobic z instalacja c.o. ktora zmia przy ok -30 mi zamarza (znaczy woda). Ponoc mozna cos wpuscic w rury ale nie wiem co. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 19.10.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Dolej koncentratu takiego co się leje do chłodnic samochodowych. Napewno nic Ci już nie zamarznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 19.10.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 No popatrz. I tak sukces - mnie uczyli, że woda zamarza już poniżej 0, a co dopiero mówić o -30 Rury w otuliny włóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 19.10.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 No popatrz. I tak sukces - mnie uczyli, że woda zamarza już poniżej 0, a co dopiero mówić o -30 Rury w otuliny włóż. To zależy od ciśnienia, zasolenia i wielu innych czynników. Może AGROMEK nalał do instalacji wody morskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 19.10.2005 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 No popatrz. I tak sukces - mnie uczyli, że woda zamarza już poniżej 0, a co dopiero mówić o -30 Rury w otuliny włóż. To zależy od ciśnienia, zasolenia i wielu innych czynników. Może AGROMEK nalał do instalacji wody morskiej Zeby bylo jasno i przejrzyscie. Nie nalalem wody morskiej. Rura w otulinie juz jest. Piec chodzi i grzeje. Obieg jest. Ale przy - 30 zamarza i juz. I mysle co lac ? Naprawde Borygo ? Ten co do chlodnicy ? Rura jest z tworzywa jakas. Nie beda sie gryzly ? Jak tego nalac ? Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.10.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 TO!http://www.boryszew.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.10.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Pytanie - może głupie, ale może nie od rzeczy: Po co zamierzasz doprowadzać instalację do -30? Podłączyłeś ją do zamrażarki czy do kotła na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.10.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 No i poza tym - nie każdy płyn mozna wlać do instalacji - szukaj płynów do instalacji z takich materiałów, jak Twoja.A juz poza wszystkim: producent kotła cofa gwarancję (gdyby ci sie tak kocioł zepsuł, a monter by się zorientował, że cos było wlane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.10.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 prawie niemozliwe, bo:- jak temperatutra otoczenia spada, to kocioł powinien pracować wiekszą mocą- rury "idą" w otulinach przez pomieszczenia. Jak duza jest twoja instalacja i czy rury "lecą" w ziemi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 19.10.2005 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 prawie niemozliwe, bo: - jak temperatutra otoczenia spada, to kocioł powinien pracować wiekszą mocą - rury "idą" w otulinach przez pomieszczenia. Jak duza jest twoja instalacja i czy rury "lecą" w ziemi???? Ech ... No mam z nia problem. Bo ... Rury ida w otluinach w siaciach. Sciana to - belka sosnowa i wata ocieplajaca. Dodam ze rura idzie za wata. Odkrylem jedna rzecz ktora jeszcze musze naprawic. Widze z zewn ze pod dachem, w miejscu gdzie mi sie schodzi dach ze sciana odleciala taka klepka i widz etam wylazaca wate. czyli jest szczelinka ktoredy mroz wali. I to moze byc to miejsce ktore mi zamarza. ale pewny byc nie moge. To ze kociol pracuje to co z tego. Kociol ma czujnik na kotle a nie na gorze gdzie mi zamarza. Podejrzewam ze to moment. Kociol nie rozpozna ze pada temp tam zamarznie i kiszka. I nie ma na to sily. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 19.10.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Tak z ciekawości - gdzie jest obecnie -30 C? W Polsce ? Czy może ciepły dzień na Alasce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 19.10.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 prawie niemozliwe, bo: - jak temperatutra otoczenia spada, to kocioł powinien pracować wiekszą mocą - rury "idą" w otulinach przez pomieszczenia. Jak duza jest twoja instalacja i czy rury "lecą" w ziemi???? Ech ... No mam z nia problem. Bo ... Rury ida w otluinach w siaciach. Sciana to - belka sosnowa i wata ocieplajaca. Dodam ze rura idzie za wata. Odkrylem jedna rzecz ktora jeszcze musze naprawic. Widze z zewn ze pod dachem, w miejscu gdzie mi sie schodzi dach ze sciana odleciala taka klepka i widz etam wylazaca wate. czyli jest szczelinka ktoredy mroz wali. I to moze byc to miejsce ktore mi zamarza. ale pewny byc nie moge. To ze kociol pracuje to co z tego. Kociol ma czujnik na kotle a nie na gorze gdzie mi zamarza. Podejrzewam ze to moment. Kociol nie rozpozna ze pada temp tam zamarznie i kiszka. I nie ma na to sily. Arek Nie żebym się czepiał, ale pamietam z podreczników budowy szkieletów żeby nie puszczać wody w ścianach zewnętrznych.....bo to rzeczywiście blisko mrozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.10.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 czepiacie się podstawa to napraw to co odlatuje. No chyba, że jest taki mróz, że nie da się wyjśc na zewnątrz Do grzejników łazienkowych wlewa sie olej transformatorowy . Ale żeby cokolwiek wlać, to kocioł musiałbys wyłączyć, spuścić wodę z instalacji i dopiero wlać zamiennik. Nie dasz rady - bo w tym czasie już zamarzniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 19.10.2005 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 czepiacie się podstawa to napraw to co odlatuje. No chyba, że jest taki mróz, że nie da się wyjśc na zewnątrz Do grzejników łazienkowych wlewa sie olej transformatorowy . Ale żeby cokolwiek wlać, to kocioł musiałbys wyłączyć, spuścić wodę z instalacji i dopiero wlać zamiennik. Nie dasz rady - bo w tym czasie już zamarzniesz No wlasnie . Czepiacie sie. Ja juz mysle o tych -30 ale wole myslec teraz niz gdy juz beda. Nawet gdyby bylo to jeszcze mam kominek zeby sie dogrzac. ale fakt musze to naprawic. Czym predziej. Na dodatek dodam dla wszystkichktorych tez by ten problem keidys zlapal. Znalazlem fajne zrodlo ktore mam nadzieje rozwiaze moje problemy ... http://www.fernox.pl Jeszcze nie polecam bo sie nie dodzwonilem (pewnie poszli do domu) ale jutro bede wszystko wiedzial. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 19.10.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ja bym odradzał wlewanie jakichkolwiek borygo czy olei hydraulicznych do rur. Choćby z tego wzgledu, iż możesz stracić gwarancję na piec. Ponadto, jeśli twoja instalacja jest wykonana z tworzywa lub miedzi to wlanie jakiegokolwiek preparatu nie przeznaczonego do tego typu rur znacząco skróci ich 'żywotność'. Same wlanie czynnika z obniżoną temp. zamarzania do instalacji nie rozwiązuje wcale problemu. Lepiej naprawić fasadę, a jeśli to nie okaże się przyczyną problemu- to trzeba szukać dalej albo wezwać fachowca. Trzym się ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.10.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 takie miejsce wyziębiające instalację jest bardzo drogie w uzytkowaniu. Przydałoby się zmiana poprowadzenia rur na sciany wewnętrzne. Naprawa desek obiciowych - niezbedna. Popraw przy okazji izolację termiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.10.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Nie wolno wlewać do instalacji c.o. oleju. Grozi to wybuchem. I proszę nie sugerować się tym, że do elektrycznych grzejników jest wlewany olej. To inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.10.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Płyn do instalacji nazywa sie ergolid a (chyba) i niezbyt łatwo go dostać....choroba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.10.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Ten wątek to jakaś podpucha. Zawsze jest gdzieś temperatura powyżej zera. Woda krąży w instalacji..... Podpucha jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.10.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mi też zamarza, ale dopiero przy -60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts