andre59 19.10.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Może nieopatrznie chłopaki zamiast kotła zainstalowali agregat chłodniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.10.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mi też zamarza, ale dopiero przy -60 W takich warunkach trzeba ciepłe gatki nosić, to nie zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 20.10.2005 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ten wątek to jakaś podpucha. Zawsze jest gdzieś temperatura powyżej zera. Woda krąży w instalacji..... Podpucha jak nic To nie jest podpucha. Naprawde mi zamarza. Ja sam sie dziwie i nie potrafie tego rozsadnie wytlumaczyc. Zawsze myslalem ze cos takiego moze sie stac gdy dom sie nie ociepla, piec nie chodzi itepe. A jednak. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 20.10.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 agromek wyjaśnij po ludzku, co to za dom masz, z czego zbudowany i jak rury lecą w domu. Mnie też wydaje się nieprawdopodobne, żeby przy takim poziomie techniki grzewczej XXI wieku rury zamarzały w trakcie pracy kotła Tylko nie pisz, że masz kondensata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.10.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 A może nie tyle zamarza co się zatyka?? Może tak być, efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 20.10.2005 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 agromek wyjaśnij po ludzku, co to za dom masz, z czego zbudowany i jak rury lecą w domu. Mnie też wydaje się nieprawdopodobne, żeby przy takim poziomie techniki grzewczej XXI wieku rury zamarzały w trakcie pracy kotła Tylko nie pisz, że masz kondensata! Piec Yunkers. Dom z bali. Za balami wata, za wata rury plastikowe w otulinie (grzewcze). Dom pietrowy. Dwie rozdzielnie c.o. na dole i na gorze. Zamarza nie zatyka bo raz az rurka pekla. Ja wiem ze to czary i nie chcialo mi sie wierzyc. Ale tak sie dzieje. I nie ma na to chyba rady. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.10.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 A na "gałązce" do jakiego pomieszczeni się to dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 woda krążąca nie ma jak zamarznąć. Masz przeciez pompy obiegowe. Ile płacisz za gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.10.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Jak z oszczędności zakręcił zawór na maksa to mu zamarznie, pęknie, a jak mrozy zelżeją to ma wodę w ścianie. No Arek przyznaj sięzakręcałeś zawór na maksa, chciałeś zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 20.10.2005 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Jak z oszczędności zakręcił zawór na maksa to mu zamarznie, pęknie, a jak mrozy zelżeją to ma wodę w ścianie. No Arek przyznaj sięzakręcałeś zawór na maksa, chciałeś zaoszczędzić. Nie moge zaoszczedzic zakrecajac zawor. To pokoj dziecka. Za gaz place w sezonie ok 280 pln/miesiac. A o co biegalo z ta galazka ? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.10.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 podejrzewamy, że nie masz przepływu wody w tej gałązce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 20.10.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 podejrzewamy, że nie masz przepływu wody w tej gałązce A. A to ciekawe. Ale mowilem post wyzej ze to pokoj dziecka. Z reszta to nie dzieje sie na jednaj galazce ale na 3. Sa w sumie 4. Te 3 zamarzajace to te ktore ida w scianach od rozdzielnika. Czwarta to ta ktora idzie do pokoju w ktorym jest rozdzielnik. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.10.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No to jak to wytłumaczyć, woda płynie, piec ją grzeje, w otulinie jest, więc czemu zamarza jak płynie i piec jągrzeje.Przy -30 to ten Junkers na najwyższym poziomie chodzi.No chyba, że masza zaawansiałą automatykę źle ustawioną i piec wyłacza wraz z obiegiem, albo masz żle redukcje na rozdizelaczu dobrane i zamarzające obiegu nie ma bo rozdzielacz nie wymusza. Inaczej sie nie klei. Coś wciskasz.Bo woda płynie, a piec grzeje, i te tutki w otulinach są. Chyba, że. Ale to nie możliwe. Te otuliny to bezpośrednio do ściany zewnętrznej przylegają.No ale woda płynie, piec grzeje, a rurki i tak w otulinie, chyba, żeby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.10.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ale jakby nie, to by musiały na długim odcinku, tak co by zaczopować lodem rurkę pewnie 1/2 cala z płynącą, ciepłą, brudną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.10.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 kroyena, Ty zaraz się rozpłaczesz,............a może nie agromek, dawaj resztę danych - jaka moc kotła - jakie pompy - ile odbiorników - jaki przekrój rur - jaka temperatura ustawiona na wyjściu, a jaka na wejściu no i ile stopni jest w pokoju dziecka jak rura zamarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 20.10.2005 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No to jak to wytłumaczyć, woda płynie, piec ją grzeje, w otulinie jest, więc czemu zamarza jak płynie i piec jągrzeje. Przy -30 to ten Junkers na najwyższym poziomie chodzi. No chyba, że masza zaawansiałą automatykę źle ustawioną i piec wyłacza wraz z obiegiem, albo masz żle redukcje na rozdizelaczu dobrane i zamarzające obiegu nie ma bo rozdzielacz nie wymusza. Inaczej sie nie klei. Coś wciskasz. Bo woda płynie, a piec grzeje, i te tutki w otulinach są. Chyba, że. Ale to nie możliwe. Te otuliny to bezpośrednio do ściany zewnętrznej przylegają. No ale woda płynie, piec grzeje, a rurki i tak w otulinie, chyba, żeby nie. Ta Bardzo milo sie czytalo tutki, otulina ... Ale. Zaciekawilo mnie to co napisalas. Ze piec sie wylacza i obieg tez. A jak inaczej ? Mnie sie wydaje ze pompka chodzi jak i piec chodzi. Chyba ze sie myle. A co z tymi regulacjami na rozdzielaczu ? Rurki sa za wata. Nie na samej scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 22.10.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Powinno byc : piec się wyłącza ale obieg chodzi dalej . Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć jeżeli wraz z piecem wyłacza się pompa obiegowa to może zamarzać i tu moze być ten pies pogrzebany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 24.10.2005 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Powinno byc : piec się wyłącza ale obieg chodzi dalej . Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć jeżeli wraz z piecem wyłacza się pompa obiegowa to może zamarzać i tu moze być ten pies pogrzebany. A to co zrobic zeby pompka chodzila dalej ? czy jest szansa ze pompka nei chodzi(bo bym slyszal chyba) i to jest poprawnie ? Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agromek 24.10.2005 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 kroyena, Ty zaraz się rozpłaczesz,............a może nie agromek, dawaj resztę danych - jaka moc kotła - jakie pompy - ile odbiorników - jaki przekrój rur - jaka temperatura ustawiona na wyjściu, a jaka na wejściu no i ile stopni jest w pokoju dziecka jak rura zamarza? Moc kotla ? Ostatnio fachman z Yunkersa przyjechal na przeglad, powiedzial ze piec ogrzeje 300 m kw. Ja mam tylko 120. Jakie pompy ? Liczba mnoga ? Nie wiem. Ile odbiornikow. 9 kaloryferow. 5 dol 4 gora. przekroj nie wiem temp na wyjsciu ? nie wiem. w pokoju dziecka ok bo drzwi otwarte i jest cieplo. znaczy cos kolo 18-20 stopni. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.10.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Powinno byc : piec się wyłącza ale obieg chodzi dalej . Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć jeżeli wraz z piecem wyłacza się pompa obiegowa to może zamarzać i tu moze być ten pies pogrzebany. A to co zrobic zeby pompka chodzila dalej ? czy jest szansa ze pompka nei chodzi(bo bym slyszal chyba) i to jest poprawnie ? Arek normalnie to jest tak: masz ustawiony programator na odpowiednia temp. w domu, do tego termostaty na grzejnikach. jak temp. spada kocioł się włącza. Pompa zapewnia stałą temp wyjscia i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts