Tomik_B 25.10.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Powinno byc : piec się wyłącza ale obieg chodzi dalej . Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć jeżeli wraz z piecem wyłacza się pompa obiegowa to może zamarzać i tu moze być ten pies pogrzebany. A to co zrobic zeby pompka chodzila dalej ? czy jest szansa ze pompka nei chodzi(bo bym slyszal chyba) i to jest poprawnie ? Arek Nie wiem jak jest w Junkersie, ale w moim Vaillancie pompa cyrkulacyjna CO pracuje okresowo. Jeżeli sterownik stwierdzi, że temperatura jest odpowiednia, to piec przestaje grzać. Pompa obiegowa pracuje jeszcze jakiś czas po to, aby obniżyć temperaturę w wymienniku. Jest nawet tabelka w dokumentacji podająca ile czasu pracuje pompa w zależności od temperatury wody w obiegu. Jest jeszcze jeden problem. Jeżeli piec się przełączy na ogrzewanie zasobnika, to wtedy cyrkulacja jest przełączona na zasobnik i siłą rzeczy woda w CO nie krąży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.10.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Daje się preparaty glikolowe analogiczne do płynów chłodniczych w samochodach. Różnią się między sobą składem inhibitora korozji. Robi je Boryszew oraz Organika Łódź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1009 22.11.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Słuchajcie - temat jest nie głupi - mam podobny problem tzn. mam c.o. i rurki w podłodze oczywiscie w izolacji (otulina) ale nie mieszkam na budowie i boję się że zamarznie woda w rurkach. Pozbyłem się całej wody z c.o ale nie z podłogi bo się nie da (nie ma tam zrobionego odpływu) W sklepach oferują jakiś płyn z którym miesza się wode w róznych proporcjach. 5 litrów kosztuje 100 zł Czy ktoś z Was korzystał z czegoś podobnego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts