Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa

Alberto

Recommended Posts

Nikt nie potrafi mi pomoc?

Chyba potrafię: na górze strony znajdziesz słowo "Szukaj". Jak je klikniesz myszką i wpiszesz odpowiednie słowa to pewnie znajdziesz więcej materiału do przemyśleń niż przez 2 tygodnie dodawania opinii do tego wątku przez życzliwych forumowiczów.

Wybierz napęd, który będzie pasował do takiej bramy jaka Ci odpowiada i którego sprzedawca/serwisant będzie łatwo dostępny w razie awarii.

Myciek to jest forum i powiedziec komus ze jest opcja szukaj potrafi kazdy! I jesli kazdy by tylko chcial szukac to by to forum bylo zbedne. Po to jest forum zeby dyskutowac, co jakis czas pojawiaja sie jakies nowosci i ulepszenia wiec ta opcja nie zawsze jest dobra!!! Jesli nie masz nic do powiedzenia na dany temat to nie kaz komus szukac bo znajda sie chetni i doradza.

bladyy78, wbrew pozorom miałem do powiedzenia właśnie to, aby osoba, która nigdy przedtem nie napisała postu (i nawet miała koło nicka poradę twórcy Forum: "Zanim zapytasz...") wykonała ten wysiłek i prześledziła posty z ostatnich przynajmniej kilku tygodni. Tam znajduje się właśnie efekt działania forumowiczów. Nie napisałbym też tego, gdyby nie dość ogólne zapytanie. Być może Alberto przeszukał wcześniej Forum, ale nie napisał nam o tym ani słowa!

Spójrz też, że w następnym zdaniu zawarłem lakoniczną, lecz płynącą z mojego doświadczenia uwagę na temat napędu. A w swojej bramie mam siłownik firmy X, ale uważam, że jednostkowe moje doświadczenie nie pozwala na - odpowiedzialne - rekomendowanie lub odradzanie.

Z mojego doświadczenia mogę polecić Nice. Zamontowałem już "parę" sztuk i jest OK. Ważne abyś przy zakupie odpowiednio dobrał moc silnika. dobierasz ją do ciężaru bramy. Pamiętaj aby moc dobrać z zapasem. Zdarza się że klient łakomi się dosłownie na kilkadziesiąt złoty a potem silnik owszem bramę podnosi, ale przy zamykaniu nie dociska tak jak powinien i są szpary. A i jeszcze jedno jak kupujesz npęd do bramy garażowej pomyśl czy i jaki chcesz napęd do bramy wjazdowej. Jeżeli obie wybierasz tej samej firmy to nie masz potem problemu z dobraniem jednego pilota do obu napędów.

I jeszcze jedno przemierz dobrze miejsce miedzy górą bramy a sufitem. Napędy mają swoje wymagania i nie zawsze się mieszczą, alternatywą są wtedy boczne dołączane do rury ale te kosztują tyle co brama.

I nie polecam "tanich" napędów z marketów budowlanych. Nie polecam i nie chcę się nawet zagłębiać w to dlaczego. Napsuły mi już nerwów, wystarczy.

Ktoś wcześniej już podawał adres strony internetowej Nice. Tam chyba najłatwiej znaleźć taki model, który ci będzie najbardziej pasował. A na wypadek jakbyś miał kłopoty z trafieniem do odpowiedniej zakładki - http://www.nice.pl/katalog/bramy_garazowe.html To strona z ofertą automatyki do bram garażowych.