Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy. Woda w instalacji c.o mi zamarza.

agromek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No popatrz. I tak sukces - mnie uczyli, że woda zamarza już poniżej 0, a co dopiero mówić o -30 :)

Rury w otuliny włóż.

To zależy od ciśnienia, zasolenia i wielu innych czynników. Może AGROMEK nalał do instalacji wody morskiej :D

Zeby bylo jasno i przejrzyscie.

Nie nalalem wody morskiej.

Rura w otulinie juz jest.

Piec chodzi i grzeje. Obieg jest. Ale przy - 30 zamarza i juz.

I mysle co lac ?

Naprawde Borygo ? Ten co do chlodnicy ?

Rura jest z tworzywa jakas. Nie beda sie gryzly ?

Jak tego nalac ?

Arek

prawie niemozliwe, bo:

- jak temperatutra otoczenia spada, to kocioł powinien pracować wiekszą mocą

- rury "idą" w otulinach przez pomieszczenia.

Jak duza jest twoja instalacja i czy rury "lecą" w ziemi????

Ech ...

No mam z nia problem. Bo ...

Rury ida w otluinach w siaciach. Sciana to - belka sosnowa i wata ocieplajaca. Dodam ze rura idzie za wata. Odkrylem jedna rzecz ktora jeszcze musze naprawic. Widze z zewn ze pod dachem, w miejscu gdzie mi sie schodzi dach ze sciana odleciala taka klepka i widz etam wylazaca wate. czyli jest szczelinka ktoredy mroz wali. I to moze byc to miejsce ktore mi zamarza. ale pewny byc nie moge. To ze kociol pracuje to co z tego. Kociol ma czujnik na kotle a nie na gorze gdzie mi zamarza. Podejrzewam ze to moment. Kociol nie rozpozna ze pada temp tam zamarznie i kiszka. I nie ma na to sily.

Arek

prawie niemozliwe, bo:

- jak temperatutra otoczenia spada, to kocioł powinien pracować wiekszą mocą

- rury "idą" w otulinach przez pomieszczenia.

Jak duza jest twoja instalacja i czy rury "lecą" w ziemi????

Ech ...

No mam z nia problem. Bo ...

Rury ida w otluinach w siaciach. Sciana to - belka sosnowa i wata ocieplajaca. Dodam ze rura idzie za wata. Odkrylem jedna rzecz ktora jeszcze musze naprawic. Widze z zewn ze pod dachem, w miejscu gdzie mi sie schodzi dach ze sciana odleciala taka klepka i widz etam wylazaca wate. czyli jest szczelinka ktoredy mroz wali. I to moze byc to miejsce ktore mi zamarza. ale pewny byc nie moge. To ze kociol pracuje to co z tego. Kociol ma czujnik na kotle a nie na gorze gdzie mi zamarza. Podejrzewam ze to moment. Kociol nie rozpozna ze pada temp tam zamarznie i kiszka. I nie ma na to sily.

Arek

Nie żebym się czepiał, ale pamietam z podreczników budowy szkieletów żeby nie puszczać wody w ścianach zewnętrznych.....bo to rzeczywiście blisko mrozu :roll:

czepiacie się 8) :lol:

podstawa to napraw to co odlatuje. No chyba, że jest taki mróz, że nie da się wyjśc na zewnątrz :roll:

Do grzejników łazienkowych wlewa sie olej transformatorowy 8) . Ale żeby cokolwiek wlać, to kocioł musiałbys wyłączyć, spuścić wodę z instalacji i dopiero wlać zamiennik. Nie dasz rady - bo w tym czasie już zamarzniesz :wink:

czepiacie się 8) :lol:

podstawa to napraw to co odlatuje. No chyba, że jest taki mróz, że nie da się wyjśc na zewnątrz :roll:

Do grzejników łazienkowych wlewa sie olej transformatorowy 8) . Ale żeby cokolwiek wlać, to kocioł musiałbys wyłączyć, spuścić wodę z instalacji i dopiero wlać zamiennik. Nie dasz rady - bo w tym czasie już zamarzniesz :wink:

No wlasnie . Czepiacie sie.

Ja juz mysle o tych -30 ale wole myslec teraz niz gdy juz beda.

Nawet gdyby bylo to jeszcze mam kominek zeby sie dogrzac. ale fakt musze to naprawic. Czym predziej.

Na dodatek dodam dla wszystkichktorych tez by ten problem keidys zlapal. Znalazlem fajne zrodlo ktore mam nadzieje rozwiaze moje problemy ...

http://www.fernox.pl

Jeszcze nie polecam bo sie nie dodzwonilem (pewnie poszli do domu) ale jutro bede wszystko wiedzial.

Arek

Ja bym odradzał wlewanie jakichkolwiek borygo czy olei hydraulicznych do rur. Choćby z tego wzgledu, iż możesz stracić gwarancję na piec.

Ponadto, jeśli twoja instalacja jest wykonana z tworzywa lub miedzi to wlanie jakiegokolwiek preparatu nie przeznaczonego do tego typu rur znacząco skróci ich 'żywotność'.

Same wlanie czynnika z obniżoną temp. zamarzania do instalacji nie rozwiązuje wcale problemu. Lepiej naprawić fasadę, a jeśli to nie okaże się przyczyną problemu- to trzeba szukać dalej albo wezwać fachowca.

Trzym się ciepło :wink: