Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który piec kondensacyjny wybrać?

holmar

Recommended Posts

Zastanawiam się nad wyborem pieca kondensacyjnego do domku parterowego jednorodzinnego o pow. użyt. 140m2. (prysznic, wanna, 2 umywalki, zlew; ogrzewanie za pomocą grzejników).

Myślałem nad następującymi piecami:

1) Vaillant - EcoVIT/2 VKK 226/2 (wbudowany zasobnik 100l) - w cenie brutto 9309zł

2) Vaillant - EcoTEC VU196 + zasobnik VIH R120 - w cenie brutto 6762zł

Który z tych pieców wybrać, może doradzicie inny piec?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się nad wyborem pieca kondensacyjnego do domku parterowego jednorodzinnego o pow. użyt. 140m2. (prysznic, wanna, 2 umywalki, zlew; ogrzewanie za pomocą grzejników).

Myślałem nad następującymi piecami:

1) Vaillant - EcoVIT/2 VKK 226/2 (wbudowany zasobnik 100l) - w cenie brutto 9309zł

2) Vaillant - EcoTEC VU196 + zasobnik VIH R120 - w cenie brutto 6762zł

Który z tych pieców wybrać, może doradzicie inny piec?

Z ciekawości zapytam ... gdzie dostałeś takie ceny ???? Podaj jak możesz namiary na firmę :wink:

Też poszukuję czegoś w temacie. Najciekawszą ofertę dostałem na Buderusa kondensata w promocji "kocioł czy kotłownia" - ale to Buderus i mi go odradzono. Viesmanna Vitodensa 200 z zasobnikiem 120 l można też wyciągnąć za ok 8500 i w podobnej cenie Jumkers Cerasmart.

Ostatnio rozmawiałem z serwisantem. Bardzo chwalił kondensaty Viessmanna i Junkersa - ponoć się nie psują. Gorzej jest z Vaillantem bywają awarje.

Reasumujac sam nie wiem co wybrać.

Powiadom o wynikach poszukiwań i Twoim wyborze.

A ja wracam przy okazji do pieca Ferroli - Econcept kombi 25C (stojący z zasobnikiem 140l) - za 10,5 tys.zł. Czy to jest atrakcyjna oferta? Cena jest z odpowiednim rabatem (w stosunku do ceny katalogowej), bo sprawdziłam, ale zastanawiam się czy w tej cenie warto kupić inny kocioł.

Czy kotły Ferroli (gazowe kondensacyjne) psują się często? Jaki jest serwis? Jakie są koszty eksploatacji? Nie moge nigdzie znaleźć żadnych konkretnych informacji... :(

...Bardzo chwalił kondensaty Viessmanna i Junkersa - ponoć się nie psują...

:D Mam Junkersa Cerapura 7-28. Niestety Junkersowi też się zdarza... Od chwili uruchomienia, czyli od nowości zacinał się zawór trójdrogowy (podczas pracy CO przepuszczał trochę wody na zasobnik i szybko wychładzał zasobnik podczas pompowania wody o niskiej temperaturze do mojej podłogówki)... :-? Zawór wymieniono i jak na razie- odpukać w niemalowane- to jestem nim oczarowany. :D Szczególnie urzekł mnie w nim inteligentny panel sterowania Boscha z czytelnymi komunikatami w języku polskim oraz duży stopień modulacji palnika (32-100%) który powoduje, że kocioł pracuje w sposób niemal ciągły. :wink:

...Bardzo chwalił kondensaty Viessmanna i Junkersa - ponoć się nie psują...

:D Mam Junkersa Cerapura 7-28. Niestety Junkersowi też się zdarza... Od chwili uruchomienia, czyli od nowości zacinał się zawór trójdrogowy (podczas pracy CO przepuszczał trochę wody na zasobnik i szybko wychładzał zasobnik podczas pompowania wody o niskiej temperaturze do mojej podłogówki)... :-? Zawór wymieniono i jak na razie- odpukać w niemalowane- to jestem nim oczarowany. :D Szczególnie urzekł mnie w nim inteligentny panel sterowania Boscha z czytelnymi komunikatami w języku polskim oraz duży stopień modulacji palnika (32-100%) który powoduje, że kocioł pracuje w sposób niemal ciągły. :wink:

I ta modulacja też bardzo do mnie przemawia. Analizowałem jak już pisałem Viessmanna Vitodensa 200 i w instrukcji w rubryce modulacja ma napisane "1:3". Czy mam rozumieć że jest to madulacja "skokowa" w pewnym zakresie a nie płynna ?

Orientujesz się może jakie są różnice pomiędzy Cerapurem a Cerasmartem bo Cerapur jest ok. 1000 droższy i ciekawi mnie czy warto te pieniądze dołożyć.

:D I jeszcze jedno odnośnie Junkersa Cerapura: "inteligentna pompa", która sama dopasowuje swoją moc w zależności z jakim obciążenie hydraulicznym ma do czynienie (posiada 3 charakterystyki ciśnienia stałego tak jak wiele innych pomp, oraz- i tu jest szymel- posiada dwie charakterystyki ciśnienia proporcjonalnego które powodują, że z chwilą kiedy termostaty (siłowniki) pozamykają niemal wszystkie obwody to pompa automatycznie zmniejsza sobie sama ciśnienie tłoczenia. Efekt?- mniejsze zużycie prądu, wydłużenie trwałości pompy i brak uderzeń i szumów hydraulicznych w instalacjii. :p

Odnośnie modulacji: modulacja 1:3 oznacza, że kocioł moduluje od około 33% do 100%, też nieźle... :wink:

..Orientujesz się może jakie są różnice pomiędzy Cerapurem a Cerasmartem bo Cerapur jest ok. 1000 droższy i ciekawi mnie czy warto te pieniądze dołożyć.

Podstawowe różnice pomiędzy tymi kotłami:

Obydwa kotły mają taki sam wymiennik ciepła, jednak w Cerasmarcie sztucznie zredukowano moc max tylko po to aby w zgodzie z przepisami można było zastosować boczny (ścienny) wyrzut spalin... Jest w tych przepisach jakieś ograniczenie, że kotły powyżej ileś tam kW muszą mieć wyrzut spalin pionowy (kominem) a nie mogą mieć bocznego... Natomiast podstawowe różnice są następujące: Cerasmart nie ma w sobie modułu sterowania pogodowego- trzeba go dokupić oddzielnie, Cerapur ma taki moduł w panelu sterowania jako wyposażenie standardowe, poza tym Cerasmart ma mniejsze naczynie przeponowe oraz zwykłą pompę (taką przełączaną ręcznie na trzy biegi). Cerapur ma fabryczny panel sterowania gdzie na kotle możesz ustawiać przedziały czasowe i temperatury zasilania CO i cwu, w Cerasmarcie- nie. W Cerasmarcie wszystkie ustawienia dokonujesz za pomocą odpowiednio wyświetlających się kodów cyfrowych a w Cerapurze- masz wszystko jasno po polsku wyświetlane na panelu sterowania.

Moim zdaniem różnice w klasie wyposażenia pomiędzy Cerasmartem i Cerapurem są warte o wiele więcej niż 1 tys. zł... :wink:

..Orientujesz się może jakie są różnice pomiędzy Cerapurem a Cerasmartem bo Cerapur jest ok. 1000 droższy i ciekawi mnie czy warto te pieniądze dołożyć.

Podstawowe różnice pomiędzy tymi kotłami:

Obydwa kotły mają taki sam wymiennik ciepła, jednak w Cerasmarcie sztucznie zredukowano moc max tylko po to aby w zgodzie z przepisami można było zastosować boczny (ścienny) wyrzut spalin... Jest w tych przepisach jakieś ograniczenie, że kotły powyżej ileś tam kW muszą mieć wyrzut spalin pionowy (kominem) a nie mogą mieć bocznego... Natomiast podstawowe różnice są następujące: Cerasmart nie ma w sobie modułu sterowania pogodowego- trzeba go dokupić oddzielnie, Cerapur ma taki moduł w panelu sterowania jako wyposażenie standardowe, poza tym Cerasmart ma mniejsze naczynie przeponowe oraz zwykłą pompę (taką przełączaną ręcznie na trzy biegi). Cerapur ma fabryczny panel sterowania gdzie na kotle możesz ustawiać przedziały czasowe i temperatury zasilania CO i cwu, w Cerasmarcie- nie. W Cerasmarcie wszystkie ustawienia dokonujesz za pomocą odpowiednio wyświetlających się kodów cyfrowych a w Cerapurze- masz wszystko jasno po polsku wyświetlane na panelu sterowania.

Moim zdaniem różnice w klasie wyposażenia pomiędzy Cerasmartem i Cerapurem są warte o wiele więcej niż 1 tys. zł... :wink:

Coraz bardziej przekonuję sie do Junkersa :wink:

Jeszcze kilka postów i kupuję :lol:

No chyba że jest coś równie atrakcyjnego na rynku o czym nie wiem

Grzegorz63 mnie przekonałes dotychczas brakowało mio 25% do kupna cerapura 7-28.

bo pozostałe 75% to to że mam w starym domu Junkersa 2f eurostara 24 juz od 8 lat i nic z nim sie nie dzieje( a nie jestem wzorem do naśladowania jeżeli chodzi o dbałośc o kocioł).

Mam Wstępna wycene na 10500 za kocioł +zasobnik+elementy komina.

Nie wiem czy to dobra cena??

Ale Vitodensa bez elementów kominowych wycenili mi na min 12500 :-(.

Ponoć o bosha trzeba bardziej dbać z względu na palnik krzemowo jakiś tam który powoduje zapchanie odstojnika kondensatu je żeli nie prowadzi sie regularnych przeglądów. W Vitodensie nie ma tego problemu co nie zwalnia z obowiązku przeglądów ;-).

No wlasnie... a co z innymi?Jakie sa wasze zdania na temat buderusa (pojawila sie juz tu negatywna opinia ) de ditricha a moze vaillanta?rozmawialem z fachowcem (zajmuje sie projektowaniem i wykonywaniem instalacji ) powiedziall ze weissman, buderus, de ditrich + waillant sa na zblizonym poziomie. NIe wiem dlaczego tak powszechne zle nastawienie do buderusa?

Jezeli zalezy ci na estetyce tzn nie masz pieca w kotlowni tylko tak jak np ja w kuchni to proponuje EcoCompacta

Sam go posiadam i uzytkuje od roku i dzieki uprzejmosci i radom VPS-a sam go zainstalowalem

Jak dotychczas nie bylo zadnych problemow. Mam sterownik VCR 410.

Dzieki temu ze zbiornik jest ladowany warstwowo bardzo szybko dostepna jest ciepla woda co juz wielokrotnie docenilem. Bardzo praktyczna jest tez funkca "1krotne ladowanie zasobnika"

Wszystko hula znakomicie. Jest cichy praktycznie go nie slychac.

jezeli chodzi o zuzycie gazu to dla CWU wychodzi ok 1 m3 na dzien.

Na CO trudno jednoznacznie powiedziec gdyz nie grzalem jeszcze calej powierzchni a tez bylo i duzo "dziur" przez ktore cieplo uciekalo.

Obecnie przy takiej temp jak jest teraz to zuzywa ok 4 m3/dobe (CO+CWU)

PS

VPS wielkie dzieki za porady dzieki Tobie zaoszczedzilem conajmniej 1000 zł

Nie ma w ofercie takiego typu kotła Vailant EcoVIT/2 VKK 226/2 ze zintegrowanym zasobnikiem 100l?

Jest natomiast VSC ecoCOMPACT 196-C150 lub VSC ecoCOMPACT 246-C170

Jak nie ma w ofercie?

Na stonie Vaillanta i w ich cenniku jest:

http://edit-pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/prospekt%20ecoVIT_2005.pdf

http://pl.vaillant.com/product.php?folder_default_tree=10002-10325-10357&folder_default_netfolderID=10447&folder_where_from=default&product_default_id=1758

...Co do opisywanego problemu z zaworem trójdrogowym to stawiam na zanieczyszczenia no ale łatwiej jest serwisantowi skasować junkersa za naprawę niz klienta za czyszczenie kotła :(

:D Nie stawiałbym na zanieczyszczenie, lecz raczej na złe dopasowanie tłoczka z korpusem (może jakaś część uszczelki "tłoczka" z zadziorem?), ponieważ gdy zdjąłem siłownik przełączający zawór i poruszałem trzpieniem (parę razy dość mocno naciskałem) to zawór zaczął działać poprawnie, potem wystarczyło żeby postał parę godzin to znowu zaczął klinować. Gdy go wymontowaliśmy z serwisantem na zewnątrz- ten sam objaw, tzn. przy pierwszej próbie wciśnięcia trzpienia przełączającego wyczuwaliśmy wyraźny opór, natomiast następne wciśnięcia były już bez oporu, a gdy zawór poleżał parę godzin- znowu te same objawy...

:o