KaiM 02.01.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 I ja też poproszę. A tych co znają OZC zapytam również tutaj: Witam ponownie, mam pytania po szczegółowych obliczeniach różnych wersji ociepleń wentylacji etc. dla mojego domu (251m2 643m3) 1. Dlaczego jeżeli roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh[kWh/rok] wyszło mi 11874 (przy założeniu zmniejszonej wentylacji do 250m3/h) kiedy sprawdzam gdzie ciepło ucieka to roczne straty w sumie są WIĘKSZE niż ta wartość ???? Konkretnie 19394 kWh/rok. Czegoś tu nie rozumiem - więcej go tracę niż potrzebuję rocznie? 2. Jak rozumieć straty przez przegrodę o nazwie "Strop ciepło do dołu" ??? W definicji pomieszczeń taka przegroda występuje na poddaszu no i jest to jego podłoga. Pomieszczenia na parterze mają u mnie jako sufit przegrodę o nazwie "Strop ciepło do góry". Coś chyba nie gra bo to ciepło nie jest przecież tracone na zewnątrz może jedynie przenikać do pomieszczeń pod nimi. W polu Te mam podane nazwy pomieszczeń pod nimi. Jezier, Inwestor liczę na Was. P.S.Jezier ty masz ekstra ocieplony dom - do jakich wartości zapotrzebowania na m2 i m3 udało Ci się zejść? Ja mam mieć ok. 30W/m2 i 11,8/m3 to już dobrze? Moim celem jest ustalić ile najmiej kWh/rok bede do domu potrzebował a potem się zastanowić z czego je wyprodukować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42439-jak-obliczy%C4%87-zapotrzebowanie-domu/page/4/#findComment-951127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.01.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Tracisz wiecej ciepla niz potrzebujesz bo wystepuja jeszcze zyski. Straty minus zyski daja ci roczne zapotrzebowanie. Zyski wystepuja od promieniowania slonecznego i bytowe (urzadzenia, ludzie, zwierzeta).U mnie szczytowe zapotrzebowanie na cieplo to 34W/m2 i 11,8W/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42439-jak-obliczy%C4%87-zapotrzebowanie-domu/page/4/#findComment-952395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts