Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy. Woda w instalacji c.o mi zamarza.

agromek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten wątek to jakaś podpucha. Zawsze jest gdzieś temperatura powyżej zera. Woda krąży w instalacji..... Podpucha jak nic :evil:

To nie jest podpucha. Naprawde mi zamarza. Ja sam sie dziwie i nie potrafie tego rozsadnie wytlumaczyc. Zawsze myslalem ze cos takiego moze sie stac gdy dom sie nie ociepla, piec nie chodzi itepe. A jednak.

A.

agromek wyjaśnij po ludzku, co to za dom masz, z czego zbudowany i jak rury lecą w domu. Mnie też wydaje się nieprawdopodobne, żeby przy takim poziomie techniki grzewczej XXI wieku rury zamarzały w trakcie pracy kotła :lol: Tylko nie pisz, że masz kondensata! :lol:

Piec Yunkers.

Dom z bali. Za balami wata, za wata rury plastikowe w otulinie (grzewcze). Dom pietrowy. Dwie rozdzielnie c.o. na dole i na gorze.

Zamarza nie zatyka bo raz az rurka pekla. Ja wiem ze to czary i nie chcialo mi sie wierzyc. Ale tak sie dzieje. I nie ma na to chyba rady.

A.

Jak z oszczędności zakręcił zawór na maksa to mu zamarznie, pęknie, a jak mrozy zelżeją to ma wodę w ścianie.

No Arek przyznaj sięzakręcałeś zawór na maksa, chciałeś zaoszczędzić.

Nie moge zaoszczedzic zakrecajac zawor. To pokoj dziecka. Za gaz place w sezonie ok 280 pln/miesiac.

A o co biegalo z ta galazka ?

A.

podejrzewamy, że nie masz przepływu wody w tej gałązce 8)

A. A to ciekawe. Ale mowilem post wyzej ze to pokoj dziecka. Z reszta to nie dzieje sie na jednaj galazce ale na 3. Sa w sumie 4. Te 3 zamarzajace to te ktore ida w scianach od rozdzielnika. Czwarta to ta ktora idzie do pokoju w ktorym jest rozdzielnik.

A.

No to jak to wytłumaczyć, woda płynie, piec ją grzeje, w otulinie jest, więc czemu zamarza jak płynie i piec jągrzeje.

Przy -30 to ten Junkers na najwyższym poziomie chodzi.

No chyba, że masza zaawansiałą automatykę źle ustawioną i piec wyłacza wraz z obiegiem, albo masz żle redukcje na rozdizelaczu dobrane i zamarzające obiegu nie ma bo rozdzielacz nie wymusza.

Inaczej sie nie klei. Coś wciskasz.

Bo woda płynie, a piec grzeje, i te tutki w otulinach są.

Chyba, że. Ale to nie możliwe. Te otuliny to bezpośrednio do ściany zewnętrznej przylegają.

No ale woda płynie, piec grzeje, a rurki i tak w otulinie, chyba, żeby nie.

kroyena, Ty zaraz się rozpłaczesz,............a może nie :wink:

agromek, dawaj resztę danych

- jaka moc kotła

- jakie pompy

- ile odbiorników

- jaki przekrój rur

- jaka temperatura ustawiona na wyjściu, a jaka na wejściu

no i ile stopni jest w pokoju dziecka jak rura zamarza?

No to jak to wytłumaczyć, woda płynie, piec ją grzeje, w otulinie jest, więc czemu zamarza jak płynie i piec jągrzeje.

Przy -30 to ten Junkers na najwyższym poziomie chodzi.

No chyba, że masza zaawansiałą automatykę źle ustawioną i piec wyłacza wraz z obiegiem, albo masz żle redukcje na rozdizelaczu dobrane i zamarzające obiegu nie ma bo rozdzielacz nie wymusza.

Inaczej sie nie klei. Coś wciskasz.

Bo woda płynie, a piec grzeje, i te tutki w otulinach są.

Chyba, że. Ale to nie możliwe. Te otuliny to bezpośrednio do ściany zewnętrznej przylegają.

No ale woda płynie, piec grzeje, a rurki i tak w otulinie, chyba, żeby nie.

Ta

Bardzo milo sie czytalo tutki, otulina ...

Ale. Zaciekawilo mnie to co napisalas. Ze piec sie wylacza i obieg tez. A jak inaczej ? Mnie sie wydaje ze pompka chodzi jak i piec chodzi. Chyba ze sie myle.

A co z tymi regulacjami na rozdzielaczu ?

Rurki sa za wata. Nie na samej scianie.

Powinno byc : piec się wyłącza ale obieg chodzi dalej . Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć jeżeli wraz z piecem wyłacza się pompa obiegowa to może zamarzać i tu moze być ten pies pogrzebany.

A to co zrobic zeby pompka chodzila dalej ?

czy jest szansa ze pompka nei chodzi(bo bym slyszal chyba) i to jest poprawnie ?

Arek

kroyena, Ty zaraz się rozpłaczesz,............a może nie :wink:

agromek, dawaj resztę danych

- jaka moc kotła

- jakie pompy

- ile odbiorników

- jaki przekrój rur

- jaka temperatura ustawiona na wyjściu, a jaka na wejściu

no i ile stopni jest w pokoju dziecka jak rura zamarza?

Moc kotla ? Ostatnio fachman z Yunkersa przyjechal na przeglad, powiedzial ze piec ogrzeje 300 m kw. Ja mam tylko 120.

Jakie pompy ? Liczba mnoga ? Nie wiem.

Ile odbiornikow. 9 kaloryferow. 5 dol 4 gora.

przekroj nie wiem

temp na wyjsciu ? nie wiem.

w pokoju dziecka ok bo drzwi otwarte i jest cieplo. znaczy cos kolo 18-20 stopni.

A.

Powinno byc : piec się wyłącza ale obieg chodzi dalej . Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć jeżeli wraz z piecem wyłacza się pompa obiegowa to może zamarzać i tu moze być ten pies pogrzebany.

A to co zrobic zeby pompka chodzila dalej ?

czy jest szansa ze pompka nei chodzi(bo bym slyszal chyba) i to jest poprawnie ?

Arek

normalnie to jest tak:

masz ustawiony programator na odpowiednia temp. w domu, do tego termostaty na grzejnikach. jak temp. spada kocioł się włącza. Pompa zapewnia stałą temp wyjscia i powrotu.